0

О ще с влизането в Торино можете да усетите колко много има да предложи този град. Високи сгради с типична за Северна Италия архитектура, музеи, в които можете да се загубите, страхотно кафе на обидно ниски за страната цени и просто възможност да забавите хода на времето по най-красивия начин.

Торино се намира само на час и нещо с кола от Милано, но разликата между градовете е наистина огромна. Градчето е с доста силно влияние в областта на индустрията и впечатлява с разнообразието си от активности и красиви места. След като го посетите, ще разберете, че определено е подценявано от чужденците. Може би просто в Италия всяко едно кътче има с какво да ни изненада.

Какво превръща Торино в най-елегантния град в Италия и задължителна дестинация в списъка на всеки любител на страната? 

Торино - тайната за елегантен живот на италианците

Докато Милано отдавна е един от най-посещаваните градове от туристите, Торино - четвъртият по големина град в Италия, някак си е останал скрит от полезрението и именно това го прави толкова специален. Не е нужно много време, след като пристигнете в пиемонтската столица, за да откриете неговата неповторима елегантност. В бароковата архитектура, наподобяваща тази в Париж или Виена, са разположени безброй исторически музеи и галерии, а от големите площади и калдъръмените улички се виждат заснежените алпийски планини, оживени от стари кафенета и ресторанти, предлагащи традиционни пиемонтски ястия, пише Vogue. 

Торино всъщност е първата столица на Италия през 1861 г., когато страната е окончателно обединена като Кралство Италия. По-късно столицата е преместена във Флоренция и накрая в Рим. За кратко градът е в центъра на вниманието и когато е домакин на Зимните олимпийски игри през 2006 г. Но като цяло Торино изглежда не получава голямо внимание. 

Уникалното съчетание от изкуство, култура и качествена храна изгражда облика на Торино, а едно е сигурно – въпрос на време е Торино да се превърне в любим туристически град в Италия.

Голяма част от града е заета от исторически музеи, разположени в богато украсени дворци, като Палацо "Мадама", общинският музей на древното изкуство в Торино, и Палацо Реале ди Торино, дворец от 16-ти век, построен за Савойската къща.

Разнообразните исторически забележителности на града служат и като центрове на общността на съвременното изкуство, която започва да процъфтява тук. Историческата тестова писта на Fiat, Pista 500, може да бъде открита на покрива на сградата като изложбено пространство за въртящи се художествени инсталации. Друго интересно място, свързано с автомобилна история на Торино е Националният автомобилен музей, в който се съхранява рядка колекция от над 200 оригинални автомобила на 80 марки от цял свят. 

Музей "Лаваца"

Музей "Лаваца"
Музей "Лаваца" Източник: Личен архив

В Италия има много знаменити компании, но Лаваца е емблема. Те са се превърнали в символ на града, от който произхождат – Торино. Музеят "Лаваца" позволява на посетителя да изживее емоционално и сетивно пътешествие в културата на кафето. Освен това можете да преоткриете историята на тази италианска компания, позната и ценена по целия свят. Музеят е открит в пиемонтския град Торино на 8 юни 2018 г. Той е изключително иновативен, проектиран от международното студио на Ралф Апелбаум и се намира в непосредствена близост до историческия архив на Lavazza, където се съхранява историята на италианската компания. Музеят е част от националната асоциация Museimpresa. 

Той се намира в центъра на града, така че е много лесно можете да стигнете до там, използвайки обществения транспорт за пристигащите с влак или самолет и, разбира се, е лесно достъпен с кола.  

Дворецът „Мадама“

"Новият избираем Сенат е безпрецедентна институция в стогодишната история на нашата млада република, тъй като той се създава не по заповед на висш държавен орган, а в отговор на волята на народа, за да отразява пряко политическите чувства на народа". 8 май 1948 г. 

Иване Бономи произнася тези думи в началото на новия парламент, когато встъпва в длъжност като председател на първия републикански Сенат. Събитието се е състояло точно сто години по-рано; Сградата, в която се провежда е именно Дворецът Мадама.

Самото име "Палацо Мадама" има специално значение за италианците, тъй като в него се е помещавал Сенатът в Торино, столицата на Пиемонт, и Сенатът в Рим, столицата на обединена Италия. Така се е получила приемственост между Рим и Торино, пишат от сайта на Сената.

Дворец "Мадама"
Дворец "Мадама" Източник: Личен архив

Всъщност мадамите са били две и всяка от тях е представлявала различна епоха и много различен исторически контекст. Маргарита Австрийска - римската мадама - живяла по времето, когато Ренесансът бил в разцвета си, а фамилията Медичи и отношенията ѝ с папството и империята - най-силни.

Другата дама е Кристина Френска - Мадамата от Торино - представлява съвсем различен исторически период, около сто години по-късно, когато херцогство Савой е имало много тесни връзки с Франция.

Двете жени нямат нищо повече общо помежду си от прозвището и това, че са свързани с фамилията Медичи.

Музеят е изключително красив, разполага с различни колекции, които могат да ви впечатлят, но най-добрата част от него, по мое мнение, е уникалната гледка, която се разкрива от последния етаж – към цяло Торино. Особено по залез е истински зашеметяващо.

Кафе Торино

След всичките обиколки, няма как да не се спомене и някое кафене, нали? Caffè Torino е добър избор за отдих в следобедните часове. Вече повече от сто години заведението предлага елегантна трапезария, която допълва прецизно приготвените напитки, сандвичи, сладкиши и прочути шоколадови изделия. Богато украсените стълбища от ковано желязо, полилеите, позлатените огледала и мраморът украсяват заведението.

Ако търсите нещо сладко, шоколадовите и сладкарските изделия са изкусителни произведения на изкуството. Вземете няколко кутии, за да им се насладите по-късно или да ги отнесете у дома за спомен.

Египетски музей 

Египетският музей е най-старият музей в света, посветен изцяло на древноегипетската култура. При основаването си (1824 г.) Музеят се помещава в сградата, наречена Collegio dei Nobili, построена по проект на Микеланджело Гарове от 1679 г. нататък. В нея са изложени първите антики, закупени от крал Карло Феличе. След преустройства, сградата е разширена и адаптирана към новото ѝ предназначение през втората половина на XIX в.

Още през 1832 г. обаче мястото отваря за посетители.

През 1964 г., след участието на Египетския музей в кампанията за спасяване на нубийските храмове, се увеличават средствата, отпускани от Министерството на образованието за закупуване на книги. Това дава възможност за системно придобиване на основните сериали и най-важните периодични издания в областта. В крайна сметка библиотеката се превръща в отправна точка за учени от цял свят.

Египетският музей е модерен и иновативен. Различните му зали ще ви потопят в магията на всеки период от развитието на египетската държава. Редица мумии, саркофази и много интерактивни места ви очакват там. Определено това трябва да е първото място, което ще посетите в Торино.

За финал, ако разполагате с повече време, направете си еднодневна екскурзия до Алба.

На един час път с влак, това градче определено си е заслужило прозвището на кулинарна Мека на Пиемонт, известна с белите си трюфели, е и столица на един от водещите италиански винарски райони. 

Италия е магия, вкус, аромат и храна за душата. Торино определено заслужава вниманието ви, тъй като той е една дълбоко пазена и много любима тайна на италианците. Ако разполагате с време, когато сте в Милано, отскочете до там.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 минути

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 22 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 2 часа

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"