15

Н а 16 ноември тази година беше даден успешен старт на мисията „Артемида 1“. Събитието привлече голямо внимание, тъй като това е първият полет на свръхтежката ракета от следващо поколение Space Launch System (SLS) с космическата капсула „Орион“. Целта на мисията е да бъде достигната Луната, което е важна стъпка по пътя към изпращането на астронавти на нашия естествен спътник.

Кога ще се случи това? По темата разговаряхме с доц. д-р Владимир Божилов. Той е преподавател в катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и комуникатор на науката, а наскоро излезе и най-новата му научнопопулярна книга – „Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки“.

Измина повече от половин век от историческата мисия на „Аполо 11“. Наближава ли моментът, в който човешки крак отново ще стъпи на Луната?

Живеем в изключително вълнуващи времена. Само след няколко години, най-вероятно през 2025 г., ще станем свидетели на това как хора отново стъпват на повърхността на нашия естествен спътник – Луната. Подобно нещо не се е случвало от декември 1972 г. Тогава астронавтите от мисията „Аполо 17“ за последен път посещават Луната. Благодарение на усилията на американската космическа агенция НАСА обаче и с помощта на програмата „Артемида“, човечеството отново гледа смело към Луната. Докато четете тези редове, в ход е първата мисия от програмата – „Артемида 1“. Ако всичко е наред, тя ще приключи успешно на 11 декември, когато се очаква апаратът да се приводни в Тихия океан. Следващата стъпка е „Артемида 2“, която вече ще включва хора на борда. Тази мисия ще надгради над всичко това, което ще научим от „Артемида 1“, на борда на която няма хора. Има единствено манекени, чрез които се тества какво би се случило с човешкото тяло по време на пътуването между Земята и Луната. Проверяват се и различните технологии, които ще бъдат използвани. По план, мисията „Артемида 2“ трябва да бъде осъществена през 2024 г. Астронавтите ще прелетят покрай Луната, но няма да кацнат на нейната повърхност. Това най-вероятно ще се случи през 2025 г. с мисията „Артемида 3“. Засега се знае, че сред първите хора, които ще стъпят на Луната през този век, ще има поне една жена, както и цветнокож астронавт.

Защо в продължение на толкова много години нямаше пилотирани мисии до Луната?

Ситуацията е сложна, но краткият отговор на този въпрос е свързан с две неща. На първо място, изследването на Космоса е скъпо занимание. Ако погледнем средата на миналия век – в продължение на десетилетия единствено държави като САЩ и СССР са имали възможност дори и да си помислят за собствени космически програми. Осъществяването на подобни мисии изисква огромни инвестиции, които са непостижима цел за по-малките държави. Тук трябва да обърнем внимание на още една важна подробност – знаете, че през 1969 г. САЩ успешно изпращат свои астронавти на Луната с мисията „Аполо 11“. След това са осъществени още 5 успешни подобни мисии, така че общо 12 души са стъпвали на лунната повърхност до момента. В САЩ обаче, особено през 70-те години на миналия век, започват масови протести, нараства социалното недоволство, породено от огромните средства, инвестирани в космическата програма. Голяма част от обществото тогава е на мнение, че тези пари трябва да бъдат насочени за социални програми, борбата с неравенството и други проблеми, с които американците се сблъскват в своето ежедневие. В този смисъл станало политически неизгодно да се финансират такива мисии. Освен това, космическата надпревара на практика вече била спечелена от САЩ. В резултат стремежът да се изпращат астронавти на Луната изчезнал.

На какво се дължи възроденият интерес към Луната днес?

Първата голяма промяна настъпи в началото на настоящия век, когато частните космически компании се появиха на хоризонта. Особено важен е приносът на Илон Мъск и неговата компания „Спейс Екс“. Мъск успява да покаже на света, че ракетите могат да бъдат използвани по няколко пъти, а не да бъдат за еднократна употреба. Това е от огромно значение – за да имаме устойчиво изследване на космоса на цена, която е много по-ниска и достъпна дори и за частни компании, трябва ракетите да не се използват еднократно, а да бъдат преизползваеми. Такива например са ракетите от вида „Фалкън“ на „Спейс Екс“. Това драстично понижава разходите за осъществяването на космически мисии. Казано по друг начин – космосът вече е много по-достъпен и много повече хора, компании и държави се интересуват от това да стъпят на Луната. Лично аз се радвам много, че САЩ и НАСА подкрепиха програмата „Артемида“, за да може в близките няколко години да видим отново как астронавт се разхожда по лунната повърхност.

Възможно ли е някой ден да колонизираме Луната?

Колонизацията на Луната със сигурност е осъществима цел. Всъщност нашият естествен спътник е важен по няколко причини. На първо място, Луната е много близо до Земята. Това означава, че ако там бъде създадена база, изпращането на ресурси като вода и храна до нея ще е сравнително лесно и евтино. В същото време Луната е възможно най-доброто място за тестване на технологии, които ще послужат за бъдеща пилотирана мисия до Марс, а и за колонизирането на Червената планета. В сравнение с Луната, Марс е много по-далеч от Земята и съответно няма как да разчита на постоянни доставки от нашата планета. Жизненоважните ресурси за астронавтите там – като храна и вода, трябва да бъдат генерирани на Марс. Изпробването на технологиите, които някой ден ще позволят това да се случи, ще започне именно на Луната. Съвсем наскоро стана ясно, че на Луната има повече вода, отколкото се предполагаше досега. Тя, разбира се, е под формата на лед. Едновременно с това, след наблюдения на удар с метеорит на Марс, наскоро стана ясно, че в екваториалните области на Червената планета също има много повече заледена вода, отколкото се смяташе. Това означава, че водата вероятно няма да е чак такъв проблем за бъдещите заселници на Марс. Изследването на Луната е важно и по още една причина – предстои изграждането на нова космическа станция около нашия естествен спътник. Това е т. нар. Lunar Gateway (“Лунен портал”). Идеята е космическият кораб „Орион“, който е част от програмата „Артемида“, да се скачва със станцията и от нея да се изпращат апарати с астронавти към Луната. Те ще извършват различни дейности, след което ще се връщат обратно на станцията. През следващите години предстои не само да видим как хора отново стъпват на Луната, но и как започва да работи тази станция. Оттук нататък, в зависимост от мащаба на инвестициите не само на държавите, но и на частните компании, ще можем да видим и развитието на космическия туризъм. Казано по друг начин, в бъдеще си представям как всички ние ще можем да обмисляме лятна ваканция на Луната.

Още от автора:

Невероятната история на космическата надпревара: СССР и САЩ планирали да взривят атомна бомба на Луната

Защо тези звезди се опитват да „избягат“ от Млечния път

Забравената партия, която обяви война на масоните

Дали не се мислим за по-умни, отколкото сме?

Ето кога броят на хората по света ще достигне своя пик

Едно от най-значимите събития в човешката история: Какво знаем за него

Защо СССР и САЩ искали да взривят атомна бомба на Луната?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Слънцето ще изпепели и погълне Земята: Ето кога

Историческите събития, които вдъхновиха създателите на „Междузвездни войни“

Краят на света, който така и не настъпи

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 37 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 6 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично