0

В сички ние сме различни и изразяваме и приемаме любовта по различен начин. Прояви на обич, които някои хора смятат за жизненоважни, се приемат просто за романтика от други, които пък са любители на по-практични доказателства на чувства. В днешния забързан свят, в който партньорските отношения често са нетрайни, всяка помощ за разбиране на партньора е добре дошла. Независимо дали сме удовлетворени от връзката си, искаме да я подобрим или пък сме в търсене на подходящия човек.

Пет езика на любовта, за които не сте и предполагали

„Петте езика на любовта“ е книга на Гари Чапмън, в която начините за изразяване на любовта се определят като "пет езика на любовта". Авторът е психолог, семеен терапевт и впоследствие автор на книгата, която от 1992-ра година е продадена в над 20 милиона копия по света. Въз основа на дългогодишния си опит в консултирането на двойки и семейства, психологът е достигнал до обобщения за това как хората изразяват и очакват да получат любов.

Благодарение на това познание, ще можете да разпознавате своите предпочитания и тези на близките ви – мъжа/ жена ви, децата и други членове на семейството. Ще разберете как да изградите по-дълбока връзка и в какво се коренят недоразуменията помежду ви.

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта. Проблемът е, че често близките ни говорят на различен език на любовта от нашия и ние оставаме с впечатлението, че ние ги обичаме, а те нас – не, и обратното. Когато се научим да виждаме правилно кой език на любовта използват хората около нас, тогава конфликтите ще намалеят и ще станем по-щастливи и в хармония с другия.

Източник: iStock
  • Ето кои са 5-те езика:

Утвърдителни думи

Хората, за които това е водещият език на любовта, имат нужда да чуват, че ги обичаме, да им правим комплименти и да ги подкрепяме с подходящи думи. Да кажем на половинката, че го/ я обичаме е винаги добра идея. Както и комплименти относно външния вид, качества, умения и постижения. Насърчителни думи в труден момент или по пътя към постигането на дадена цел са изключително важни за тези хора. Утвърдителните думи ще имат още по-силен ефект, ако към тях добавим причините за тях. Например: „Гордея се с теб, че си толкова добър в работата си“ или „Обичам те, защото винаги се грижиш толкова добре за семейството ни“.

Споделянето на такива изказвания е най-въздействащо при общуване очи в очи, но също така е приемливо да бъдат изпращани като съобщение или гласово съобщение.

Качествено време

Хората, които говорят този език на любовта, имат нужда от нашето безусловно внимание - да ги видим, чуем и прекараме време само с тях. Това изключва всякакви разсейващи фактори, като телевизор, телефон, други хора, домашни задължения и разконцентрираност. Начини, по които можем да проявим обичта си към хората, говорещи този език, са:

  • да вечеряме заедно без телефони и телевизор;
  • да пътуваме заедно;
  • да прекарваме свободното си време заедно;
  • да имаме общо хоби.

Да организираме ваканцията си заедно или пикник в парка са изключително ценни преживявания за любимия, с които ще регистрираме обичта си към него на неговия език. От друга страна, липсата на това качествено време заедно ще накара отсрещната страна да се почувства пренебрегната.

Източник: IStock

Получаване на подаръци

Тук не става въпрос за материализъм и купуване на скъпи вещи. Важността на този език е в жеста, вниманието и познаването на партньора. Също така често подаръците се възприемат като физическо измерение на чувствата в сърцето. Начините, по които можем да изразим любовта си към човека, говорещ този език, са като подарим цвете с или без повод или дадем подарък, който е желан и със съкровена стойност. Дарът може да бъде ръчно изработен или случайно намерен, като камъчета, шишарки и други. Друг вариант е практичен и функционален подарък, който може да спести време и да улесни ежедневието - това ще демонстрира загриженост към другия.

Партньорът може да се засегне, ако пропуснем да отбележим празници като рождени дни, имени дни, годишнини и съответстващите към тях чествания и подаръци.

Помагане

Този език може да се срещне още като „жестове на загриженост“ или „действия в помощ“. Това означава да правим действия, за които знаем, че партньорът ни ще се радва да направим за него и така ще засвидетелстваме обичта си. Тук влизат всички домашни задължения, гледане на децата и грижа за домашния любимец, поддръжка на колата, поправяне на неща в дома. Може да включва поемане на част от задълженията на партньора, за да го улесним и да може той да си почине или да направи нещо друго.

Този тип хора оценяват физическата помощ в ежедневието и загрижеността, която стои зад нея. Те могат да се чувстват необичани, ако не им се оказва помощ относно нещата, които имат нужда да бъдат направени за тях.

Източник: IStock

Физическа близост

Физическото докосване е важно за всички хора, но за тези, на които е първи език на любовта, е от особена важност. Сексуалната близост е съществена, но не е единственият компонент на този израз на обичта. Партньорът ще оцени физически допир под формата на целувки, прегръдки, гушкане, държане на ръце, докосване на ръцете, раменете или краката по време на разговор. Всичко това създава усещане за емоционална пълнота и близост. Също така е необходимо допирът да бъде с чувство, а не автоматичен, и по начин, който е приятен за половинката.

За тези хора докосването е по-важно от думите и в труден момент ще оценят много повече дълга прегръдка, отколкото думи на успокоение. Най-добрият начин за показване на чувствата чрез докосване е по собствена инициатива, с умисъл и желание.

Как да разберете кой е вашият език на любовта?

Как най-често изразяваме любовта си към партньора? Какво го молим да направи за нас? Кои от гореописаните проявления на любовта усещаме като най-присъщи на нашата душа? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да научите вашите езици. Обикновено те са няколко, но един или два са най-изявени и приемаме за водещи.

Как да разберете кой е езикът на любовта на партньора ви?

Помислете как половинката ви изразява обичта си към вас. Най-често това е неговият език, защото хората сме устроени така, че даваме това, което искаме да получим. Често ли ви казва, че ви обича? Или държи да свърши неща вместо вас и така да ви улесни? Или пък инициира физическа близост?

Често езиците ни се разминават, но е важно да положим усилия, за да проявим чувствата си по начина, който е валиден и смислен за човека до нас. Този процес ще ни помогне да имаме по-щастлива и балансирана връзка.

Ако статията ви е била полезна, споделете я, за да достигне до повече хора.

Още от автора:

10 идеи за презареждане сред природата

Кои са най-разпространените новогодишни цели и колко време се придържаме към тях?

Кои са 17-те цели за устойчиво развитие на ООН и как можем да ги подпомогнем в България

Открийте своите топ 5 приоритета и постигнете успех в живота

Чек лист за септември – готови ли сте за есента?

Изкуството на изключителната грижа за себе си: На помощ, когато имате проблеми!

Организирана екскурзия, Airbnb или семеен хотел – кое да изберем за почивката си?

5 книги, които ще променят живота ви

8 стъпки, с които ще намерите нови приятели

„Ученик на живота“ и след бала и студентството – отплаща ли се постоянното саморазвитие

Приятел до живот или пък не? Как да изградим здрави отношения

За многообразието от избори и цената на свръхконсуматорството

Пролетното почистване-ритуал за привличане на изобилие и нови възможности

Шестото чувство: Ето как ни предпазва от беди и ни насочва в правилната посока

Принципи за щастлив брак от 60-те години на миналия век

Как Свети Валентин може да спаси връзката ви

Най-сигурните методи за постигане на новогодишните цели

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 27 минути

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО се намесва във войната в Украйна, ако Русия прекрачи тази линия?

Свят Преди 2 часа

Ясни са двете червени линии, при чието прекрачване Алиансът е готов за пряка военна намеса

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 3 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 3 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 4 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 4 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 14 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 15 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 17 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 18 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 18 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 19 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 19 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 20 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 20 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня