28

Д оналд Тръмп не е президент на САЩ. Той дори все още не е официалният кандидат на Републиканската партия за предстоящите на 5 ноември избори. Въпреки това, неговото влияние върху политическия живот в страната е повече от осезаемо. В международен план, редица държавни ръководители не крият своите притеснения от евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом. С оглед на противоречивите ми изказвания, свързани с теми като войната в Украйна и бъдещето на НАТО, това далеч не е изненадващо.

  • „Растяща непредсказуемост и задълбочаващ се хаос“

Според политическия анализатор и професор от Харвардския университет Греъм Алисън, световните лидери подхождат по два начина към евентуалното преизбиране на Тръмп. Едните се опитват да се подготвят предварително за подобен сценарий. Това, обаче, крие немалко рискове. Милиардерът е известен със своето непредсказуемо поведение – нещо, което самият той определя като част от стратегията си. Както самият той нееднократно е заявявал, по този начин опонентите му нямат никаква представа какъв ще бъде следващият му ход. Това, обаче, е и повод за нарастваща тревога в редица държави, считани за близки съюзници на САЩ.

Обект на много коментари станаха думите на Тръмп, че не би защитил нито една страна-членка на НАТО, ако тя не изпълнява ангажиментите си за разходи за отбрана. Освен това, през годините той нееднократно е коментирал темата за евентуалното оттегляне на САЩ от Алианса. В условията на продължаващата руска инвазия в Украйна, изказването на Тръмп предизвика вълна от възмущение. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опита да успокои страстите, заявявайки, че евентуален втори мандат на Тръмп не би представлявал заплаха за членството на САЩ в организацията. Той добави, че в настоящата ситуация е от огромна важност Алианса да остане единен.

„ЕС не може да защити Европа. Осемдесет процента от разходите за отбрана на НАТО идват от съюзници извън Европейския съюз“, подчерта преди дни Столтеберг. Тук трябва да се отбележи, че военният бюджет на САЩ съставлява близо 70 процента от разходите на Алианса за отбрана, а страната харчи около 10 пъти повече от следващата държава в списъка - Германия. Междувременно, датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен направи една мрачна прогноза. „Не може да се изключи вероятността в рамките на три до пет години Русия да подложи на изпитание член пети и солидарността на НАТО“, заяви той, добавяйки, че Кремъл „има волята да го направи“. Въпросният член пети от Договора на Алианса предвижда, че евентуално нападение срещу една страна от организацията ще се счита за атака срещу всички съюзници.

Обещанията на Тръмп, че е готов да извърши значителни реформи, всъщност не са свързани единствено с НАТО. Той също така заплашва да изтегли САЩ от международните споразумения, свързани с борбата с климатичните промени, както и да наложи ограничения върху търговията с Китай и Европа. По тази причина, някои държавни лидери прибягват до друга тактика – да отложат вземането на важните решения, за да видят какво ще се случи, отбелязва проф. Алисън. „Това не е стратегически ход. Това е резултат от усещането за растяща непредсказуемост и задълбочаващ се хаос“, подчертава на свой ред д-р Мишел Бентли, която е експерт по международни отношения от Лондонския университет.

  • Тръмп и Путин – съюзници до доказване на противното

Преди броени дни, украинският президент Володимир Зеленски даде интервю за CNN, в което отбеляза, че не може да разбере как е възможно Тръмп да бъде на страната на Путин. „Знам, че двамата са се срещали, но не знам какъв е бил духът и настроението на техния диалог. Това, което мога да кажа, е, че Тръмп никога не се е борил срещу Путин. Американската армия не се е сражавала срещу Русия. Никога“, заяви Зеленски. Думите му станаха обект на различни коментари, но едно нещо е безспорно – все повече политици, включително от редиците на партията на Тръмп, споделят мнението, че отношенията му с Путин са повод за сериозни притеснения.

„Това, което ме тревожи, е, че Тръмп и неговите последователи помагат за поддържането на линия на мислене, която е изолационистка, която защитава Путин и неговия режим“, заяви републиканецът и бивш председател на Камарата на представителите Пол Райън. Подобно е мнението и на бившия губернатор на Южна Каролина и постоянен представител на САЩ в ООН в периода 2017 – 2018 г. Ники Хейли, която е и опонент на Тръмп за номинацията на Републиканската партия за предстоящите президентски избори. Тя отбеляза, че милиардерът е застанал на страната на бандит, убиващ политическите си опоненти.

Твърденията, че Тръмп е тясно свързан с режима в Кремъл, не са от вчера. Всеизвестен факт е, че разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори, състояли се през 2016 г., доведе до 37 обвинителни акта. Седем от случаите завършиха с признаване на вина или осъждане на хора, свързани с кампанията на Тръмп. В доклад на комисията по разузнаване към Сената, публикувана през 2020 г., пък се подчертава, че агенти на Путин действително са помогнали на Тръмп да спечели вота. Нещо повече – в документа се заключава, че Русия продължава да представлява сериозна опасност за американската демокрация.

„Каквото и да си говорим, вероятността Тръмп да се завърне в Белия дом е добре дошла за Путин. Руският президент със сигурност няма да предприема излишни рискове по отношение на войната в Украйна преди да стане ясно кой ще спечели изборите в САЩ. Във вътрешнополитически план, основният му опонент – Алексей Навални, вече е мъртъв. Ако Тръмп стане президент, Путин несъмнено ще бъде окуражен да продължи инвазията в Украйна. Всичко това е повод за голямо безпокойство. Бих искала да добавя още нещо - Израел на свой ред може да реши да игнорира настоящите предложения на САЩ за спиране на огъня в Газа. Това би се случило, ако президент стане същият човек, който премести американското посолство в Йерусалим“, обобщава д-р Бентли.

Още от автора:

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 53 минути

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 16 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 17 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини