1

О става по-малко от месец до Коледа и градовете по цял свят са в трескава подготовка в очакване на празника. Всяка година месец декември ни носи обещания за топлина, уют, снежни приключения и ярки светлини. И докато на някои места залагат на пищни празненства, то други са запазили своите специфични обичаи за това време от годината.

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа

Коледа в Европа най-често се свързва с красивите базари, от които се носи аромат на вкусни курабийки и греяно вино. Ако имате намерение да пътувате в тихата свята нощ, предлагаме ви списък с едни от най-емблематичните европейски градове по това време на годината.

20 от най-красивите европейски коледни базари

Виена, Австрия

Безспорно столицата на Австрия оглавява класациите. Сбъдната мечта за всеки един пътешественик, през месец декември тя впечатлява със своята неповторима зимна атмосфера, множество забележителности, атракции и кулинарни шедьоври. 

Милано, Италия

Вторият по население град в Италия (1 374 582 души към 1 януари 2021 г.). Той е домакин на множество културни институции, академии и университети. Коледните празници в Милано официално започват на 7 декември, когато се чества празникът на Св. Амброзио – покровител на града. 

Началото на празничното настроение в града започва с коледния базар. Името му „O Bej, O Bej” в превод от милански диалект означава „О, колко е хубаво!“. Удивителна коледна украса, цветни щандове, бляскави витрини и много лакомства. Какво по-хубаво за едно невероятно празнично настроение.

Прага, Чехия

Любима дестинация на хора от всички краища на света. В столицата на Чехия през декември определено можете да изживеете една истинска зимна приказка. Красотата и неповторимата атмосфера на града, заедно с коледната украса, вкусната храна и гостоприемните хора, правят града толкова посещаван, преди и по време на празниците. Базарът, който е разположен на площада в Стария град, е един от най-старите коледни базари в Европа.

Берлин, Германия

Столицата на Германия е един от най-богатите на субкултури градове в света. Там всеки може да открие своята среда. Берлин е една от най-красивите и най-често посещаваните европейски дестинации. През зимния сезон градът се превръща в истинска коледна приказка с великолепна феерия от цветове, звуци и аромати. Коледни базари се разполагат в различни кътчета на града и радват както местните жители, така и туристите. 

10 от най-красивите градове в Европа по Коледа

Лондон, Великобритания

Британците определено имат изтънчен вкус по отношение на колендата украса. Определено си струва да посетите големите магазини на Оксфорд Стрийт и Регент Стрийт в лондонския Уест Енд, където е съсредоточена голяма част от културните средища на града. А сред основните атракции са множеството театри. Освен това можете да срещнете Дядо Коледа в почти всеки един магазини в Лондон. Седнете на коляното му и му споделете какъв подарък искате да ви донесе. Разбира се, той предпочита да изпълнява желанията на малки деца, но приветства всички.

Рим, Италия

Вечният град си остава една от най-красивите и често посещавани дестинации в Европа. Италианската столица посреща туристи от всички краища на света с отворени обятия и ги очарова със своята богата история, прелестна архитектура и неповторимо вкусна храна. В Рим се намира и един от най-популярните коледни базари, разположен на площад „Навона“. Местните казват, че който посети сергиите с традиционни декорации, ще има огромен късмет през следващата година. На базара всеки може да опита от захарните изкушения и различните италиански вкусотии.

Вроцлав, Полша

С възхитителен празничен пазар, който води историята си още от XVI век, градът съблазнява посетителите си по Коледа. Улиците на Стария град са украсени с ярки декорации. Красивият площад Rynek пък излъчва автентична коледна атмосфера. Градът е обявен за Европейска столица на културата през 2016 г.

Копенхаген, Дания

Блестящи светлини, празничен дух и хюга кафенета, по които между другото хората полудяха през последните години. Легендарният датски уют хармонично се смесва с модерен дизайн, за да създаде специално изживяване... Коледната магия на града се простира от празничните коледни пазари, украсени с всякакви сладки изкушения до световноизвестните градини Тиволи - всяка година вторият най-стар увеселителен парк на планетата се превръща в истинска зимна приказка с ефектни коледни светлини, вълнуващи атракции и изкушаващи сергии, които предлагат празнични идеи за подаръци и традиционни стоки.

Единбург, Шотландия

Това е място, където културата и традициите все още са живи. Фойерверки, шотландски гайди, ледени пързалки, коледен лунапарк и новогодишни концерти на открито. В Единбург има всичко необходимо за една незабравима Коледа. Ако изберете тази дестинация, задължително посетете единбургския замък, разположен на върха на угаснал вулкан, харипотърските кафенета, в които Роулинг е писала известната си поредица, и разбира се – Музея на уискито.

Лапландия, Финландия

Една сбъдната коледна мечта както на малки, така и на големи. Родният град на Дядо Коледа е задължителна дестинация за всеки, който все още вярва в магията на Коледа. Рованиеми, селцето на Дядо Коледа, е такова, каквото всеки си е представял в детските си години. Истинска снежна зимна страна на чудесата с един добродушен старец, който всеки ден се труди, за да изпълни коледните желания. Туризмът е водещата икономическа дейност на Лапландия, особено през зимата. В Рованиеми се намира и пощенската станция на Дядо Коледа, откъдето всеки посетител може да изпрати картичка на своите близки и приятели по света. Санта парк е атракция особено за най-малките, които могат да влязат в пещерата на Дядо Коледа, да разгледат скулптури от лед и да се повозят с влакче до работилницата за играчки в селцето на Дядо Коледа.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 1 час

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 2 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 5 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие