Съдбата на генерала, близък до Хитлер, който го предаде
3

Е рвин Ромел, с прякор „Пустинната лисица“, остава в историята като един от „добрите нацисти“, опитали да убият Адолф Хитлер.

Въпреки че накрая участва в план за елиминирането на Фюрера, той почти през цялата Втора световна война е един от най-лоялните му и отдадени последователи.

Ромел вижда Хитлер като „обединител на нацията“ и с възхищение и почит държи „Моята борба“ на видно място в дома си, но след половин десетилетие на участие в битките на една загубена война, генералът се променя и започва да вярва, че единственото бъдеще за Германия е това, в което Фюрерът не съществува.

До този момент той вече се е превърнал в един от най-доверените хора на Хитлер, поради което присъединяването му към конспиративен план е неочаквано за нацисткия лидер.

Ервин Йохан Ойген Ромел,

роден на 15 ноември 1891 в Южна Германия, е един от най-известните немски генерали от Втората световна война.

Той е командир на Немския африкански корпус и става известен под прякора „Пустинната лисица“ поради умелите военни операции, които води в Северна Африка.

До момента, в който Хитлер идва на власт, Ромел вече е спечелил Железн кръст от Първата световна война и репутация на един от най-великите военни лидери в германската история.

Ервин Ромел
Ервин Ромел Източник: Wikipedia

Не само останалите военни, но и самият Хитлер му се е възхищавал. Той държал книгата за военните стратегии на Ромел на рафта си с книги и при първа възможност го придърпва към себе си, слагайки го начело на военната подготовка на Хитлеровата младеж.

Хитлер толкова вярвал на Ромел, че оставя живота си в негови ръце, поверявайки му опазването на военния щаб по време на Нападението над Полша и контрола над личната си охрана.

Още от самото начало Ромел има почетно място на събранията за обсъждане и изготвяне военните стратегии на германската армия.

Въпреки изключителната военна мисъл, която има и възхитителните стратегии, които мозъкът му сътворява,

не трябва да се подминава и факта, че Ромел на първо място е върл нацист

Освен че активно участва в преследването на евреи в Германия, се смята, че взима участие в доста по-нехуманни действия.

1941: Нацисткото коледно парти на Хитлер

Според историка Волфганг Проске още в началото на антиеврейските вълнения Ромел забранява на подчинените си да пазаруват от еврейски магазини, но това не е всичко. Проске твърди, че Пустинната лисица е използвал еврейски затворници от концлагерите като кучета, които да „надушват“ мините, пращайки ги да маршируват по минните полета пред военните, за да ги предпазят от експлозии.

Ромел е бил дълбоко убеден нацист, въпреки че успява да си спечели толкова почтена репутация, освен това е бил и антисемит. Не само германците са се заблудили в благородството му. Британците също са били заслепени от подобни истории“, пише Проске.

За разлика от останалите нацисти, Пустинната лисица е имал избор и е можел да се възпротиви на заповедите. Доказва го по време на военна операция в Африка, когато получава пряка заповед от Фюрера да убие всеки военнопленник и евреин, той отказва.

На срещите за изготвяне на стратегия срещу съюзническото нахлуване през Ламанша в Нормандия генералът предлага създаване на „Атлантическа стена“, мобилизирайки всичките сили на армията, за да пресрещне врага, но Хитлер отказва.

През първите месеци той се вслушва само в други генерали. Това огорчава Ромел и го кара да започне да се притеснява за съдбата на Германия.

Вижте цялата история в снимки и текст накратко в галерията:

Историята на Ервин Ромел - нацистикят генерал, близък до Хитлер, участвал в заговор срещу него

... или четете нататък.

В този колеблив момент се появява Александър фон Фалкенхаузен,

също считан за „добър нацист“ - германски генерал от пехотата на Вермахта, участвал в изготвянето на стратегията за убийство на Адолф Хитлер. Той присъединява Ромел към заговора.

Александър фон Фалкенхаузен
Александър фон Фалкенхаузен Източник: Wikipedia

През февруари 1944 г., когато Пустинната лисица вече е внедрен в плана за елиминирането на Фюрера, той го прави почетен генерал, ръководещ Атлантическата стена по неговата собствена стратегия. На този етап вече е твърде късно да се откаже от заговора, но въпреки това той отговорно повежда армията си срещу врага и се опитва да спечели битката, дори и шансовете да са малки.

Военните се бият героично навсякъде, но неравенството скоро ще надделее… Моля те да вземеш правилните решения без да отлагаш. Чувствам своя дълг да бъда категоричен като главнокомандващ на армията“, пише той до Хитлер, умолявайки го да се предаде.

Въпреки че Ромел не иска да убива Хитлер, смята, че смъртта му ще го превърне в мъченик и герой за една дълбока тъмна германска кауза. Неговият план е да изчака врага да освободи Франция и да арестува Хитлер, карайки го да сключи примирие.

Както може би знаете, този план не се осъществява.

След като на 17 юли 1944 г. Ромел е тежко ранен, докато пътува с колата си, а неговите съучастници в заговора получават информация, че Гестапо е по петите им, планът за убийството на Хитлер идва на ход. Те трябвало да действат сега, или никога.

На 20 юли 1944 г. Клаус фон Щауфенберг се среща с Хитлер

Щауфенберг е един от основните организатори на заговора. По план на 20 юли той трябвало да се срещне с Фюрера в източнопруския военен щаб, известен като „Леговището на вълка“, да доближи куфарчето си с експлозиви колкото се може по-близо до нацисткия лидер, да напусне стаята по-рано и да активира експлозията.

Клаус фон Щауфенберг
Клаус фон Щауфенберг Източник: Wikipedia

Всичко протича почти по план с малката подробност, че масата успява да предпази Хитлер и той се измъква без драскотина.

На 27. септември 1944 г. Мартин Борманн изпраща доклад

до Фюрера, в който разкрива целия план за покушението от 20. юли същата година.

И генерал Ромел е в картинката. Той е потвърдил, че ще бъде на линия за новото правителство след успешното покушение“, пише в доклада. Гестапо дори открива списък с предложения за заместник на Фюрера, в който името на Ромел е едно от първите.

На 14. октомври семейният обяд на Ромел е прекъснат от нацистите.

Хитлер дава избор на генерала си – да се изправи пред съда или да приеме капсула с цианид и да бъде погребан с почести като герой от войната. Само във втория случай семейството му обаче ще остане защитено, тъй като тогава на цяла Германия ще бъде съобщено, че Ромел е починал геройски от раните си.

Ген. Ервин Ромел облича  военната си униформа за последен път,

ръкува се с мъжете, произнесли смъртната му присъда и се качва в колата, чакаща пред къщата. На задната седалка на своята катафалка преглъща капсула цианид и я оставя да подейства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 19 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 20 минути

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 1 час

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 3 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента