14

В продължение на стотици години Римската империя била най-голямата и могъща суперсила в света. През V век обаче настъпил нейният край. Какви са били причините за това?

Историците продължават да спорят по този въпрос и до днес. Те изтъкват различни фактори – като военни провали, политическа нестабилност, икономически проблеми, природни бедствия и дори климатични промени.

Някои експерти пък отбелязват, че Римската империя всъщност не е рухнала тогава, тъй като източната ѝ част, известна с името Византия, продължила да съществува.

Така или иначе, прието е да се смята, че 476 г. бележи края на Римската империя. Ето кои са основните причини, довели до нейното разпадане:

Рим срещу варварите

Според повечето историци основната причина за краха на Римската империя станали постоянните набези на варварските племена. Конфликтът между тях продължил дълги години, но ключови се оказали няколко събития, случили се през V век.

Главно действащо лице в едното от тях бил първият известен крал на вестготите Аларих. Той тръгнал на поход срещу Рим през 408 г. Аларих не успял да нахлуе в града, но си тръгнал с богата плячка. През 410 г. последвал втори поход, а третият му опит да превземе Рим, състоял се през същата година, се оказал успешен. В продължение на три дни вестготите вилнели по улиците на града и се отдали на грабежи. Аларих също така отвлякъл Гала Плацидия, дъщеря на император Теодосий I.

През 455 г. Вечният град бил разграбен и от вандалите. Това се случило, след като около десетилетие по-рано тогавашният император Валентиниан III сключил съюз с вожда на въпросното племе Гейзерик. След като императорът бил убит при дворцов заговор, тронът бил узурпиран от сенатора Петроний Максим. Съпругата на Валентиниан III – Лициния Евдокия, се обърнала с молба за помощ към Гейзерик, който с готовност се отзовал. Петроний Максим се опитал да избяга, но бил убит. Папа Лъв I се споразумял с Гейзерик и вратите на Рим били отворени, но при условие, че вандалите няма да убиват или разрушават. Те обаче не спазили обещанието си и подложили града на невиждан грабеж, който продължил цяла седмица. Любопитна подробност е, че именно това събитие дава началото на израза „вандализъм“.

Финалния удар нанесъл римският войник Одоакър. Генерал Флавий Орест изгонил последния легитимен римски император Юлий Непот през 475 г. За нов император той провъзгласил сина си Ромул Августул.

Варварските помощни войски, начело на които стоял Одоакър, обаче се разбунтували. Те поискали да им бъде предоставена земя, която да управляват – нещо, което Флавий Орест отказал да направи. Това се оказало голяма грешка, тъй като по това време варварите били единствената военна сила в Италия.

В края на август 476 г. Одоакър убил Флавий Орест и неговия брат, а малко по-късно свалил от престола Ромул Августул и се обявил за крал. По тази причина историците смятат, че именно през 476 г. Западната Римска империя престава да съществува.

Икономическа криза

Друга причина, довела до краха на Римската империя, била тежката икономическа криза, в която тя изпаднала. Постоянните войни и огромните разходи на практика разорили хазната. Пропастта между богатите и бедните жители на империята станала непреодолима благодарение на високите данъци и инфлацията. Всичко това накарало някои заможни благородници да избягат в провинцията, където създали свои независими владения.

В същото време, империята била разтърсена и от остър недостиг на работна ръка. В продължение на векове нейната икономика била силно зависима от робския труд. Военните кампании на свой ред осигурявали свеж приток на роби. Когато експанзията приключила през II век, приходите на империята рязко намалели. Нейната икономика претърпяла още един тежък удар през V век. Тогава Северна Африка била превзета от вандалите. Те започнали да кръстосват Средиземно море като пирати, което имало катастрофален ефект върху търговията.

Тук трябва да се отбележи още една важна подробност – в своя апогей, Римската империя била наистина огромна. Тя се простирала от Атлантическия океан до река Ефрат в Близкия изток. Много експерти смятат, че именно нейното величие довело до падението ѝ. Управлението на толкова обширна територия било административен и логистичен кошмар. Въпреки че Римската империя разполагала с отлични пътища, комуникацията между отделните райони била изключително бавна. С течение на времето, все повече ресурси били пренасочвани към поддръжката на армията, което забавило технологичния напредък и довело до западането на инфраструктурата.

Политическа нестабилност и възходът на Византия

Да бъдеш владетел на Римската империя несъмнено било опасно занимание. През II и III век обаче възкачването на престола се превърнало в нещо като смъртна присъда. За период от 75 години се сменили повече от 20 императора, като повечето от тях дошли на власт, след като убили своя предшественик. Преторианската гвардия, която трябвало да охранява императорите, в един момент започнала сама да решава кой да управлява империята. Ширещата се корупцията и некомпетентността на сенаторите довели до един съвсем логичен резултат – римляните престанали да вярват на хората, които ги управляват.

Армията, която в продължение на векове се смятала за почти непобедима и ужасявала враговете на Рим, също изпаднала в криза. Тъй като набирането на войници ставало все по-трудно, императори като Диоклециан и Константин Велики започнали да се възползват от услугите на чуждестранни наемници. Постепенно, все повече готи и представители на други племена ставали част от римските легиони. Те били страховити воини, но нямали никаква лоялност към империята и често се обръщали срещу своите работодатели.

Не на последно място, разделянето на Римската империя на две части – Източна и Западна, също изиграло важна роля за нейния упадък. В краткосрочен план това решение улеснило управлението на обширните територии, но постепенно двете империи започнали да се отдалечават една от друга. Те не си сътрудничели в опитите да се справят с враговете си. Нещо повече – възходът на Византия накарал много варварски племена да се насочат на Запад. Императори като Константин Велики положили големи усилия да превърнат Константинопол в силно укрепен и добре защитен град, докато Рим имал по-скоро символично значение. По тази причина не е никак изненадващо, че краят на Западната Римска империя настъпил през V век, докато Византия просъществувала още цяло хилядолетие, преди да бъде превзета от османците.

Вижте още:

Ужасяващата история на кралските раждания

Пет невероятни тайни, които крие загадъчният Сибир

"Носоотрязаният" император, провъзгласил хан Тервел за "кесар"

Ужасяващото наследство на Сталин

Забравената история на „жените за утеха“ на японската армия

9 изумителни факта за родината на демокрацията и Олимпийските игри

15 тайни, които крие една от най-древните страни

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

Любопитно Преди 17 минути

IT професията е една от най-динамично развиващите се и високоплатени в момента

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 1 час

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 1 час

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 1 час

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 1 час

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 1 час

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 1 час

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 2 часа

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет

<p>Топ 10 свирепи серийни убийци в българската история</p>

Топ 10 най-брутални серийни убийци в българската история

България Преди 2 часа

Или просто тези имена, за които е по-добре да се прекръстим, че никога не сме ги срещали

<p>Главчев: Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени</p>

Главчев: Президентът Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени

България Преди 2 часа

Той трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог, заяви служебният премиер

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

България Преди 2 часа

Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 2 часа

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 2 часа

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 2 часа

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 2 часа

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 2 часа

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове