0

С ред най-актуалните и интересни филми по киносалоните в момента е „Вижте как бягат“, детективска мистерия с подчертано чувство за хумор, чиито първи няколко екранни минути са пропити със самоирония. В тях героят на Ейдриън Броуди, който е филмов режисьор, описва с пренебрежение всички клишета на жанра, към който се числи самата лента и през които сюжетът неизбежно ще премине.

Подобен тип намигване към зрителя изисква известна доза кураж и много разказвачески талант, за да се превърне в положителен елемент от дадения филм, а не в израз на повествователно безсилие. „Вижте как бягат“ постига това със стил, остроумие и чудесна актьорска игра, и не е единствената лента от последните няколко години с този конкретен набор от качества.

Детективският филм е жанр, почти толкова стар, колкото и киното изобщо. През годините този жанр е продуцирал легендарни герои и от двата пола, дал е на света превъзходно режисирани филми с поразителна атмосфера и блестящи актьорски представяния. Точно и заради това през XXI век вече не е сред най-експлоатираните – трудно е някой режисьор или сценарист да направи оригинална и истински ангажираща детективска мистерия.

Кадър от Вижте как бягат
Кадър от „Вижте как бягат“ Източник: Форум Филм България

Същата е и съдбата на други класически жанрове като уестърна и мюзикъла. Но както музикалните филми преживяха свое възраждане в средата на миналото десетилетие, така и детективските ленти преживяват ренесанс през последните няколко години.

Възраждането на най-класическия филмов жанр

Вълната бе отприщена с „Вади ножовете“, хитът на Netflix от края на 2019 година, който бе номиниран за „Оскар“ за оригинален сценарий.

Лентата не спечели статуетката единствено заради въпросителните наклонности на американската Академия да пренебрегва всеки филм със световно разпространение, достъпен киноезик и реален досег с глобалната попкултура. До около 2003 година такива проекти редовно бяха отличавани с „Оскар“-и, но впоследствие Академията започна съвсем целенасочено и умишлено да награждава филми като „Артистът“ или „Паразит“.

Това са ленти със съвършено нулева следа върху историята на киното, които се споменават единствено в статии като настоящата под формата на елементарна част от статистиката. Затова и всеки измерим показател за интереса към церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ пада прогресивно между 2008 и 2022 година, когато се наложи победителят в категорията за главна мъжка роля да забие шамар на един от презентаторите, за да накара света да говори за звездната вечер.

Кадър от Вижте как бягат
Кадър от „Вижте как бягат“ Източник: Форум Филм България

Именно „Паразит“ получи статуетката за оригинален сценарий през 2020 година за сметка на „Вади ножовете“. Ала „Вади ножовете“ очевидно успя да постигне нещо много по-значимо: да очертае с категоричност позитивна, възродителна тенденция в стагниралия си жанр, нещо, което „Оскар“-овите филми от последните 15-ина години очевидно успяват да направят много рядко.

Главната роля на частния следовател Беноа Блан във филма се играе от Даниел Крейг, самия агент 007, на когото южняшкият американски акцент и детективският шлифер пасват по-добре дори от британското наречие и смокинга на Джеймс Бонд. Имена като Дон Джонсън, Ана де Армас, Джейми Лий Къртис, Майкъл Шанън и Крис Еванс допълват звездния ансамбъл.

„Вади ножовете“ постига това, което описах в началните параграфи, посветени на „Вижте как бягат“, но с още повече художествено майсторство: без да се свежда до пародия или дори да се обръща към публиката с намигване, както актуалният филм по кината, модерната класика от 2019 година инжектира с доза свежест и себеосъзнат хумор много от клишетата в детективския жанр. Сюжетът е взет напълно сериозно, но това и не възпрепятства забавните моменти.

Сценарият на Райън Джонсън е пленителен лабиринт от обрати, интрига и лесно разбираеми човешки взаимоотношения, с които много хора дори лесно биха се идентифицирали. С всички тези свои положителни качества филмът задава шаблона за съвременен детективски филм – и, разбира се, си осигурява продължение, което очакваме в Netflix от следващия месец.

Но процесът, който кулминира с излизането на „Вади ножовете“ и продължава до днес, се корени от по-рано. През 2017 година носителят на „Оскар“ Кенет Брана събра пред камерата си съзвездие от имена като Джони Деп, Мишел Пфайфър и Пенелопе Крус за римейк на „Убийство в Ориент Експрес“. Критическият и комерсиален успех на лентата доведе и до продължение, „Смърт край Нил“, което Брана отново режисира и в което пак изигра легендарния детектив Еркюл Поаро.

Легендата "Ориент Експрес" се завръща в нов вид

Така създалата се поредица ще има и трета част, озаглавена A Haunting in Venice. Демонстрираният зрителски интерес под формата на солидни парични постъпления за всеки един от изброените дотук детективски филми доведе до това, че тази година дори дебютиращ режисьор като Том Джордж получи възможност да направи свой собствен филм в жанра: именно „Вижте как бягат“, по кината в момента.

Кадър от Вижте как бягат
Кадър от „Вижте как бягат“ Източник: Форум Филм България

Междувременно по Netflix в момента може да се гледа и „Енола Холмс 2“, както и нейният предшественик, все филми, в които на митичния детектив Шерлок Холмс е дадена по-млада сестра с почти същото ниво на интелект и същата склонност към разрешаването на загадки. И двете ленти имат много високи проценти на критическо одобрение, при това заслужено, и дават арена на звезди като Хенри Кавил, Хелена Бонъм Картър и младата Мили Боби Браун.

Всеки истински фен на седмото изкуство би следвало да се радва на възраждането на един от най-класическите му жанрове и да се надява за още добри попълнения към него, плод на работата на талантливи сценаристи и режисьори. Почти сигурно такова ще е и продължението на „Вади ножовете“, което ще е най-добрият коледен подарък за всички фенове на детективските приключения.

Още от автора:

Една звезда в ролята на живота си: Всички говорят за този филм

Край на най-епичната битка на телевизионния сезон

„Амстердам“: Хаотичната песен за живота на един голям режисьор

20 години от раждането на една легенда

Този филм ще се окаже най-скандалният на годината

Най-касовият филм в историята: 13 години по-късно

Няма по-чаровна двойка: Джордж Клуни и Джулия Робъртс в „Билет до Рая“ 

Класиките, които искаме да гледаме на кино отново

Филмите от фестивала във Венеция, за които ще слушаме през сезона на „Оскар“-ите

Най-епичната битка на новия телевизионен сезон

Това е най-скъпата продукция в историята на Netflix

"Калинката" Брад Пит търси душевен мир в "Убийствен влак"

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 8 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 8 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 12 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение