10

В продължение на дълги години се смятало, че келтите били един от най-древните народи не само в Европа, но и в света. Това обаче изобщо не е така. Всъщност такъв народ никога не е съществувал.

Историците и археолозите използват названието келти в етнографски смисъл, говорейки за келтска материална култура и социална организация. Самите племена нямали общо самосъзнание. Те били представители на лингвистична група от индоевропейското езиково семейство, която с течение на времето се разделила на два типа съвременни езици – „пе-келтски“, който се използва в Уелс, Корнуол и Бретан и „кю-келтски“, разпространен в Ирландия, Шотландия и на остров Ман.

Келти и гали

Келтските племена населявали обширни територии, простиращи се от Британските острови и Испания на запад до Мала Азия на изток. Най-голямото си разселване те преживели в периода V–I в. пр. Хр. Един от основните проблеми, свързани с изучаването на тяхната история, е, че самите те не се наричали келти.

За пръв път това име всъщност било използвано от древните гърци. С него те наричали „варварските племена“, които живеели на север от Алпите.

Успоредно с това наименование, древните гърци използвали и по-късното название „галати“. Според повечето историци, с него се обозначавали онези племена, които обитавали Източното Средиземноморие. Предполага се, че в голяма степен древногръцкото „галати“ отговаря на латинското „гали“.

Друиди и бардове

Келтите не оставили никакви писмени сведения за своите вярвания, история и закони, поради което за тях се знае сравнително малко. Предполага се, че религията им включвала извършването на човешки и животински жертвоприношения. Всички ритуали се извършвали от жреци, наречени друиди. Те предавали своите познания устно, от поколение на поколение.

Друидите се радвали на голямо уважение и били едни от малкото, които можели спокойно да посещават територии, контролирани от враждуващи племена, смята лингвистът Джон Кох от университета в Уелс. Те също така изпълнявали функциите и на учители и съдии.

Важна роля за разпространението на келтските традиции имали и бардовете – певци и поети, считани за пазители на родовата памет. Те създавали поеми и предания за вождове, богове и герои. Освен това бардовете често се нагърбвали със задачата да водят преговори между враждуващи племена.

Въпреки че келтите никога не се обединили и не създали своя държава, устното разпространяване на техните традиции спомогнало за запазването на културно им единство.

„Това се оказало от ключово значение за развитието на техния език. Друидите и бардовете използвали това, което от днешна гледна точка можем да определим като най-чистата версия на езика. Те го пренасяли отвъд границите на отделните племенни територии и по този начин той не се разпадал на различни диалекти“, добавя Кох.

Врагове на Римската империя

Тъй като келтите нямали писменост, единствените източници на информация за тях са творбите на древногръцки и римски автори. Те ги описват като варвари и жестоки воини, които понякога се сражавали чисто голи.

През 387 г. пр. Хр. Брен - владетелят на племето сенони, затвърдил репутацията на келтите, след като нахлул с войските си в Рим и опустошил града. Няколко века по-късно, след като Римската империя подчинила келтските племена на Иберийския полуостров, Юлий Цезар започнал т. нар. Галски войни – серия от военни кампании, продължили от 58 до 51 г. пр. Хр. Тяхната кулминация била битката при Алезия, спечелена от армията на Юлий Цезар, в резултат на която Римската империя установила контрол над цяла Галия.

Самият Юлий Цезар старателно описал военните действия в книгата си „Записки за галската война“. В творбата си той говори за своите противници със смесица от уважение и отвращение.

„Според Цезар съществувала огромна пропаст между „цивилизования“ Рим и „диваците“, населяващи Галия. По тази причина той бил убеден, че римляните имат пълното право да колонизират региона и да „превъзпитат“ местното население“, отбелязва професорът по антропология Бетина Арнолд.

Въстанието на Будика

След военните кампании в Галия и победата над вожда на арверните Верцингеторикс, пътят на Римската империя към Британските острови бил открит. Юлий Цезар предоставил на местните племенни вождове възможността да притежават земите си пожизнено, а след смъртта им те да преминат в ръцете на империята.

Само че когато предводителят на ицените Прасутаг починал, неговата жена Будика отказала да предаде земите, принадлежащи на семейството ѝ. В резултат на нейното непокорство тя и нейните дъщери били изнасилени и подложени на публично бичуване.

Малко по-късно, в опит да изкоренят келтската религия, римски войници нападнали и унищожили светилище, избивайки жреците в него. Това отприщило недоволството на местните жители, които през 61 г. се вдигнали на бунт срещу Римската империя. Въстанието било оглавено от Будика.

Участниците в него нападнали Камулодунум и избили римското население, намиращо се там. След това силите на Будика опустошили и Лондиниум. Управителят на Британия Гай Светоний Павлин успял да прегрупира силите си в района на Мерсия и победил бунтовниците в битката при Уотлинг Стрийт. В сражението били избити десетки хиляди бунтовници.

Възраждането на интереса към келтите

През XIX и XX в. много жители на Британските острови започнали да твърдят, че имат келтски произход. Сред тях били редица известни художници, музиканти и писатели – като носителят на Нобелова награда за литература Уилям Бътлър Йейтс. Основната причина за това било растящото недоволство от британското управление в Ирландия, Шотландия и Уелс.

Историците на свой ред са разделени по въпроса доколко основателни са подобни претенции. „Никак не е лесно да се даде точно описание на термина „келтски“. Да, съществуват различни археологически и езикови свидетелства, свързани с тази култура, но те просто няма как да бъдат определени като доказателства за келтския произход на някои хора“, смята Арнолд.

Още от автора:

Празненствата, останали в историята: Най-лудите партита, провеждани някога

Истинската история на седемте смъртни гряха

Революцията, която промени Европа 

Крахът на Римската империя

Непознатата история на Византия

Ужасяващата история на кралските раждания

Ужасяващата история на „жените за утеха“ на японската армия

5 легендарни места, които всъщност не съществуват

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Бронзовият гигант, който не знаеше, че е робот

Непознатата история на неандерталците

Непознатата история на кръстоносните походи

Трагичната история на седем изчезващи племена

Смелият воин, изправил се сам срещу цяла армия

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 5 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 20 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 48 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 50 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 53 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 1 час

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 2 часа

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 2 часа

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове