4

Л егенди за непознати земи, населявани от причудливи създания и криещи невъобразими съкровища, съществуват от дълбока древност.

Някои от тях се радвали на толкова голяма популярност, че много хора решавали да се отправят на опасни пътешествия, опитвайки се да ги достигнат.

7 тайнствени и недостъпни места

Експедициите почти винаги приключвали с гръмки провали, но това не отказвало пътешествениците да продължават да издирват тези митични места.

Кралството на презвитер Йоан

В продължение на повече от 500 години много европейци вярвали, че могъщ християнски владетел управлява голямо кралство, намиращо се в Африка, Индия или Близкия изток.

За произхода на легендата съществуват различни теории, а през 1165 г. нейната популярност нараснала значително, след като се появили слухове, че самият византийски император Мануил I Комнин получил писмо от презвитер Йоан. Мистериозната личност се представила като „върховен владетел на трите Индии“, а кралството си описвал като изключително богато и населявано от чудати създания, сред които гиганти и рогати мъже.

Постепенно копия на писмото започнали да се разпространяват из цяла Европа.

Показателен за популярността на легендата е фактът, че на 27 септември 1177 г. папа Алексадър III изпратил писмо до презвитер Йоан по своя лекар Филип. Няма данни какво се случило с пратеника, но най-вероятно той така и не се завърнал с отговор от загадъчния владетел.

През 1221 г. пък Жак дьо Витри (епископ на Акра) се завърнал от Петия кръстоносен поход с отлични новини – индийският цар Давид, за когото се смятало, че е син или внук на презвитер Йоан, завладял Персия и се придвижвал към Багдад. Оказало се обаче че този „цар Давид“ изобщо не е християнски монарх, а прословутия монголски владетел Чингис хан.

Името на презвитер Йоан може да бъде открито и в разказите на редица пътешественици.

Марко Поло например твърди, че се натъкнал на останките от легендарното му кралство в района на Северен Китай.

Вашку да Гама и други португалски мореплаватели пък смятали, че то се намира на територията на Африка или Индия.

Впоследствие станало ясно, че в Етиопия действително съществува християнска държава, която обаче изобщо не била така богата, както твърдели легендите за загадъчното кралство.

Освен това още през XVII в. учени, сред които Хиоб Лудолф, доказали, че няма никаква връзка между презвитер Йоан и етиопските монарси.

Ел Дорадо

В началото на XVI в. много европейски изследователи били запленени от идеята, че из джунглите на Южна Америка се крие цял град, направен от злато. Предполагало се, че т. нар. Ел Дорадо (в превод – „Златният човек“) се намира някъде в района на езерото Гуатавита, близо до днешната столица на Колумбия, Богота.

Легендата се родила, след като конкистадорът Гонсало де Кесада станал свидетел на племенния ритуал по провъзгласяването на нов върховен вожд на муиските. Според преданията той покривал тялото си със златен прах и хвърлял различни скъпоценности в езерото като дар за боговете.

Една от най-известните експедиции, имали за цел да открият Ел Дорадо, е тази на английския изследовател сър Уолтър Рали през 1617 г. Той организирал мисия до река Ориноко, но бил изрично предупреден от крал Джеймс I да не напада испански градове или кораби. След като опитът за откриването на митичния златен град се провалил, част от неговия екип, начело с авантюриста Лорънс Кемис, превзели един испански град. В резултат след завръщането си в Англия Рали бил екзекутиран по нареждане на краля.

Експедиции в търсене на Ел Дорадо продължили да се провеждат до XIX в., когато редица учени, сред които Александър фон Хумболт, заключили, че няма никакви реални доказателства за съществуването на подобен град.

Туле

Легендата за остров Туле, според която той се намира някъде в северната част на Атлантически океан, близо до Скандинавския полуостров, разпалва въображението на пътешественици и изследователи от дълбока древност.

За пръв път той бил споменат през IV в. пр. Хр. от гръцкия пътешественик Питей (автор на най-ранното описание на Северно море). Той твърди, че посетил леден остров отвъд Шотландия, където Слънцето рядко залязвало, а сушата, морето и въздуха били смесени в странна субстанция, подобна на желе.

Повечето съвременници на Питей изобщо не повярвали на неговия разказ, но въпреки това в продължение на векове Туле се възприемал като най-северната точка, позната на европейците.

Изследователите имали различни теории какво всъщност представлява митичният остров. Според някои той е част от Норвегия, други смятали, че става въпрос за Исландия, а трети били на мнение, че е един от Шетландските острови.

Туле е може би най-известен с тайното общество, носещо името му, създадено в Германия след края на Първата световна война. Неговите членове смятали, че това е прародината на арийската раса. Сред тях имало много бъдещи нацисти, един от които е Рудолф Хес – заместник на Адолф Хитлер, считан за третия по важност човек в Нацистка Германия.

Хай-Бразил

Много преди Христофор Колумб да достигне бреговете на Америка, редица изследователи напразно се опитали да достигнат мистериозен остров, намиращ се на запад от Ирландия. Той бил наречен Хай-Бразил (в превод от галски това означава „Островът на благословените“), а най-ранните сведения за него се съдържат в няколко ирландски легенди.

Островът започнал да се изобразява на карти през XIV в., а опитите да бъде открит продължили чак до XIX в. Също като легендарната Атлантида, Хай-Бразил бил считан за утопия, която е център на голямо могъщество и безсмъртие. Преданията гласели, че островът бил невидим или обвит в гъста мъгла и се появявал само веднъж на всеки седем години.

През XV в. няколко британски изследователи се опитали да докажат, че Хай-Бразил наистина съществува. Несъмнено, най-известната експедиция е тази на италианския мореплавател Джовани Кабото (известен и с името Джон Кабот) през 1497 г. Някои предполагат, че в стремежа си да открие мистичния остров, той успял да достигне Северна Америка. Повечето учени обаче са на друго мнение – според тях, мореплавателят всъщност акостирал на остров Нюфаундленд.

Близо два века по-късно, шотландецът Джон Нисбет заявил, че успял не само да зърне Хай-Бразил по време на плаване от Франция до Ирландия, но и да стъпи на него заедно със своя екипаж. Те се разходили из острова, наслаждавайки се на неговата красота и дори се срещнали с мъдрец, който им подарил злато и сребро.

Постепенно популярността на легендата започнала да намалява, а последните сведения за предполагаеми „посещения“ на Хай-Бразил датират от втората половина на XIX в.

Вижте още:

Tака странни, че наглед няма как да не са паранормални

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

„Земята е куха и под повърхността ѝ се крие непознат свят“

Непознатите викинги

Най-необикновените изоставени градове (СНИМКИ)

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 4 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 9 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 10 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 10 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 10 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа