4

В ашите хранителни навици могат да окажат значително влияние върху тялото ви. В някои случаи диетата ви може да повлияе положително на здравето като например, когато ядете фибри, за да подпомогнете редовното храносмилане или да се насладите на риба, богата на омега-3, заради нейните ползи за сърдечно-съдовата система. 

Въпреки това храната и напитките, на които избирате да се насладите, може да имат и отрицателни ефекти върху тялото ви. Когато избирате продуктите, които съставляват редовната ви диета, вероятно имате предвид вкуса, текстурата и лекотата на приготвяне, но трябва също така да вземете предвид как това може да повлияе на цялостното ви здраве. За съжаление, има определени хранителни навици, които може да разрушат тялото ви, без дори да го осъзнавате.

На кого диетите помагат повече? На мъжете или жените

Нито една диета не е перфектна и е разумно от време на време да се наслаждавате на храни, които традиционно не се считат за здравословни. Това може да са бонбони, десерти, пържени храни, подсладени със захар напитки и леки закуски, които осигуряват калории с малка хранителна полза. Тези видове храни имат потенциала да станат по-проблематични, когато съставляват голяма част от вашата диета редовно и не са в комбинация с богати на хранителни вещества храни. Освен това времето, когато ядете, и това колко ядете, също може да окаже отрицателно въздействие върху тялото ви.

Когато избирате храни, за да поддържате тялото си, съсредоточете се върху диета, богата на плодове и зеленчуци, минимално преработени пълнозърнести храни, постни протеини и растителни мазнини. За да позволите на вашите хранителни навици да окажат положително въздействие върху тялото ви, контролирайте порциите, опитайте се да не лягате веднага след хранене и се уверете, че всяко хранене и лека закуска съдържат повече от един макронутриент.

Как цветът на храната влияе на фигурата ни

Ако по-голямата част от приема ви на храна не се състои от тези видове храни и вашите навици не са в съответствие с тези предложения, вероятно не поддържате тялото си по най-добрия начин. Всъщност вашият избор на храна и хранителни навици може да разрушават тялото ви.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна Източник: IStock

Ядете твърде много захар

Първо, нека направим разлика между видовете захар. Захарта, която естествено се среща в плодовете и млечните продукти, не е виновна тук. Въпреки това добавената захар, включена в храната и напитките за подобряване на сладостта, може да навреди на тялото ви.

Протеинов синтез – как да трупаме повече мускулна маса

Изследванията показват, че добавената захар и особено подсладените със захар напитки като сода и сок са свързани с наддаване на тегло и по-висок риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак. Американската сърдечна асоциация препоръчва на мъжете да консумират по-малко от 36 грама захар на ден, докато жените трябва да се стремят към по-малко от 25 грама.

Ако консумирате повече от тази препоръка, можете да смените захарта с алтернативи като стевия и да намалите порциите си, подсладени със захар.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна Източник: IStock

Ядете твърде много наведнъж

Ако някога сте имали лошо храносмилане, газове или подуване на корема след хранене, това може да се дължи на факта, че сте изяли твърде много храна наведнъж. Тези симптоми може да се дължат и на специфични храни, които сте яли, но не подценявайте значението на контрола на порциите върху храносмилателните симптоми.

7 вкусни и диетични идеи за обяд с високо съдържание на протеини

Според изследване симптомите както на горната, така и на долната част на стомашно-чревния тракт могат да бъдат резултат от ядене на твърде много храна твърде бързо. Освен това яденето на големи порции храна наведнъж може да насърчи излишния прием на калории, което може да доведе до затлъстяване и допълнително да навреди на тялото ви. 

За да избегнете тези усложнения, опитайте се да отделите поне 15 до 20 минути за хранене. Забавянето на скоростта ви на хранене дава време на храносмилателната ви система да изпрати сигнали за пълнота до мозъка ви, преди да сте се натъпкали неудобно.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна Източник: IStock

Ядете твърде късно

Ако ядете твърде близо до времето за лягане, може да навредите на тялото си. Изследванията показват, че храненето в ограничено време, което означава да ядете само през определени часове - например от 7 сутринта до 19 часа, може да генерира благоприятни ефекти върху здравето.

3 начина да ядете повече и въпреки това да отслабвате

Въпреки че изследванията върху наддаването на тегло, свързано с твърде късното хранене, са неубедителни, ние знаем, че по-ранната вечеря може да намали симптомите на рефлукс. Освен това нощното хранене изглежда е свързано с преяждане - друг навик, който може да бъде вреден за тялото ви. Като основно правило, опитайте се да не ядете в рамките на два часа преди лягане. Ако установите, че сте гладни в рамките на този прозорец или през нощта, може да се наложи да прецените хранителните си навици през деня, за да сте сигурни, че ядете достатъчно и получавате здравословен баланс на хранителни вещества, за да сте сити през деня и нощта.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна Източник: IStock

Не ядете достатъчно фибри

Ако пропускате пълнозърнести храни, бобови растения, плодове и зеленчуци, може да не получавате достатъчно фибри. Това хранително вещество се намира само в храни на растителна основа и има дълъг списък от предимства. Фибрите „хранят“ здравите бактерии в червата ви и могат да помогнат за загубата на тегло и понижаването на холестерола в кръвта.

Лека менопауза: Храните, които могат да ви помогнат

Ако не ядете достатъчно фибри, може да имате повече храносмилателни проблеми, предизвикателства с теглото и да имате по-висок холестерол в кръвта. За да увеличите приема на фибри, включете плодове или зеленчуци във всяко хранене и лека закуска, заменете преработените зърнени храни с пълнозърнести храни и добавете повече ядки и семена към хранителния си план.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна Източник: IStock

Ядете твърде много животински мазнини

Мазнините на растителна основа като тези в ядките, семената и маслото всъщност притежават много ползи за здравето. Мазнините, които може да приемате от животински източници, могат да разрушат тялото ви, ако се консумират прекалено много. Наситените мазнини са тип, който най-често се среща в храни от животински произход като червено месо, млечни продукти и яйца и може да имат отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Червеното месо и въглехидратите водят до глобално нарастване на диабет тип 2

Проучване установява, че замяната на наситени мазнини в храната с полиненаситени мазнини може да намали риска от сърдечни заболявания. За да намалите наситените мазнини в диетата си, изберете не толкова мазни парчета месо и отрежете видимата мазнина, когато е възможно. Можете също така да изберете млечни продукти с по-ниско съдържание на мазнини и да увеличите приема на риба, за да подобрите още повече сърдечната си дейност.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна Източник: IStock

Избирате твърде кисели храни и напитки

Вашето дентално здраве може да е изложено на риск въз основа на избора ви на храна и напитки. Напитки, които са твърде киселинни като сода и кафе могат да допринесат за лошото здраве на зъбите и да увеличат ерозията им. Това важи дори за диетичните газирани напитки, но газираните напитки и кафето, които съдържат захар, са особено вредни за зъбите, тъй като могат също да увеличат риска от кариес.

Изследване: Загубата на тегло може да носи риск от смърт за възрастните хора

Дори киселите плодове и сушените плодове могат да доведат до киселинна среда в устата ви, водеща до орални проблеми. За да намалите риска, избягвайте да ядете и пиете тези киселинни продукти през целия ден и се опитайте да миете зъбите си малко след консумацията им.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна Източник: IStock

Не комбинирате хранителни вещества

Ако ядете само купа зърнена закуска, не получавате идеален баланс от хранителни вещества. Балансираното хранене е това, което включва протеини, въглехидрати и мазнини. Въпреки че една купа зърнена закуска не е лоша по своята същност, тя вероятно не съдържа много протеини или мазнини. Докато въглехидратите са най-бързо усвояемият макроелемент, протеините и мазнините се усвояват по-дълго, което води до по-голяма ситост. Това увеличаване на ситостта може да помогне за контролиране на апетита и да доведе до по-подходящ калориен прием за поддържане на здравословно тегло.

Добре пазена тайна: "Истинският" начин за разбиване на сметана

Освен това е по-вероятно балансираните ястия да съдържат по-голямо разнообразие от основни хранителни вещества, включително витамини и минерали, които поддържат множество телесни системи. За да направите зърнената закуска по-балансирана, добавете порция нарязани ядки, за да включите малко мазнини и протеини, поръсете с горски плодове и изпийте млякото накрая за още едно усилване на протеина.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 26 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 4 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 5 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.