155

И збори с предизвестен край – това е най-краткият и точен начин, по който може да бъде описан вотът за държавен глава, провеждащ се в Русия. Той ще продължи три дни, а победителят е известен на всички – настоящият президент на страната Владимир Путин. Право на глас имат приблизително 115 млн. души. Избори се провеждат и в онези райони от Украйна, превзети от руската армия в хода на продължаващата война.

Втори ден от президентските избори в Русия

Световните медии отбелязват, че Путин е най-дълго управлявалият държавен ръководител на федерацията след Йосиф Сталин и няма кой да го спре по пътя му към нов шестгодишен мандат. Опонентите му на свой ред твърдят, че изборите са противоконституционни и не отразяват реалната воля на руския народ. Путин изглежда несменяем, но наистина ли е така? Възможно ли е някой ден той да бъде свален от власт?

Липса на опозиция

Победата на Путин е сигурна по една проста причина – на практика, той няма реални опоненти. Държавният глава се изправя срещу комуниста Николай Харитонов, Владислав Даванков от формацията „Нови хора“ и лидера на националистическата Либерално-демократическа партия Леонид Слуцки. Тримата са представители на т. нар. „системна опозиция“ и не представляват никаква заплаха за Путин. „Повече от очевидно е, че изборите няма да донесат промяна в Русия“, отбеляза за Vesti.bg професорът по международни отношения Уолтър Клеменс. „Единственото, което може да се случи, е ситуацията в страната да се влоши още повече. Истината е, че Путин може да бъде свален от власт само по един начин – с преврат. Подобно нещо се случи с Никита Хрушчов. Не бива да забравяме, че и срещу Михаил Горбачов имаше неуспешен опит за преврат. Все пак, няма как да се прогнозира дали в наши дни е възможно да се стигне до подобен сценарий“, добавя той.

Поддръжниците на Алексей Навални – харизматичния опозиционер и отявлен критик на Путин, починал преди около месец в наказателна колония, намираща се зад Полярния кръг, са или в затвора, или в чужбина. Те са единодушни, че президентът е жесток диктатор и убиец, който прави всичко възможно, за да унищожи демокрацията в своята страна. Въпреки това, проучванията на общественото мнение показват, че популярността му в Русия е завидно голяма. Резултатите сочат, че той се радва на одобрение от цели 85 процента, т.е. то се е увеличило след нахлуването в Украйна. Според привържениците на Путин, той е успял да спре упадъка на федерацията, достигнал връхната си точка с разпадането на СССР. Редица експерти обаче смятат, че резултатите от подобни проучвания са манипулирани и не отговарят на истината, а броят на руснаците, недоволни от управлението на държавния глава, непрекъснато нараства.

Опонентите на Путин

Откакто стана президент през 2000 г., Путин методично затяга контрола си върху политическия живот в Русия. Той прокара конституционни реформи, които могат да го задържат на власт до 2036 г. Репресиите, на които подлага своите опоненти, достигнаха безпрецедентни нива след избухването на войната в Украйна. Всяка публична критика на офанзивата е криминализирана, а провеждането на протести срещу управлението на Путин е невъзможна задача. Броят на арестите, както и на съдебните дела срещу хора, несъгласни с действията на държавния глава, расте лавинообразно. Самият президент неотдавна определи своите критици като „пяна“, измита от предприетата от него „специална военна операция“.

Целият свят беше шокиран от новината за смъртта на Навални, но той далеч не е единственият опозиционер, попаднал под ударите на Кремъл. Известният критик на Путин Владимир Кара-Мурза, например, беше осъден на цели 25 години затвор по обвинения в държавна измяна и редица други престъпления. Кремъл полага огромни усилия, за да заглуши гласа на всички хора, недоволни от управлението на държавния глава. Художник от Санкт Петербург беше осъден на седем години затвор, тъй като сменял цените на стоките в местен магазин с антивоенни лозунги. Същата присъда получи и поет от Москва, рецитирал стихове срещу конфликта в Украйна.

Изборите и войната в Украйна

„Президентските избори няма да окажат кой знае какво влияние върху войната в Украйна. Оставането на Путин на власт означава едно – конфликтът не само ще продължи, но и най-вероятно ще стане още по-ожесточен“, прогнозира проф. Клеменс. Той далеч не е единственият експерт, споделящ това мнение. В същото време, за Кремъл е от голяма важност победата на Путин да бъде възможно най-убедителна, а избирателната активност – висока. „Това би демонстрирало, че обществото подкрепя президента и неговите действия – както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план“, смята Андриус Турса, който е експерт по международни отношения от консултантската компания „Тенео“.

„Официалните данни сочат, че през 2018 г. Путин спечели 77,5 процента от гласовете, а избирателната активност беше 67,5 на сто. Тази година, въпросните проценти вероятно ще са още по-високи“, смята Турса. „Кремъл ще използва резултатите от вота, за да легитимира всички решения на Путин, особено онези, свързани с нахлуването в Украйна. Това ще бъде послание към всички негови опоненти, с което се цели да бъде демонстрирано привидното единство на руския народ“, допълва той.

Путин фокусира своята предизборна кампания върху обещанието да постигне целите си в Украйна, описвайки войната като сблъсък със Запада, от който зависи оцеляването на Русия. Преди няколко седмици той заяви, че САЩ и съюзниците им от НАТО искат да унищожат федерацията и да я превърнат в слаба и зависима страна, „за да могат да правят каквото си поискат“. Путин също така не спира да повтаря, че Украйна и западните сили ще трябва да приемат неговите условия „рано или късно“.

В същото време, обикновените руснаци не знаят почти нищо за военните неуспехи на Москва, както и за непрекъснато увеличаващия се брой на загиналите войници. Пропагандната машина на Кремъл се справя успешно със задачата да убеди хората, че офанзивата е успешна, представяйки Путин като опитен и безгрешен военачалник. Това обаче не променя факта, че конфликтът продължава с пълна сила, а постигането на мирно споразумение изглежда почти невъзможно.

Още от автора:

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 155
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

155 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 10 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 10 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 13 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 14 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 14 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

<p>Срина се системата на градския транспорт в София</p>

Внимание! Временно е спряно зареждането на превозни документи за столичния транспорт

България Преди 14 часа

От ЦГМ информират, че работят за отстраняването на проблема

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 15 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

БЧК изпрати хуманитарна помощ на засегнатото население край Елин Пелин

България Преди 15 часа

Два екипа на БЧК са се отзовали на терен след избухването на първия взрив в складовете за фойерверки