5

В сеизвестен факт е, че войни се водят още откакто хората са създали първите си оръжия.

Съществуват редица примери за прочути битки, решили съдбата на някои от най-известните исторически личности, довели са рухването на империи или до раждането на други.

В същото време обаче има и сражения, които често остават забравени, но въпреки това са оказали съществено влияние върху хода на историята.

  • Битката при Дидгори

Давид IV Строителя е считан за най-великия владетел в историята на Грузия. Той идва на власт през 1089 г., когато е едва 16-годишен.

По това време страната е в тежка криза, породена от вътрешни конфликти и възхода на Селджукските турци, които превзели столицата Тбилиси и принудили грузинците да им плащат данък. На пръв поглед изглеждало, че дните на Давид IV на престола са преброени и селджуките съвсем скоро ще превземат и малкото останали грузински територии.

През 1096 г. обаче започнал Първият Кръстоносен поход и Селджукските турци насочили вниманието си на юг, включвайки се в конфликта с християнските армии. Това било отлична възможност за Давид IV да си върне част от загубените територии и да спре да плаща данъка. Отговорът на селджуките не закъснял. Те се завърнали с голяма войска, в състава на която, според някои източници, имало около 500 000 души.

Така се стигнало до битката при Дидгори, състояла се през 1121 г. Давид IV разполагал със значително по-малобройна войска – приблизително 50 000 души. Той обаче използвал хитрост, която се оказала от решаващо значение за изхода на сражението. Грузинският владетел изпратил при своите врагове малка група войници, които твърдели, че искат да дезертират. Когато влезли в противниковия лагер, те избили военачалниците на селджуките. В същия момент грузинската войска атакувала от няколко страни. Селджуките били разгромени, а през следващите години Давид IV постигнал още няколко военни победи и си върнал контрола върху столицата Тбилиси, а мюсюлманската експанзия в района била значително забавена.

  • Падането на Теночтитлан

Известният испански конкистадор Ернан Кортес започнал своя първи поход към столицата на Ацтекската империя Теночтитлан през 1519 г.

На 21 април той достигнал района на Сан Хуан де Улуа, където испанците построили първото си укрепено селище в Мексико, сега град Веракрус. При тях пристигнали пратеници на Монтесума II, върховният вожд на ацтеките, които носели богати дарове.

Огнестрелните оръжия и конете на испанците шокирали ацтеките, които вярвали, че един ден техният върховен бог Кетцалкоатъл ще ги посети като човек с бяла кожа, държащ огнена пръчка.

Първоначално Кортес разполагал с едва 500 войници, но по пътя си към Теночтитлан успял да привлече на своя страна редица индиански племена. Монтесума II се опитал да подкупи испанците, но без успех. След като конкистадорите достигнали Теночтитлан, той решил да ги пусне в града, посрещайки ги тържествено. Малко по-късно обаче Монтесума II бил пленен и окован от испанците, а властта на практика преминала в ръцете на Кортес. Това довело до избухването на голямо въстание, обхванало почти цяло Мексико, в резултат на което конкистадорите избягали от Теночтитлан.

Така се стигнало до пролетта на 1521 г., когато Кортес започнал ново настъпление към града. Този път той разполагал с 10-хилядна армия. Обсадата на Теночтитлан продължила близо три месеца. Отбраната на града била ръководена от Куаутемок, който бил избран за върховен вожд на ацтеките след смъртта на Монтесума II. Той обаче нямало как да се противопостави на испанците. Жителите на Теночтитлан били измъчвани от глад, жажда и заразни болести, пренесени от конкистадорите. През август градът окончателно паднал под контрола на завоевателите. Хиляди местни жители били избити или прогонени от домовете им. Победителите заграбили всички съкровища, които успели да намерят и принудили коренното население да работи в новосъздадените испански имения. Самият Кортес се заел със задачата да възстанови Теночтитлан и така на негово място скоро се появил колониалният град Мексико, който днес е столица на едноименната държава.

  • Битката при прохода Шанхай

Династията Мин управлява Китай в продължение на близо три столетия.

През XVII век обаче започнал нейният упадък. Комбинацията от катастрофални природни бедствия и неспособността на владетелите да се справят с икономическите и политическите проблеми, пред които били изправени, довела до избухването на редица въстания.

През 1644 г. почти цялата страна била обхваната от размирици. Бунтовници под командването на Ли Зичън щурмували Пекин и превзели столицата, а императорът Чунджън се самоубил.

Командирите, които останали верни на Мин, отказали да се предадат. Вместо това те се обърнали с молба за помощ към манджурите, Те се отзовали, като около месец след падането на Пекин се насочили към прохода Шанхай. Там се струпали и войските на Ли Зичън, които били разбити в последвалата битка.

В резултат пътят на манджурите към столицата бил открит и съвсем скоро те поели контрола над страната, слагайки начало на династията Цин (тя остава на власт до 1912 г., когато е основана Република Китай).

Що се отнася до Ли Зичън, той бил преследван от манджурите чак до Хунан, където през октомври 1645 г. бил убит от група селяни.

  • Битката при Зента

На 12 септември 1683 г. се състояла една от най-важните битките в европейската история – тази при Виена.

След продължила два месеца обсада войските на Османските турци, ръководени от великия везир Кара Мустафа паша, били разбити от обединените сили на Австрия, Германия и Полша, командвани от полския крал Ян III Собиески.

Поражението, което Османската империя претърпяла, не просто бележи началото на нейния упадък, но и дава начало на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.

През следващото десетилетие османците изчаквали удобен момент, за да подновят своята експанзия. Избухналата Френско-австрийска война открила отлична възможност за това и султан Мустафа II решил да се възползва от нея.

През 1697 г. той започнал мащабна военна кампания, в хода на която османската армия трябвало да се прехвърли през река Тиса в Тимишоара, където да презимува. Султанът обаче нямал никаква представа, че в района се намира австрийска войска, начело на която стоял принц Евгений Савойски.

Последвалата битка при Зента се превърнала в едно от най-тежките поражения в цялата история на Османската империя. Австрийците организирали изненадващо нападение, за което войската на Мустафа II изобщо не била подготвена.

Показателен е фактът, че османците дали приблизително 25 000 жертви, а австрийците – около 400. Самият султан едва успял да спаси живота си, скривайки се зад стените на Белградската крепост. В резултат на битката, през 1699 г. бил подписан договорът от Карловиц, с който османските амбиции за завоюването на Виена и посредством нея на Централна Европа били окончателно прекършени.

След разгрома на Османската империя при Зента, балансът на силите в Югоизточна Европа за пръв път бил променен в полза на християнските държави, а това позволило на европейските монархии да насочат своите погледи към района на Балканите.

Още от автора:

Биеха се голи и не създадоха държава, но промениха историята

Смелият воин, изправил се сам срещу цяла армия

Непознатата история на кръстоносните походи

Трагичната история на седем изчезващи племена

Крахът на Римската империя

Непознатата история на Византия

Ужасяващата история на „жените за утеха“ на японската армия

5 легендарни места, които всъщност не съществуват

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Бронзовият гигант, който не знаеше, че е робот

Непознатата история на неандерталците

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 7 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 7 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 7 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията