0

В момента Прага е една от топ дестинациите не само в Чехия, но и в цял свят. Всяка година хиляди туристи се стичат, за да видят красивия Карлов мост, загадъчния астрономически часовник, тихата Вълтава и да пият хубава студена бира. Да, но чешката столица крие много тайни – повече от всяка друга. Обезглавени монахини, големи и духове – не, не става дума за някой фантастичен роман, а за легендите, които се носят във въздуха на Прага.

Храбрият кон и залогът между светеца и дявола

Легендите, свързани с древното седалище на чешките князе, Вишехрад, се разказват от много векове. Според една от тях именно там се предполага, че е била извършена екзекуцията на Хоримир, който опожарил няколко селища, за да отмъсти на краля, и който бил отговорен за отнемането на много човешки животи. Последното желание на хитрия Хоримир обаче било да язди верния си кон Шемик. Конят не се поколебал и с един огромен скок прескочил високите крепостни стени на Вишехрад и така спасил господаря си.

Една от най-известните пражки легенди е тази за Фауст, който сключил договор с дявола. В замяна на всички знания и удоволствия на света за период от 24 години Фауст продал душата си на дявола. Когато времето изтекло, дяволът отвел Фауст направо през покрива. И до днес легендата разказва, че дупката в покрива на къщата на Фауст в Новия град се виждала години наред. В наши дни по стените могат да се видят алхимични символи и фрески, изобразяващи например митичния феникс и слънчевата система.

Легендата за огъня

Когато се разхождате из романтичния парк на Петрин, вероятно няма да повярвате, че някога там е имало жертвен олтар, на който езически жреци са изгаряли красиви млади девойки в жертва на езическите богове. По време на управлението на княз Болеслав олтарът е разрушен и на това място е построена църквата "Свети Лаврентий", която стои и до днес. Легендата и до днес разказва, че езическите богове се появяват там под формата на тайнствени огньове. Но не трябва да се притеснявате, тези огньове уж имат магическа сила и дори са в състояние да лекуват ревматизъм.

Астрономическият часовник
Астрономическият часовник Източник: Getty images/ iStock

Големът от Прага

Една от най-популярните легенди в Прага е тази за пражкия голем. По време на управлението на Рудолф II равинът Юда Лоу създава голем, за да защити еврейския квартал на града и неговите жители. По това време по-голямата част от пражките евреи са били нападани и те са живеели в страх, докато не се появил големът. Равинът Юда Лоу създава голема според Кабала, която посочва, че той трябва да бъде направен от глина от бреговете на река Вълтава. След религиозен ритуал гигантският Голем бил създаден, за да бъде събуден от специални заклинания на иврит, произнесени от създателя му. След заклинание Големът се събуждал и изпълнявал единствено нарежданията на своя създател, които включвали защита на евреите в Пражкото гето.

Равин Льов поставил еврейската дума "emet" (истина) на челото на голема. С всяко заклинание големът ставал все по-силен, но и все по-жесток и започнал да убива хора. Някои казват, че това се дължало на разбито сърце, но това никога няма да се разбере. Тогава на равин Лоу било обещано, че насилието срещу еврейското население ще спре, ако равинът унищожи огромния страшен Голем. Равин Лоу сложил край на живота на Голема, като премахнал буквата "е" от "emet" и променил думата "истина" на "смърт", като по този начин сложил край на живота на гиганта. Говори се обаче, че синът на равин Лоу върнал голема към живот. Все още не се знае обаче дали това е реалност или измислица.

Духът на дъщерята на мелничаря

Местните много обичат да разказват легендата за дъщерята на мелничаря. Според нея едно време имало едно много красиво момиче, което било дъщеря на най-богатия мелничар в Мала страна. Тя имала всичко, което можела да иска, но никога не била истински доволна. Най-много желаела да бъде приета във висшето общество - нещо много трудно за дъщеря на мелничар. Съвсем скоро разбрала, че никога няма да получи титла или герб чрез брак, тъй като била родена в бедно семейство, затова опростила желанието си и потърсила участие в бала на госпожиците в двореца Лихтенщайн. 

Баща ѝ се опитал да намери връзки, за да покани дъщеря си, но уви, такава възможност не се появила. В отчаяния си опит дъщерята подписала кръвен договор със самия дявол. Собствената ѝ човешка суета ѝ причинила повече срам, отколкото желаела, тъй като, докато самият дявол я вкарвал контрабандно в бала, тя нямала успех. Дамите на бала пренебрегват дъщерята на мелничаря, а мъжете отказват да танцуват с нея. Тя реагирала по най-непривлекателния начин и започнала да крещи в пристъп на бедна ярост, а благородниците я отнесли вкъщи на дъски. Дъщерята на мелничаря водела нормален беден живот и никога не забравила срамната вечер и сделката си с дявола.

След като умряла от естествена смърт, тя се върнала в двореца Лихтенщайн, за да изпълнява заповедите на дявола. Тя се превърнала в ужасно противен дух, който повалял стари хора на земята и преследвал млади мъже, като им извивал ръцете си, сякаш искат да танцуват. Ако се случи да сте млада красива жена, тогава призракът на дъщерята на мелничаря е най-опасен за вас, защото ще го обземе ярост и ще се хвърли върху вас, хапейки и драскайки ви, докато се убеди, че никога повече няма да бъдете красива!  

Убитата монахиня

Карловият мост
Карловият мост Източник: Getty images/ iStock

Ако случайно се разхождате из околностите на манастира "Света Агнеса" в Йозефов в тъмните часове на една вълшебна вечер, непременно внимавайте да не срещнете духа на убитата монахиня! Тя изглежда доста капризна - една вечер може да е покрита с кръв и да плаче, а друга вечер да я видите да се усмихва нежно на нещастни влюбени.

Дете на богат благородник, тя трагично се влюбва извън в беден рицар. Нейният благороден баща, разбира се, отказал да даде съгласието си за брак и като заплащане за непростимия й грях тя трябвало да бъде изпратена да живее в манастира "Света Агнес", където живее и до днес, но само като дух. В нощта преди преместването си в манастира тя решава да последва сърцето си и се среща с любимия си, но, уви, е посрещната и от баща си, който в гнева си я намушква с нож за това, че го е посрамила.

Оттогава убитата монахиня обикаля района на Света Агнес, но не се притеснявайте, защото от нея не трябва да се страхувате! Знае се, че веднъж призракът се явил на момиче, което искало да се отрови заради нещастна и лоша любовна връзка. Убийствената монахиня изтръгнала отровата от ръката на депресираното момиче и вместо нея поставила торбичка с монети, което ѝ позволило да заживее щастлив и благополучен живот с истинската си любов. Ако в Прага имаше повече призраци като тази монахиня!

Легендата за кулата „Далиборка“

Във величествения комплекс на Пражкия замък се намира кулата Далиборка, която е едно от най-известните места в Прага, свързано с митове и духове. Първоначално кулата Далиборка е използвана като затвор до края на XVIII век. Първоначално затворът е бил предназначен за задържане само на благороднически затворници, но към края се превръща в затвор и за простолюдието. Кулата носи името на първия си затворник - мъж на име Далибор от село Козоеды. Далибор, млад и смел рицар, е осъден на смърт и държан в подземията на кулата за престъпление, че е приютил непослушни крепостници в дома си, което го прави в известен смисъл един вид Робин Худ. 

Според легендата Далибор се научил да свири на цигулка, докато бил затворен в тъмната кула. Приглушените звуци на цигулката се носели из въздуха и събуждали съчувствие у жителите на Прага, които на свой ред се събирали край кулата, за да слушат свиренето на Далибор и да му дават храна и напитки. Далибор бил толкова популярен, че датата на екзекуцията му никога не била обявена. Гражданите знаели само кога ще спре да се чува цигулката.

Историята на Смихов

Предградието Смихов получава името си от думата smích, която означава "смях", но легендата не е много весела. Действието на тази история се развива по време на управлението на Войен, третия от митичните чешки графове.

Когато Войен идва на власт, той е твърде млад, за да управлява, затова вместо него е назначен Рохович. Рохович бил строг владетел, който наказвал всяка постъпка, без значение колко малка е тя. В крайна сметка народът решил, че предпочита млад владетел пред този човек. 

Рохович се отдал на престъпен живот, като ловувал за хората в района на Луко. Войен изпратил пратеник да нареди на Рохович да се върне, а Рохович му изпратил главата на пратеника, набучена на кол. След 63-дневно обсаждане на крепостта на Рохович хората на Войен заловили Рохович и го отвели във Вишехрад.

Войен не бил в настроение за милост и осъдил Рохович на смърт на брега на реката срещу замъка. Докато бил в лодката, Рохович, който не знаел кога да се откаже, проклинал и заплашвал Войен. Ако си мислите, че Рохович, е избягал и се е смял последен, откъдето идва и името, се лъжете. Злодеят най-накрая получил своето изкупление. Що се отнася до смеха, той се дължал на злите духове, които се събрали около тялото му, докато го екзекутирали.

Коя от тези легенди ви е любима? Едва ли ще гледате на Прага по същия начин при следващото си посещение, нали?

Още от автора:

Любов, обречена и непозната: Историята на императрица Сиси и граф Андраши

Михаил Булгаков - да твориш сатира и да бъдеш чут въпреки Сталин

Камино де Сантяго – Пътят, който ще ви накара да започнете живота си отначало

Взривоопасната история зад написването на "Smoke on the Water"

Защо Торино е най-елегантният град в Италия

Истории от миналия век: Как едни пантофи разкриха Дядо Мраз?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 55 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 5 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 6 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер