2

„Междузвездни войни“ е една от най-обичаните и популярни филмови поредици, създавани някога. Тя има милиони почитатели по цял свят и отдавна се е превърнала в истински културен феномен.

Знаете ли, че в нейния вълнуващ сюжет могат да бъдат открити редица препратки към действителни исторически събития?

„Ако в психологическата основа на „Междузвездни войни“ стои митологията, то може да се каже, че политическите и социалните теми са вдъхновени от историята“, споделя в свое интервю от 2005 г. за вестник „Бостън глоуб“ създателят на поредицата Джордж Лукас.

Нацистка Германия

Това е една от най-очевидните исторически алюзии в поредицата „Междузвездни войни“. Все пак не е случаен фактът, че щурмоваците – бойците, верни на Галактическата империя, носят същото име като представителите на военизираната организация Щурмабтайлунг, изиграла ключова роля в издигането на Адолф Хитлер към властта през 20-те и 30-те години на миналия век.

Униформите на имперските офицери, както и шлемът на емблематичния злодей Дарт Вейдър, наподобяват тези, носени от нацистките войници по време на Втората световна война. Освен това постепенното издигане на Палпатин от сенатор до император на практика отразява политическата кариера на Хитлер.

Малко известен факт е, че финалната сцена във филма „Нова надежда“ също съдържа препратка към нацисткия режим в Германия. В нея принцеса Лея награждава с медали Люк Скайуокър и Хан Соло, след което те са аплодирани от присъстващите на церемонията бунтовнически бойци. Сцената е директна препратка към нацистките митинги в Нюрнберг, показани в пропагандния филм от 1935 г. „Триумф на волята“, режисьор на който е Лени Рифенщал.

Ричард Никсън

Въпреки че съществуват очевидни прилики между Палпатин и исторически личности като Хитлер и Наполеон Бонапарт, образът на злия император всъщност е вдъхновен от американския президент Ричард Никсън. По време на събитие, състояло се през 1981 г., създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас бил попитан дали Палпатин е джедай, преминал към тъмната страна на Силата.

„Не, той беше политик. Името му беше Ричард Никсън. Той подкопаваше дейността на Сената и накрая пое властта, ставайки наистина зъл император. В същото време, обаче, се преструваше на добър човек“, отговорил Лукас.

В друго интервю, което Джордж Лукас дал за вестник „Чикаго трибюн“ през 2005 г., той споделил, че първоначалната идея за „Междузвездни войни“ била поредицата да бъде своеобразна реакция на президентството на Никсън.

„Ставаше въпрос за войната във Виетнам, а и за периода, в който Никсън се кандидатира за втори мандат. Всичко това ме накара да се замисля и да си задам въпроса как демокрациите се превръщат в диктатури", споделя Лукас.

Виетнамската война

Партизанската война, която бунтовниците водят срещу Галактическата империя, в много отношения прилича на конфликта във Виетнам. Любопитна подробност е, че в началото на 70-те години на миналия век, преди да се захване с „Междузвездни войни“, Лукас трябвало да режисира филма „Апокалипсис сега“, в който става въпрос именно за Виетнамската война (впоследствие със заснемането му се заел Франсис Форд Копола).

Самият Лукас споделя, че малките и симпатични еуоки, които се появяват в „Завръщането на джедаите“ и се изправят срещу значително превъзхождащ ги противник, са вдъхновени от бойците на Народния фронт за освобождение на Южен Виетнам (известен и със съкращението Виет Конг).

Рицарите тамплиери

Джедаите, които са пазителите на мира и справедливостта в Галактическата република, често са сравнявани с японските самураи и монасите от Шаолин. В същото време те напомнят и за средновековния орден на тамплиерите. В издадената през 2013 г. книга „Междузвездни войни и историята“ Терънс Макмълън пише, че тамплиерите били почитани заради „тяхната преданост и моралната им чистота“. Подобно на джедаите, те живеели скромно, но самият орден бил изключително влиятелен и разполагал с внушителни ресурси.

Съществуват и още прилики – 12-членен съвет на старейшините, ръководен от Велик майстор, управлявал както тамплиерите, така и джедаите. Дори облеклото на легендарните бойци, въоръжени със светлинни мечове, наподобява това на католическите монаси-воини.

И още нещо – във филма „Отмъщението на ситите“, злият канцлер Палпатин нарежда всички джедаи да бъдат избити. Сходна съдба сполетява и тамплиерите. През 1307 г., по заповед на френския крал Филип IV, стотици членове на ордена били обявени за еретици, арестувани и впоследствие екзекутирани.

Римската империя

Редица институции в света на „Междузвездни войни“, сред които Сенатът и Империята, както и имената на персонажи като Палпатин и Валорум, са директни препратки към историята на Римската империя. Историкът Тони Кийн подчертава, че сградите на планетата Набу напомнят изключително много на тези в Древен Рим. Същото може да се каже и за прехода от демократичната Галактическа република към диктатурата на Империята. „Очевидно е, че в основата на историята, създадена от Лукас, стои падането на Римската република и превръщането ѝ в империя“, отбелязва Кийн.

Студената война

През 1977 г., когато по кината тръгва първата част от оригиналната трилогия – „Нова надежда“, Студената война е в разгара си. Много хора живеят в постоянен страх, че обтегнатите отношения между САЩ и СССР може да доведат до избухването на световен конфликт и използването на ядрени оръжия. Тази заплаха е метафорично представена и във филма. В него Империята създава Звездата на смъртта – мощно оръжие, което унищожава Олдерон, родната планета на принцеса Лея.

Освен заглавие на култовата поредица, „Междузвездни войни“ се превръща и в прякор на Инициативата за стратегическа отбрана, обявена от американския президент Роналд Рейгън на 23 март 1983 г. Нейната основна цел е да се разработи система за противоракетна отбрана, която да покрива цялата територия на Северна Америка. Важна част от проекта е създаването на космически оръжия, които да бъдат разположени в околоземна орбита. Те трябвало да бъдат способни да прихващат и унищожават балистични ракети и техните бойни глави по време на всеки един етап от полета им.

Още от автора:

Непозната история на аферата „Уотъргейт“

Още от автора:

Сталин вярваше, че това е една от най-големите заплахи за СССР

Ужасяващото наследство на Сталин

Войната на нацистите срещу Коледа

Шест знаменитости, свързани с нацисткия режим на Хитлер

Той е един от най-жестоките диктатори в историята на Европа

Забравени от историята – жестоките диктатори, за които вероятно не сте и чували

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 11 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 21 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 5 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят