0

Е два ли има кралско семейство, което да не е забъркано в скандал или нещастна любовна история. Редица любовни триъгълници и невъзможни сблъсъци на съдби изтъкават цяла Европа през миналите векове. Дворците винаги са били възприемани като златни клетки от много от кралските особи, независимо дали става дума за натоварен с отговорности крал или император, или за заточена и нещастна кралица или императрица. 

Точно такъв е бил животът и на императрица Елизабет или Сиси, както е позната и останала в историята. Нейната красота спечелва вниманието на кайзер Франц Йосиф, но заедно с това я обрича на един нещастен живот, ограничаващ свободния ѝ дух и желания. Тя обаче поема нещата в свои ръце – обикаля света, купува си много рокли и дори успява да обикне други мъже. Точно за един от най-забележителните случаи на своето време предстои да говорим, а именно – за хипотетичната ѝ любов с унгарския град Гюла Андраши.

Сиси и Франц Йосиф се оженили през 1854 г. Шестнадесетгодишното момиче внезапно става императрица на Австрия и е отведена в Шьонбрун, Виена, за да започне своя съвсем нов и загадъчен живот. Сиси не знаела как функционират нещата в двора и прекарвала по-голямата част от дните си в изучаване на езици и история. Сиси е заобиколена от книги и учители, които да я превърнат в перфектната съпруга и перфектната императрица едновременно. Твърди се, че бракът между Франц Йосиф и Сиси е бил щастлив, въпреки че те не са имали много време да прекарват насаме.

Сиси била самотна без съпруга си, приятелите и семейството си и се чувствала невероятно изоставена в огромния дворец. Сиси забременява три пъти през следващите три години с прекъсвания от един-два месеца. Като бременна, тя била уморена, болна и не можела да обръща толкова внимание на домакинството или на съпруга си, колкото ѝ се искало. 

По това време започват да се носят слухове за тайните любовници на Франц Йосиф и за мистериозните дами, които пристигат в двореца. Сиси не можела да понася действията на съпруга си и това бил периодът, в който унгарската кралица започнала да пътува, понякога с безсмислени причини, просто за да прекара известно време далеч от Виена и Франц Йосиф. В двореца дори се носели слухове, че Сиси е заразена с венерическа болест, но по-късно лекарите ѝ твърдят, че това не е така. В края на 70-те години на XIX в. Франц Йосиф има афера с актрисата Каталин Шрат, но Сиси е напълно наясно с нея, като се твърди, че тя е помогнала да се свържат с актрисата и да я поканят в Шьонбрун.

Предполага се, че Сиси не е била бясна, нито пък влюбена вече, но се била уморила от дългите бягства на съпруга си в чужбина и е решила да покани врага в двореца и за да е по-просто, тя е намерила приятелка на съпруга си. На 8 януари 1866 г. Сиси се среща за първи път с граф Андраши. Двамата се срещат много пъти и Андраши дори пише няколко любовни писма на Сиси. Младият граф се влюбва в унгарската кралица още първия път, когато я вижда, и не може да спре да ѝ изпраща тайни любовни писма. Сиси му отговорила няколко пъти, но за съжаление писмата ѝ изчезнали.

.
Източник: Getty images/ iStock

Въпреки че унгарската кралица се е радвала на мъжката компания, тъй като е била член на висшето общество и мъжете са правели всичко, което пожелае, историческите експертизи твърдят, че Сиси никога не е изневерявала на Франц Йосиф. Нещо повече, във Виена имало група хора, които не харесвали факта, че Сиси е станала императрица на Австрия, и понякога дори я шпионирали, за да видят дали е на път към лекаря или към нов любовник.

Колкото и да се стараели, така и не успели да хванат Сиси да изневерява на съпруга си. Тя е била обичана от цялата нация и от заобикалящия я свят. От друга страна, кралицата не винаги била доволна от външния си вид и плащала висока цена, за да бъде ослепителна всеки ден.

Сиси се възхищава от унгарците и техния огнен темперамент. Тя е била в много добри отношения с Гюла Андраши, който по-късно става министър-председател на Унгария.

Източниците показват, че Андраши е бил забележителен и пламенен унгарски аристократ, участвал в унгарското въстание от 1848 г. срещу Франц Йосиф. След разгрома на унгарските сили Андраши бяга в Париж, където става популярна фигура във висшето общество и дори се сдобива с красива и богата съпруга. Няколко години по-късно му е позволено да се върне в Унгария и започва да води кампания за реорганизация на Хабсбургската империя в австро-унгарска двойна монархия. 

Император Франц Йосиф осъжда Андраши на смърт по време на изгнанието му. Елизабет, от друга страна, обичала унгарската природа и се идентифицирала с начина на живот на унгарците, особено с голямото им умение да яздят коне и като цяло обичта им към тях. В резултат на това Андраши успява да получи нейната подкрепа за реформата на Хабсбургската империя в Австро-Унгарска двойна монархия, която тя в крайна сметка убеждава съпруга си да приеме. 

Резултатът от лобирането на Сиси е "Компромисът" от 1867 г., според който двете половини на монархията стават автономни под управлението на Франц Йосиф. Наградата на Андраши е да стане министър-председател на Двойната монархия, на която служи вярно в продължение на много години.

Споразумението с Унгария през 1867 г. е много важно за нея и в крайна сметка е нейна голяма заслуга. В църквата "Матиаш" в Будапеща Елизабет и Франц Йосиф са коронясани за крал и кралица на Унгария на 8 юни 1867 г. . След това тя се оттегля от политиката.

Нейната привързаност към Унгария се изразява и в унгарските ѝ придворни дами и най-близки довереници, като Ида Ференчи, графиня Мария Фестик, а по-късно и Ирма Щарай.

Подкрепата на Сиси, която е била неотлъчна обаче поражда редица слухове за отношенията ѝ с граф Андраши. Двамата са обвинявани, че имат тайна афера, но това никога не може да бъде доказано. Слуховете дори стигат дотам, че предполагат, че Мари Валери е негова дъщеря, тъй като тя дори е родена в Будапеща.

Десет години след раждането на първите три деца, тя дарява Франц Йосиф с още една дъщеря, която е родена в Будапеща през април 1868 г. Предполага се, че тя отново е изпълнявала съпружеските си задължения с Франц Йосиф, в знак на благодарност за уреждането на отношенията с Унгария.

Ако някога е имало нещо повече от приятелство, отношенията им са били изключително дискретни. Елизабет остава тясно свързана с граф Андраши до дълбока старост.

Тя дори твърди с гордост: "Да, това беше истинско приятелство и то не беше отровено с любов", имайки предвид физическа любов.

Гюла Андраши умира от рак на пикочния мехур през 1890 г.  

Редица филми и статии романтизират историята на граф Андраши и Сиси. Тя обаче остава неразгадана и до днес, а самата императрица запазва славата си на една от най-мистериозните и изключително красиви жени на всички времена.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 16 минути

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 19 минути

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 47 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 55 минути

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 57 минути

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 2 часа

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

<p>Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)</p>

Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София

България Преди 2 часа

По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 2 часа

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

Свят Преди 2 часа

Близо 280 бойци на "Хизбула" са били убити при размяната на удари през израелско-ливанската граница досега

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 2 часа

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 2 часа

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

<p>Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула

Свят Преди 2 часа

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 3 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май