2

С ами ли сме във Вселената? Този въпрос разпалва въображението на хората от древни времена. През вековете редица учени, философи и писатели се опитали да разгадаят тази загадка, но напразно.

От днешна гледна точка част от техните твърдения звучат, меко казано, абсурдно. А в следващите редове може да се запознаете с някои от най-странните теории, свързани с предполагаемото съществуване на живот извън пределите на нашата планета:

Дървета на Марс

Артър Кларк е един от най-известните и обичани автори на научнофантастични творби, раждали се някога. Сред най-популярните му произведения са романите „2001: Космическа Одисея“, „Среща с Рама“ и „Градът и звездите“.

Любопитна подробност за Кларк е, че по негова идея били създадени първите комуникационни сателити, разположени на геостационарна орбита. Той също така бил убеден, че на Марс има живот. През 2001 г, след като свалил няколко снимки от сайта на НАСА, направени от апарата „Марс Глобал Сървейър“, той забелязал нещо, което сметнал за дървета по повърхността на Червената планета.

Малко по-късно той отбелязал следното пред група свои почитатели: „Напълно сериозен съм, като ви казвам, че разгледах много внимателно новите снимки на Марс. Нещо се движи и променя с течение на сезоните, нещо, което прилича на растителност“.

В друго свое интервю Кларк се пошегувал, че „Марс е населен от обезумели градинари“. Учените на свой ред отбелязват, че въпросните обекти не са дървета, а пясъчни дюни, покрити от замръзнал въглероден диоксид. С течение на времето част от пясъка започнал да се свлича, което е причината въпросните образувания да приличат на екзотични растения.

Пшеницата като средство за комуникация

През 1820 г. германският математик Карл Фридрих Гаус предложил една нестандартна идея – да се използва работата на Питагор като средство за комуникиране с извънземни. Той призовал голяма част от Сибир да бъде почистена и на площ от няколко квадратни километра да бъде засадена пшеница. Тя трябвало да е разположена по специален начин, за да илюстрира геометрично Питагоровата теорема. Когато станело време за събиране на реколтата, яркожълтата пшеница щяла да контрастира на фона на по-тъмния цвят на гората. Гаус смятал, че по този начин всеки жител на Марс, който разполага с телескоп, ще може да забележи гигантското изображение.

Това далеч не е единствената подобна идея за контактуване с извънземни, родила се през XIX век. Астрономът Джоузеф Литроу предложил да се прокопаят канали с дължина от 30 км. в пустинята Сахара. Те трябвало да изобразяват различни геометрични фигури и да бъдат напълнени с керосин, който да бъде запален, за се виждат от космоса. Французинът Шарл Крос пък искал да създаде огромно огледало, което да фокусира слънчевата светлина и да прогори съобщения в самата повърхност на Марс.

Никола Тесла и марсианците

Никола Тесла несъмнено е един от най-гениалните изобретатели на всички времена, но и той имал някои идеи, които от днешна гледна точка са смехотворни. Пример за това е твърдението му, че е успял да засече сигнал от извънземна цивилизация. В писмо до „Ню Йорк Таймс“ той обяснил, че е напълно възможно на Венера и Марс да има интелигентен живот. Тесла призовал всички обсерватории на нашата планета да бъдат преместени, за да започнат да изпращат сигнали към двете планети.

През 1937 г. Тесла заявил, че заслужава да получи наградата „Пиер Гусман“ в размер на 100 000 франка (въпросната награда се връчвала за високи постижения в областта на астрономията. Официално, с нея трябвало да бъде отличен всеки, който успее да комуникира със звезда или планета, различна от Марс, тъй като се считало, че е „прекалено лесно“ да се осъществи контакт с Червената планета). В интерес на истината учените така и не получили шанса да изследват предполагаемата „комуникация“ на Тесла с извънземни същества. Някои експерти смятат, че световноизвестният изобретател всъщност успял да постигне нещо впечатляващо – да засече радиосигнали от далечни звезди.

Преброяване на населението

През 30-те години на XIX в. шотландският учен Томас Дик се захванал с една нелека задача – да изчисли какъв е точният брой на обитателите на Слънчевата система. Той бил убеден, че всяка планета е обитаема и че Бог не би създал Вселена, състояща се единствено от празно пространство и безжизнени скали. За да извърши нестандартното преброяване, той използвал тогавашните данни за гъстотата на населението на Великобритания. По този начин Дик успял да установи колко извънземни живеят в Слънчевата система.

Според неговите изчисления 50 милиарда същества живеят на Венера, 15 милиарда – на Марс, 7 трилиона – на Юпитер, а на Сатурн има 8 трилиона извънземни. Ученият добавил, че Луната също е обитаема и е дом на над 4 милиарда същества. Той стигнал до заключението, че в Слънчевата система има близо 22 трилиона жители. Техният брой можело да се окаже още по-голям, ако има живот и на Слънцето (нещо, в което Дик вярвал). Според него въпреки че извънземните приличат на нас по размер и поведение, всички те разполагат със специални умения и характеристики, благодарение на които успели да се адаптират към условията за живот на техните светове.

Живот на Слънцето

Томас Дик далеч не е първият, изказал предположението, че на Слънцето може да има живи същества. Още през 1440 г. теологът и математик Николай от Куза написал, че върху неговата повърхност има райони, обитавани от „слънчеви създания – интелигентни и просветени“. Те били много по-възвишени в духовно отношение от обитателите на Луната – т. нар. „лунатици“. Въпреки своите нетрадиционни възгледи Николай от Куза не само не бил отлъчен от Църквата, но дори станал кардинал през 1448 г. и участвал в няколко важни мисии. Най-известната от тях е неуспешният му опит да помогне за постигането на споразумение между Рим и Византия.

Още от автора:

Извънземното чудовище, което ужаси САЩ

Съществуват ли паралелни светове и как изглеждат?

Слънцето ще изпепели и погълне Земята: Ето кога

Краят на света, който така и не настъпи

Защо тези звезди се опитват да „избягат“ от Млечния път

Застрашена ли е Земята от „скитаща“ черна дупка?

Най-странните теории за Слънчевата система

2022 година - моментът на истината за НЛО

Белите дупки – мистериозните близнаци на черните дупки

Гравитационните вълни и тайните на Вселената

Най-шокиращите срещи с НЛО от 2000 г. до днес

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 16 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 7 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 15 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 15 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 15 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти