49

Н а днешната дата преди 53 години се случва едно от най-значимите събития в човешката история – спускаемият апарат „Ийгъл“ каца на Луната.

Това става четири дни след изстрелването на „Аполо 11“ от космическия център „Кенеди“ във Флорида. На борда има трима астронавти – Едуин „Бъз“ Олдрин, Майкъл Колинс и Нийл Армстронг – човекът, който в ранните часове на 21 юли оставя първите човешки следи по повърхността на Луната, произнасяйки знаменитата фраза „Една малка крачка за човека – един огромен скок за човечеството“.

В следващите редове може да се запознаете с някои по-малко известни детайли, свързани с това историческо събитие:

На какво мирише лунната повърхност?

Един от най-важните въпроси, пред които били изправени учените от НАСА по време на подготовката за мисията на „Аполо 11“, е каква ще бъде повърхността, на която ще кацне „Ийгъл“? Дали тя ще е твърда или мека? Никой не можел да даде категоричен отговор. За щастие, когато апаратът достигнал Луната, повърхността се оказала твърда и кацането преминало безпроблемно. Астронавтите обаче установили нещо изненадващо – тя има специфична миризма.

Лунната пръст се оказала много лепкава. По тази причина Армстронг и Олдрин не успели да почистят добре своите костюми, след като се прибрали в модула „Ийгъл“. В резултат те усетили миризма, която по-късно сравнили с тази, носеща се във въздуха след изстрелването на фойерверки. За съжаление на учените на Земята, те така и не успели да анализират въпросния аромат. Пробите, които астронавтите донесли, били поставени в специални контейнери. Когато експертите ги отворили, лунната пръст вече нямала никаква миризма.

В разгара на Студената война

През 1961 г. американският президент Джон Кенеди заявил пред Конгреса, че през следващото десетилетие САЩ ще изпрати свой астронавт на Луната. Емблематично става следното негово изказване: „Ние решаваме да отидем до Луната или да направим нещо друго не защото е лесно, а защото е трудно“. Записи, разпространени години по-късно, разкриват, че Кенеди всъщност не се интересува особено от темата за космическите изследвания. Неговата основа цел била друга – да победи СССР.

По време на среща с представители на НАСА, състояла се през 1962 г., президентът признал, че смята изпращането на американски астронавт на Луната за важна стъпка към спечелването на Студената война. Не бива да се забравя, че само няколко месеца преди встъпването в длъжност на Кенеди, Юрий Гагарин се превърнал в първия човек, полетял в космоса. Малко след като влязъл в Белия дом, новоизбраният държавен глава обсъдил с вицепрезидента Линдън Джонсън как САЩ могат да спечелят надпреварата със Съветския съюз. Джонсън, който още през 1958 г. заявил, че контролът над космическото пространство е от огромно значение за бъдещето на света, подчертал, че победата може да бъде постигната само чрез изпращането на пилотирана мисия до Луната.

Тайната програма на СССР

САЩ далеч не били единствената страна, поставила си за цел да изпрати човек на Луната. Същото се опитали да направят и властите в СССР. За секретната програма, която трябвало да затвърди превъзходството на Съветския съюз в сферата на космическите изследвания, знаели малцина. Години по-късно, журналистът от вестник „Комсомолская правда“ Ярослав Голованов написал следното: „Първоначално всичко се извършвало в пълна секретност, за да не бъдат разкрити съветските тайни. След като САЩ изпревариха СССР и изпратиха човек на Луната, целта стана друга – провалът да бъде прикрит и никой да не разбере за него“.

Речта, която Никсън така и не произнесе

Джон Кенеди така и не успял да види как мечтата му се сбъдва и американски астронавт стъпва на Луната, тъй като бил убит през 1963 г. Честта да стане свидетел на този исторически момент и да проследи мисията на „Аполо 11“ се паднала на Ричард Никсън, който бил избран за президент на САЩ през 1968 г. Докато гледал как Армстронг и Олдрин се разхождат по лунната повърхност, неговото безпокойство достигнало своя връх. Държавният глава отлично осъзнавал, че ако нещо се обърка, той ще трябва да се нагърби с тежката задача да обясни как се е стигнало до подобен провал и до смъртта на двама астронавти.

Съветниците на Никсън дори подготвили изявление, което президентът щял да прочете, ако се случи най-лошото. В нея се казвало следното: „В древността хората гледали към звездите и виждали своите герои в съзвездията. Днес, ние правим почти същото, но нашите герои са велики мъже от плът и кръв. Други ще ги последват и със сигурност ще намерят пътя към дома…тези мъже бяха първите и ще останат на първо място в сърцата ни“.

Освен това свещеник щял да отслужи специална литургия в памет на загиналите. Гледайки Армстронг и Олдрин, Никсън можел единствено да се надява, че няма да му се наложи да прочете въпросната реч. За щастие, така и станало. Тримата астронавти, пропътували повече от 384 000 км. до Луната, се завърнали благополучно на Земята. Това се оказало само началото на един от най-вълнуващите периоди в историята на космическите изследвания. В периода между 1969 и 1972 г., САЩ осъществили още шест подобни мисии, като общо 12 астронавти оставили следите си на Луната.

Опасност от космически болести

След завръщането си на Земята, Армстронг, Олдрин и Колинс били изолирани и поставени под карантина. Това не е особено изненадващо – все пак те били първите астронавти, посетили Луната и никой нямал представа дали не са се заразили с някаква смъртоносна болест, непозната на човечеството.

Веднага след като излезли от капсулата, с която се завърнали на нашата планета на 24 юли, тримата били прехвърлени в мобилно карантинно съоръжение. След това те били откарани до специална лаборатория на НАСА, намираща се в космическия център „Джонсън“. Астронавтите останали изолирани там в продължение на 17 дни, преди да им бъде позволено да излязат на 10 август 1969 г.

Още от автора:

Защо СССР и САЩ искали да взривят атомна бомба на Луната?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Слънцето ще изпепели и погълне Земята: Ето кога

Историческите събития, които вдъхновиха създателите на „Междузвездни войни“

Краят на света, който така и не настъпи

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 30 минути

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 3 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 3 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море