1

С ептември 2022 година вероятно е най-хубавото време в историята на планетата за феновете на фентъзи жанра в киното и литературата. По малките екрани паралелно излизат „Домът на дракона“ и „Властелинът на пръстените: Пръстените на силата“, високобюджетни серийни продукции със сюжети съответно в прочутите измислени светове на Джордж Р. Р. Мартин и Джон Толкин.

Ще бъдат ли погубени драконите от новия "Властелинът на пръстените"?

Тези два свята по всяка вероятност са най-касовите продукти в цялата история на жанра. Ако човек реши да изброява рекордите, поставени от тях вследствие на тяхната популярност и техните качества, може да държи доста продължителен монолог, изпъстрен с определения като „най-четената книга в историята на света след Библията“ и „най-награждаваният сериал за всички времена“.

"Властелинът на пръстените" се надява да погуби драконите

Сега те са в директна конкуренция за вниманието на зрителите, или поне така искат да илюстрират ситуацията медиите. В действителност надали има фен на фентъзи жанра, който няма да следи и двата сериала с огромен интерес, но навсякъде в съвременното публично пространство, за съжаление, се търси сблъсъкът. Истината е, че двете продукции представят два сюжета с коренно различен фокус и с много малко база за сравнение помежду им.

Един от параграфите, по които могат да бъдат сравнени „Домът на дракона“ и „Пръстените на силата“, са визуалните ефекти. Но надали някой е учуден от факта, че след излизането на първите два епизода и от двата сериала, и Вестерос, и Средната земя изглеждат фантастично. И в двете продукции са инжектирани огромни финансови суми, и двата екипа зад тях са огромни, безкрайно талантливи и добре платени от корпоративните гиганти Warner Bros Discovery и Amazon.

Ала дори в сферата на визуалните ефекти има разлики между двата сериала, които затрудняват директното им сравняване и противопоставяне. В „Домът на дракона“ почти всички сцени с компютърно генерирани изображения включват дракони; без крилатите създания сериалът до голяма степен изглежда и се развива сюжетно като историческа дворцова интрига.

Ужасяващ, но завладяващ: "Домът на дракона" чупи рекорди

В „Пръстените на силата“ екипът видимо се е постарал да използва колкото може повече реални снимачни площадки сред прекрасната природа на Нова Зеландия, но определени локации в Средната земя на Толкин неминуемо изискват употребата на виртуално симулирани обстановки. За щастие, показаното дотук е на по-високо ниво от трилогията „Хобит“ на Питър Джаксън и се доближава до степента на автентичност в трите части от „Властелинът на пръстените“.

Компютърно генерирани изображения и в двата сериала се сливат съвършено с реално присъстващи елементи; единственият източник на интрига помежду им ще бъде кой от двата ще обере наградите в техническите категории на церемонии като „Еми“ и „Златен глобус“. Но феновете им са още по-ангажирани емоционално от това дали сюжетните им истории ще бъдат разказани достатъчно добре, за да привлекат критическо внимание и по други параграфи.

На база на излезлите епизоди дотук „Домът на дракона“ и „Пръстените на силата“ следват ясни повествователни траектории и актьорите пред камерите играят ролите си напълно компетентно. В „Домът на дракона“ сценарият на този етап изглежда с далеч по-малки мащаби от глобалното действие в „Пръстените на силата“, където сюжетните линии обхващат доста разнопосочни кътчета от Средната земя.

Източник: БТА

За сметка на това пък атмосферата в „Домът на дракона“ е по-лична, интимна и реалистична, както може и да се очаква от предистория на на „Игра на тронове“, а и от която и да е продукция на НВО всъщност. В „Пръстените на силата“ тонът на повествованието е много по-поетичен и грандиозен; усещането е, че действието води към много по-епична кулминация с по-големи последствия от война за престол между членове на едно и също семейство, пък била и тя с участието на дракони.

Тук някъде започва да си проличава, че статията се пише от по-голям фен на Толкин, отколкото на Джордж Р. Р. Мартин. Макар и да съм чел по веднъж частите от поредицата „Песен за огън и лед“ и енциклопедията „Светът на огън и лед“, по-обширните ми познания за Средната земя от тези за Вестерос и респективно предпочитанията ми към този фантастичен свят са безспорни.

Ако не друго, това поне ме прави квалифициран да имам категорично мнение по вероятно най-горещия дебат във връзка с „Пръстените на силата“: до каква степен сериалът се придържа към творчеството на Толкин и до колко инжектира ненужна политическа коректност с кастинга на определени актьори. Социалните мрежи буквално горят от изстрелване на крайни и в много от случаите – на невероятно неинформирани мнения по тези въпроси.

Отговорът относно цвета на кожата на определени членове на актьорския състав е елементарен. Самият дебат е нелеп предвид факта, че Толкин е писал книгите си през първата половина на XX век, когато колониализмът все още е бил налице в огромна част от света, да не говорим пък за расовата сегрегация. Затова и не е учудващо, че редица от персонажите на великия професор са описани като светлокожи.

Но дори при все този факт, Толкин не дава категорични и еднозначни описания на нито една от расите във фантастичния си свят. Да, конкретни персонажи като Леголас или Фродо са описани детайлно, но никъде не е написано, че няма тъмнокожи хобити, джуджета или дори елфи! Дори напротив, горските елфи в прав текст са описани от автора като по-тъмни и смугли от западните си събратя, сред които са и двама от главните герои в „Пръстените на силата“ - Елронд и Галадриел.

TV-Lord of the Rings
TV-Lord of the Rings Източник: БТА

Друг е въпросът, че досегашните адаптации на творчеството на Толкин са били толкова еднотипни от гледна точка на кастинга си, че са създали определени стереотипни нагласи дори сред зрители, които по никакъв начин не страдат от прикрити или неприкрити расистки нагласи. Забравете дори цветът на кожата – хора от обкръжението ми се шокират даже от факта, че в книгите на Толкин има ясно описани елфи с брада заради липсата на такива във филмите на Питър Джаксън!

Затова и полемиката относно тези елементи от „Пръстените на силата“ е токсична, политически заредена до краен предел и напълно безсмислена от гледна точка на възприемането на сериала като измислена художествена творба. В първите си два епизода проектът следва логиката на света на Толкин почти до съвършенство и промените, които неизбежно прави, са повърхностни.

Затова и сериалът със сигурност ще продължи да се гледа масово по света, както и „Домът на дракона“ – важното за всички нас ще е и двете продукции да задържат високото ниво, демонстрирано в първите си епизоди. Ако това се случи, никакви отровни политически дебати във все по-затъващите в упадък социални мрежи няма да променят факта, че този септември е райският месец за всеки фен на фентъзито.

Още от автора:

Това е най-скъпата продукция в историята на Netflix

"Калинката" Брад Пит търси душевен мир в "Убийствен влак"

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 10 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 14 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора