0

Ч ехия - прекрасна страна, в която може да се насладите не само на история, забележителности, но и на вкусна храна.

Макар да не се очертава прекрасно време през идните последни майски дни, ние все пак решихме да помечтаем за едно кратко и не много далечно пътешествие, както вече разбрахте до Чехия.

Не, не отиваме в столицата Прага, която е перлата в короната, а обръщаме поглед към други интересни и по-малко известни кътчета в китната страна.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЯКОЛКО КРАСИВИ ГРАДЧЕТА В ЧЕХИЯ

Едни от най-красивите градчета в Чехия

Първата ни отбивка е в  Литомержице.

Разположен в долината на реките Елба и Охрже.  За официална година на основаването на града се счита 1057 г., когато княз Спитигнев II изгражда на това място базилика в романски стил, на чието място през XVII век е издигната катедралата „Св. Стефан“.

Източник: iStock/Getty Images

В периода X–XII век Литомержице влиза във владенията на династията Пршемисловци, която по-късно го дарява на знатния род Връшовци (заедно с град Жатец за военни и политически заслуги (до 1108 г.). От XIII век Литомержице се превръща в културен център.

Тук може да видите катедрала „Свети Стефан“, манастирите „Свети Войтех“ и „Свети Вацлав“, манастирът „Вси светии“, йезуитска и доминиканска катедрала, капуцински манастир, синагога. 

В галерията горе вижте и другите градчета, които избрахме за вас.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@