0

К ак ще изглежда светът след 50 години? А след 100? Дали ще сме колонизирали Луната и Марс? Ще се разхождат ли мислещи роботи по улиците? А може би децата и внуците ни ще се придвижват с помощта на летящи коли? Това са само част от въпросите, свързани с нашето бъдеще, които вероятно всеки човек си е задавал поне веднъж. Никак не е изненадващо, че подобни теми са вълнували и хората, живели в началото и средата на миналия век. Повечето от техните прогнози, разбира се, така и не се сбъднали, но това не променя факта, че някои от идеите им са изключително любопитни. Ето и няколко примера:

  • Летящи пожарникари

В периода между 1899 и 1910 г. френски художници създали поредица от картини, показващи как според тях ще изглежда светът през XXI в. Част от тях дори били представени по време на Световното изложение, провело се в Париж през 1900 г. Нито един от творците не успял да предскаже ужасите на двете световни войни, които щели да избухнат, нито възходът на комунизма. Вместо това, те насочили вниманието си към темата за автоматизацията. Художниците смятали, че след сто години във всеки дом ще има човекоподобни роботи, които ще изпълняват различни домакински задачи. На една от картините е изобразена подобна машина, подстригваща човек, докато друга се занимава с почистването на просторно помещение. Летящи автомобили и влакове, както и пожарникари, снабдени с метални криле и раници с ракетни двигатели, допълват визията им за живота през XXI в.

  • Роботи вместо учители

Как ще изглежда Япония през 2011 г.? Този въпрос си задали няколко художници, които работили за вестник, издаван в азиатската страна в десетилетията след края на Втората световна война. Рисунките, които създали, са повече от любопитни. На една от тях е изобразена автоматизирана пожарогасителна система, а на друга – високи небостъргачи, покривите на които са покрити с растителност. Разбира се, специално внимание било обърнато на космическите изследвания. Художниците нарисували група хора, облечени със скафандри, които се вглеждат в големи монитори. Несъмнено, най-нестандартна била представата им за класните стаи през 2011 г. В тях няма учители – те са заменени от роботи, следящи за спазването на дисциплината. На екрани се прожектират въпроси, на които децата трябва да отговарят, а ако някое от тях даде грешен отговор, една от машините го удря с пръчка.

  • Жените през XXI в.

През 50-те години на миналия век група експерти се захванали със задачата да предскажат какъв ще бъде животът в САЩ след половин век. В интерес на истината, част от прогнозите им се оказали изненадващо точни. Те познали, че страната ще се превърне в доминираща световна сила, както и че ще бъде създадена Международна космическа станция. По темата за равенството на половете, обаче, ударили на камък. Учените предположили, че средната височина на жените през 2000 г. ще достигне 1,80 м., ще носят обувки с размер 44 и ще имат „рамене като на борец и мускули като на шофьор на камион“. По думите им, представителките на нежния пол ще се занимават с професии, считани за предимно мъжки, ще са с късо подстригани коси и ще носят единствено широки и практични дрехи. Нещо повече – спортните състезания между мъже и жени ще се превърнат в нещо напълно обичайно, прогнозирали още учените. Те допълнили, че основната причина за всичко това щял да бъде хранителният режим на хората през XXI в., състоящ се от балансирани дажби от витамини, протеини и минерали.

  • Градовете на бъдещето

През 2014 г., по инициатива на британското правителство, беше публикуван доклад, озаглавен „Визуална история на бъдещето“. Той разкрива как хората в миналото са си представяли градовете през настоящия век. Някои от прогнозите съдържат изключително иновативни решения на едни от най-сериозните предизвикателства, с които се сблъскват жителите на големите населени места. От доклада става ясно, че през 1963 г. Министерството на транспорта на Обединеното кралство изготвило крайно нестандартен план, целящ да реши проблемите, свързани с нарастващия брой автомобили. Идеята била да се построят голям брой издигнати над земята пешеходни пътеки, под които да се движат коли. Изграждането на подобна инфраструктура несъмнено щяло да е повече от скъпо начинание, поради което властите бързо отхвърлили плана за този т. нар. „трафик на няколко нива“.

В доклада „Визуална история на бъдещето“ е включен и интересен метод за предотвратяване на наводнения. Всеизвестен факт е, че тези бедствия са сериозен проблем за крайбрежните населени места. В момента, най-често срещаното решение е издигането на стени, но в миналото някои експерти предложили друга стратегия. Тяхната идея била градовете да се трансформират в нещо като гигантски машини, които могат да бъдат преместени, ако условията го налагат. Други пък предложили една още по-смела идея – те да бъдат издигнати във въздуха с помощта на гигантски балони, пълни с хелий.

  • През очите на децата

„Хералд Стар“ e регионален вестник, издаван в град Стюбенвил, щата Охайо. На 26 февруари 1977 г. в изданието били публикувани прогнозите на десетки местни жители за света през 2000 г., сред които имало и няколко деца на възраст между 10 и 12 години. Едни от тях се опасявали, че се задава невиждана енергийна криза и дори нова Голяма депресия, докато други били по-оптимистично настроени. Те смятали, че всеки ще кара електрически коли, медицината ще разполага с лекарства за всички болести, а астронавти непрекъснато ще пътуват до други планети.

„През 2000 г. всички ще живеем в кръгли сгради. Ще имаме роботи за учители, домашни прислужници и работници. Ще имаме джобни компютри, в които ще откриваме всичко, от което се нуждаем“, написал 10-годишният Марти Боуен, на практика предсказвайки възхода на смартфоните, превърнали се в неделима част от нашето ежедневие. Още по-любопитно звучат думите на 12-годишната Мари Гало: „Мисля, че през 2000 г. всичко ще бъде много по-различно. Надявам се, че насилието ще спре. Надявам се, че компютрите няма да отнемат работните места на хората. Надявам се, че животът ще е по-хубав.“

Още от автора:

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 43 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия