0

В сички ние сме различни и изразяваме и приемаме любовта по различен начин. Прояви на обич, които някои хора смятат за жизненоважни, се приемат просто за романтика от други, които пък са любители на по-практични доказателства на чувства. В днешния забързан свят, в който партньорските отношения често са нетрайни, всяка помощ за разбиране на партньора е добре дошла. Независимо дали сме удовлетворени от връзката си, искаме да я подобрим или пък сме в търсене на подходящия човек.

Пет езика на любовта, за които не сте и предполагали

„Петте езика на любовта“ е книга на Гари Чапмън, в която начините за изразяване на любовта се определят като "пет езика на любовта". Авторът е психолог, семеен терапевт и впоследствие автор на книгата, която от 1992-ра година е продадена в над 20 милиона копия по света. Въз основа на дългогодишния си опит в консултирането на двойки и семейства, психологът е достигнал до обобщения за това как хората изразяват и очакват да получат любов.

Благодарение на това познание, ще можете да разпознавате своите предпочитания и тези на близките ви – мъжа/ жена ви, децата и други членове на семейството. Ще разберете как да изградите по-дълбока връзка и в какво се коренят недоразуменията помежду ви.

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта. Проблемът е, че често близките ни говорят на различен език на любовта от нашия и ние оставаме с впечатлението, че ние ги обичаме, а те нас – не, и обратното. Когато се научим да виждаме правилно кой език на любовта използват хората около нас, тогава конфликтите ще намалеят и ще станем по-щастливи и в хармония с другия.

Източник: iStock
  • Ето кои са 5-те езика:

Утвърдителни думи

Хората, за които това е водещият език на любовта, имат нужда да чуват, че ги обичаме, да им правим комплименти и да ги подкрепяме с подходящи думи. Да кажем на половинката, че го/ я обичаме е винаги добра идея. Както и комплименти относно външния вид, качества, умения и постижения. Насърчителни думи в труден момент или по пътя към постигането на дадена цел са изключително важни за тези хора. Утвърдителните думи ще имат още по-силен ефект, ако към тях добавим причините за тях. Например: „Гордея се с теб, че си толкова добър в работата си“ или „Обичам те, защото винаги се грижиш толкова добре за семейството ни“.

Споделянето на такива изказвания е най-въздействащо при общуване очи в очи, но също така е приемливо да бъдат изпращани като съобщение или гласово съобщение.

Качествено време

Хората, които говорят този език на любовта, имат нужда от нашето безусловно внимание - да ги видим, чуем и прекараме време само с тях. Това изключва всякакви разсейващи фактори, като телевизор, телефон, други хора, домашни задължения и разконцентрираност. Начини, по които можем да проявим обичта си към хората, говорещи този език, са:

  • да вечеряме заедно без телефони и телевизор;
  • да пътуваме заедно;
  • да прекарваме свободното си време заедно;
  • да имаме общо хоби.

Да организираме ваканцията си заедно или пикник в парка са изключително ценни преживявания за любимия, с които ще регистрираме обичта си към него на неговия език. От друга страна, липсата на това качествено време заедно ще накара отсрещната страна да се почувства пренебрегната.

Източник: IStock

Получаване на подаръци

Тук не става въпрос за материализъм и купуване на скъпи вещи. Важността на този език е в жеста, вниманието и познаването на партньора. Също така често подаръците се възприемат като физическо измерение на чувствата в сърцето. Начините, по които можем да изразим любовта си към човека, говорещ този език, са като подарим цвете с или без повод или дадем подарък, който е желан и със съкровена стойност. Дарът може да бъде ръчно изработен или случайно намерен, като камъчета, шишарки и други. Друг вариант е практичен и функционален подарък, който може да спести време и да улесни ежедневието - това ще демонстрира загриженост към другия.

Партньорът може да се засегне, ако пропуснем да отбележим празници като рождени дни, имени дни, годишнини и съответстващите към тях чествания и подаръци.

Помагане

Този език може да се срещне още като „жестове на загриженост“ или „действия в помощ“. Това означава да правим действия, за които знаем, че партньорът ни ще се радва да направим за него и така ще засвидетелстваме обичта си. Тук влизат всички домашни задължения, гледане на децата и грижа за домашния любимец, поддръжка на колата, поправяне на неща в дома. Може да включва поемане на част от задълженията на партньора, за да го улесним и да може той да си почине или да направи нещо друго.

Този тип хора оценяват физическата помощ в ежедневието и загрижеността, която стои зад нея. Те могат да се чувстват необичани, ако не им се оказва помощ относно нещата, които имат нужда да бъдат направени за тях.

Източник: IStock

Физическа близост

Физическото докосване е важно за всички хора, но за тези, на които е първи език на любовта, е от особена важност. Сексуалната близост е съществена, но не е единственият компонент на този израз на обичта. Партньорът ще оцени физически допир под формата на целувки, прегръдки, гушкане, държане на ръце, докосване на ръцете, раменете или краката по време на разговор. Всичко това създава усещане за емоционална пълнота и близост. Също така е необходимо допирът да бъде с чувство, а не автоматичен, и по начин, който е приятен за половинката.

За тези хора докосването е по-важно от думите и в труден момент ще оценят много повече дълга прегръдка, отколкото думи на успокоение. Най-добрият начин за показване на чувствата чрез докосване е по собствена инициатива, с умисъл и желание.

Как да разберете кой е вашият език на любовта?

Как най-често изразяваме любовта си към партньора? Какво го молим да направи за нас? Кои от гореописаните проявления на любовта усещаме като най-присъщи на нашата душа? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да научите вашите езици. Обикновено те са няколко, но един или два са най-изявени и приемаме за водещи.

Как да разберете кой е езикът на любовта на партньора ви?

Помислете как половинката ви изразява обичта си към вас. Най-често това е неговият език, защото хората сме устроени така, че даваме това, което искаме да получим. Често ли ви казва, че ви обича? Или държи да свърши неща вместо вас и така да ви улесни? Или пък инициира физическа близост?

Често езиците ни се разминават, но е важно да положим усилия, за да проявим чувствата си по начина, който е валиден и смислен за човека до нас. Този процес ще ни помогне да имаме по-щастлива и балансирана връзка.

Ако статията ви е била полезна, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

10 идеи за презареждане сред природата

Кои са най-разпространените новогодишни цели и колко време се придържаме към тях?

Кои са 17-те цели за устойчиво развитие на ООН и как можем да ги подпомогнем в България

Открийте своите топ 5 приоритета и постигнете успех в живота

Чек лист за септември – готови ли сте за есента?

Изкуството на изключителната грижа за себе си: На помощ, когато имате проблеми!

Организирана екскурзия, Airbnb или семеен хотел – кое да изберем за почивката си?

5 книги, които ще променят живота ви

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 3 минути

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 1 час

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 11 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 12 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 12 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 12 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 13 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 13 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 14 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 14 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 14 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 15 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 15 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 15 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване