4

С лед броени дни световното население ще достигне 8 милиарда души. Прогнозите на ООН сочат, че това ще се случи на 15 ноември.

По данни на организацията, над 70 процента от хората живеят в 20-те най-многолюдни държави. В момента лидер в тази класация е Китай, но още през следващата година се очаква Индия да се превърне в най-населената държава в света. Статистиката сочи, че в двете азиатски страни живее над една трета от световното население.

Преминаването на границата от 8 милиарда жители на Земята „е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем общата ни човечност и да се възхитим от напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност. В същото време това е и припомняне за споделената ни отговорност да се грижим за нашата планета, както и момент за размисъл по отношение на сферите, в които все още не спазваме ангажиментите си едни към други“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Настоящата ситуация повдига много въпроси. Докога ще продължи да се увеличава световното население? Какви рискове крие този процес? И какви заключения могат да бъдат направени за бъдещето на човечеството?

Глобални промени

Раждането на 8-милиардния жител на планетата несъмнено ще покаже колко напреднало е човечеството, но в същото време ще напомни, че сме изправени пред редица сериозни предизвикателства. „Едно от най-важните неща, които трябва да се помнят, е, че целият свят преминава през сходен процес на демографски преход към по-дълъг живот и по-малки семейства. Различните държави са на различни етапи от този процес“, отбеляза Джон Уилмът, който е директор на отдела за световното население в ООН.

Основната причина за ръста на населението е повишаването на продължителността на живота. В резултат раждаемостта спада. През 1950 г. са се падали средно по 5 раждания на една жена, докато днес те са около 2. Очакванията са, че през следващите десетилетия най-много деца ще се раждат в държави като Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан и Танзания. В същото време други страни, сред които е България, ще загубят над една пета от населението си. Миграцията пък се очертава като основен двигател за растежа на населението в развитите държави.

„Когато говорим за всички тези процеси, не бива да забравяме, че те са свързани с редица предизвикателства. Едно от тях е недостигът на храна, от който страдат милиони хора в различни части на планетата. Климатичните промени допълнително изострят този проблем. Не по-малко притеснителни са и теми като достъпа до чиста вода, както и други жизненоважни ресурси“, заяви за Vesti.bg проф. Брус Нюболд, който е директор на Института по околна среда и здравеопазване към университета „Макмастър“ в Хамилтън, Онтарио.

По-бавен прираст

Фактът, че раждаемостта спада, е основната причина за забавянето на темпа, с който световното население нараства. Според прогнозите на ООН броят на хората ще достигне своя пик преди края на века, вероятно около 2080 г. Тогава населението на Земята ще наброява приблизително 10,4 млрд. души. Въпросният брой ще се запази относително стабилен до края на века. „Връзката между нарастването на населението и устойчивото развитие е сложна и многопластова“, отбеляза Лю Женмин, заместник-генерален секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси. Според него „бързите темпове, с които броят на хората се увеличава, прави изкореняването на бедността, борбата с глада и недохранването и разрастването на обхвата на здравните и образователните системи по-трудни за изпълнение задачи“.

„Световното население расте с по-бавни темпове поради намаляващите нива на раждаемост. Т. нар. коефициент на плодовитост показва средният брой деца, които една жена би родила. За да се запази настоящият брой на хората, коефициентът трябва да е 2,1. В много държави по света, особено в Европа и Северна Америка, той е под въпросната стойност от 2,1 или се доближава до нея. Важно е да се разбере, че колкото по-развита е една страна, колкото по-добри са условията за живот в нея, толкова по-нисък е коефициентът. Причините са различни. Една от тях е, че отглеждането на деца е по-скъпо (замислете се за средствата, които се отделят за образование, храна, дрехи и т.н.), а освен това смъртността е значително по-ниска“, подчерта проф. Нюболд.

Застаряващо население

Неминуемо намаляването на раждаемостта ще доведе и до застаряване на световното население. Делът на хората на възраст над 65 години в момента е приблизително 10 процента. Очаква се той да се увеличи до 16 на сто през 2050 г. До средата на века броят на хората на въпросната възраст ще стане двойно по-голям от този на децата до 5-годишна възраст и равен на този на децата до 12-годишна възраст. Това кара редица експерти да отбележат, че е необходимо да се създаде автоматизиран механизъм, който да повишава пенсионната възраст успоредно с продължителността на живота.

По данни на ООН в средата на настоящия век продължителността на живота ще нарасне до малко над 77 години в сравнение с близо 73 години през 2019 г. По думите на Джон Уилмът, това ще доведе до някои съществени промени: „Трябва да имаме гъвкава представа за това кога хората трябва да се пенсионират и да спрат да работят. Живеейки по-дълго, е възможно да останем активни по-дълго време. Сигурен съм, че всеки човек желае това“. Уилмът също така е на мнение, че хората трябва да бъдат насърчавани да спестяват и е необходимо да съществуват финансови механизми, които всеки да може да използва с идеята да заделя възможно най-много средства за бъдещето. „По този начин хората ще имат ресурси, на които да разчитат“, смята Уилмът.

Трябва да се отбележи още, че пандемията от COVID-19 също оказа своето въздействие върху световното население. Именно опасната болест се превърна в основна причина за факта, че през 2021 г. средната продължителност на живота спадна до 71 години. Някои изследвания сочат, че има държави, в които вълните на пандемията са довели и до намаляване на бременностите и ражданията. Не на последно място, наложените рестрикции във връзка с борбата срещу COVID-19 ограничиха значително международната миграция.

Още от автора:

Шест изобретения, които бяха посрещнати с недоверие, но промениха света

Съществува ли заговор за намаляване на световното население

Вечната война между две от най-могъщите страни в света

Планът „Моргентау“ и защо САЩ искаха да нападнат Бразилия

Изненадващи факти за Студената война, които вероятно не знаете

Кой е „Генерал Мраз“ и къде е била най-голямата танкова битка в историята

„Гей бомба“, „Леден червей“: Най-абсурдните проекти на американската армия

Невероятната история на космическата надпревара: СССР и САЩ планирали да взривят атомна бомба на Луната

Шест знаменитости, свързани с нацисткия режим на Хитлер

Най-абсурдните политически скандали в историята на САЩ

Светът след 11 септември 2001 г. – успех или провал е войната срещу терора

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 7 минути

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 8 минути

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 1 час

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 1 час

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 2 часа

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

Кавали с журналистката Джей Джей Мартин

Роберто Кавали - бащата на "крещящата" секси мода

Любопитно Преди 2 часа

Модното наследство, което 83-годишният италианец остави зад себе си, го превърна в безсмъртен

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 2 часа

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 2 часа

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 2 часа

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 3 часа

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 3 часа

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 3 часа

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 3 часа

Органите на реда са уведомени за случая

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 3 часа

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 3 часа

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Политически реакции след предложената рокада в&nbsp;МВнР</p>

Политически реакции след предложените промени в състава на служебния кабинет

България Преди 4 часа

Димитър Главчев поиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов