155

И збори с предизвестен край – това е най-краткият и точен начин, по който може да бъде описан вотът за държавен глава, провеждащ се в Русия. Той ще продължи три дни, а победителят е известен на всички – настоящият президент на страната Владимир Путин. Право на глас имат приблизително 115 млн. души. Избори се провеждат и в онези райони от Украйна, превзети от руската армия в хода на продължаващата война.

Втори ден от президентските избори в Русия

Световните медии отбелязват, че Путин е най-дълго управлявалият държавен ръководител на федерацията след Йосиф Сталин и няма кой да го спре по пътя му към нов шестгодишен мандат. Опонентите му на свой ред твърдят, че изборите са противоконституционни и не отразяват реалната воля на руския народ. Путин изглежда несменяем, но наистина ли е така? Възможно ли е някой ден той да бъде свален от власт?

Липса на опозиция

Победата на Путин е сигурна по една проста причина – на практика, той няма реални опоненти. Държавният глава се изправя срещу комуниста Николай Харитонов, Владислав Даванков от формацията „Нови хора“ и лидера на националистическата Либерално-демократическа партия Леонид Слуцки. Тримата са представители на т. нар. „системна опозиция“ и не представляват никаква заплаха за Путин. „Повече от очевидно е, че изборите няма да донесат промяна в Русия“, отбеляза за Vesti.bg професорът по международни отношения Уолтър Клеменс. „Единственото, което може да се случи, е ситуацията в страната да се влоши още повече. Истината е, че Путин може да бъде свален от власт само по един начин – с преврат. Подобно нещо се случи с Никита Хрушчов. Не бива да забравяме, че и срещу Михаил Горбачов имаше неуспешен опит за преврат. Все пак, няма как да се прогнозира дали в наши дни е възможно да се стигне до подобен сценарий“, добавя той.

Поддръжниците на Алексей Навални – харизматичния опозиционер и отявлен критик на Путин, починал преди около месец в наказателна колония, намираща се зад Полярния кръг, са или в затвора, или в чужбина. Те са единодушни, че президентът е жесток диктатор и убиец, който прави всичко възможно, за да унищожи демокрацията в своята страна. Въпреки това, проучванията на общественото мнение показват, че популярността му в Русия е завидно голяма. Резултатите сочат, че той се радва на одобрение от цели 85 процента, т.е. то се е увеличило след нахлуването в Украйна. Според привържениците на Путин, той е успял да спре упадъка на федерацията, достигнал връхната си точка с разпадането на СССР. Редица експерти обаче смятат, че резултатите от подобни проучвания са манипулирани и не отговарят на истината, а броят на руснаците, недоволни от управлението на държавния глава, непрекъснато нараства.

Опонентите на Путин

Откакто стана президент през 2000 г., Путин методично затяга контрола си върху политическия живот в Русия. Той прокара конституционни реформи, които могат да го задържат на власт до 2036 г. Репресиите, на които подлага своите опоненти, достигнаха безпрецедентни нива след избухването на войната в Украйна. Всяка публична критика на офанзивата е криминализирана, а провеждането на протести срещу управлението на Путин е невъзможна задача. Броят на арестите, както и на съдебните дела срещу хора, несъгласни с действията на държавния глава, расте лавинообразно. Самият президент неотдавна определи своите критици като „пяна“, измита от предприетата от него „специална военна операция“.

Целият свят беше шокиран от новината за смъртта на Навални, но той далеч не е единственият опозиционер, попаднал под ударите на Кремъл. Известният критик на Путин Владимир Кара-Мурза, например, беше осъден на цели 25 години затвор по обвинения в държавна измяна и редица други престъпления. Кремъл полага огромни усилия, за да заглуши гласа на всички хора, недоволни от управлението на държавния глава. Художник от Санкт Петербург беше осъден на седем години затвор, тъй като сменял цените на стоките в местен магазин с антивоенни лозунги. Същата присъда получи и поет от Москва, рецитирал стихове срещу конфликта в Украйна.

Изборите и войната в Украйна

„Президентските избори няма да окажат кой знае какво влияние върху войната в Украйна. Оставането на Путин на власт означава едно – конфликтът не само ще продължи, но и най-вероятно ще стане още по-ожесточен“, прогнозира проф. Клеменс. Той далеч не е единственият експерт, споделящ това мнение. В същото време, за Кремъл е от голяма важност победата на Путин да бъде възможно най-убедителна, а избирателната активност – висока. „Това би демонстрирало, че обществото подкрепя президента и неговите действия – както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план“, смята Андриус Турса, който е експерт по международни отношения от консултантската компания „Тенео“.

„Официалните данни сочат, че през 2018 г. Путин спечели 77,5 процента от гласовете, а избирателната активност беше 67,5 на сто. Тази година, въпросните проценти вероятно ще са още по-високи“, смята Турса. „Кремъл ще използва резултатите от вота, за да легитимира всички решения на Путин, особено онези, свързани с нахлуването в Украйна. Това ще бъде послание към всички негови опоненти, с което се цели да бъде демонстрирано привидното единство на руския народ“, допълва той.

Путин фокусира своята предизборна кампания върху обещанието да постигне целите си в Украйна, описвайки войната като сблъсък със Запада, от който зависи оцеляването на Русия. Преди няколко седмици той заяви, че САЩ и съюзниците им от НАТО искат да унищожат федерацията и да я превърнат в слаба и зависима страна, „за да могат да правят каквото си поискат“. Путин също така не спира да повтаря, че Украйна и западните сили ще трябва да приемат неговите условия „рано или късно“.

В същото време, обикновените руснаци не знаят почти нищо за военните неуспехи на Москва, както и за непрекъснато увеличаващия се брой на загиналите войници. Пропагандната машина на Кремъл се справя успешно със задачата да убеди хората, че офанзивата е успешна, представяйки Путин като опитен и безгрешен военачалник. Това обаче не променя факта, че конфликтът продължава с пълна сила, а постигането на мирно споразумение изглежда почти невъзможно.

Още от автора:

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 155
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

155 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 24 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 41 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 18 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области