5

Н аричан от мнозина „бащата на историята“, Херодот е един от най-видните древногръцки автори. Неговото произведение „История“ е първата книга от исторически характер, създавана някога.

В нея той описва своите впечатления от обиколките си из Европа, Азия и Африка. Херодот също така разговарял с много местни жители и включил в творбата си техните разкази, независимо дали вярвал в достоверността им или не.

Това кара редица изследователи да смятат, че е трудно да се каже каква част от произведението на Херодот е основана на реални факти и каква – на откровени измислици.

Гигантски мравки

Херодот твърди, че в някои райони на Персия имало огромни космати мравки (те били с размерите на лисици), които разпръсквали златен прах, докато копаели дупки в земята. По думите му след това местните жители събирали въпросните златни прашинки. Векове наред историците смятали, че въпросното твърдение не е нищо повече от легенда. През 90-те години на миналия век обаче френски изследовател се натъкнал на вид мармоти, обитаващи района на Хималаите (на територията на Индия и Пакистан), които действително разпръскват златен прах, докато копаят дупки. Хората, живеещи там, на свой ред разказват как техните предци събирали този прах. Има и още една важна подробност – персийската дума за планинска мравка е сходна с тази за мармот, поради което е напълно възможно Херодот да се е объркал и да не е разбрал правилно значението ѝ. Все пак трябва да се отбележи, че според него гигантските мравки също така били опасни хищници и нападали камили – нещо, което мармотите едва ли са правели.

Циклопи и грифони

Циклопите са еднооки гиганти от древногръцката митология, описвани като груби и недодялани същества, но също така и като опитни ковачи. Според преданията, грифоните пък са чудовища с тяло на лъв и глава и криле на орел. Не е особено изненадващо, че до днес няма открити доказателства за съществуването на подобни създания.

Херодот обаче разказва, че в Северна Европа не само имало циклопи, но те също така редовно нападали грифони, за да откраднат техните златни съкровища. За да докаже тезата си, той се позовава на древногръцкия поет Аристей (живял през VII в. пр. н. е. Той е автор на поема, в която разказва за пътешествията си в Далечния Север). Херодот също така отбелязва, че скитите наричат циклопите „Аримаспои“, тъй като на техния език това означава „едно око“.

Бебетата на животните

По времето когато Херодот пише своята „История“, редица философи се интересували от въпроса защо някои животни раждат по няколко малки наведнъж, а други – само по едно. „Бащата на историята“ имал следното обяснение: по-плахите създания раждат много бебета, за да увеличат шанса някое от тях да оцелее, тъй като повечето ще загинат или ще станат жертви на хищници. В същото време, агресивните животни раждат само по веднъж, тъй като няма почти никаква опасност малкото да бъде убито. Херодот дори твърдял, че лъвчетата използват своите остри нокти, за да излязат от утробите на майките си, а заради раните, които получавали, лъвиците можели да раждат само по веднъж – идея, на която Аристотел открито се подигравал. Херодот имал и други странни теории за животинския свят – като тази, че женските зайци могат да заченат отново, докато са бременни.

Хомосексуални връзки

Макар че в съвременния български език често се използва като обида, думата „педерастия“ има дълга история и означава хомосексуална интимна връзка, при която единият партньор е по-възрастен мъж, а другият – по-млад. Подобни отношения представлявали обществена норма в редица древни и средновековни култури (често са считало, че подобни отношения между равностойни по възраст и социално положение мъже са недопустими). По думите на Херодот тази практика била въведена в Персия от Древна Гърция. Повечето историци, обаче, не са съгласни с него. Плутарх, например, който е един от най-видните критици на Херодот, отбелязва, че персийците поддържали сексуални взаимоотношения с млади евнуси много преди да се запознаят с древногръцката култура. Живелият през II век сл. н. е. философ и лекар Секст Емпирик пък подчертава, че едни от най-древните персийски закони дори препоръчвали подобни връзки.

Спасен от делфин

В книгата си „История“ Херодот разказва историята на Арион – прословут флейтист от Коринт, който впечатлил с таланта си местния владетел Периандър. След като спечелил музикално състезания в Сицилия, той се качил на кораб, с който трябвало да се завърне в родния си град. Моряците обаче решили да убият Арион и да откраднат спечелените от него пари. Когато музикантът разбрал за техния план, той ги помолил да изпълни една последна песен, след което скочил във водата. Тогава, според Херодот, се случило нещо изумително – делфин се доближил до Арион и го отнесъл до бреговете на Коринт. Слуховете за случилото се стигнали до Периандър, който първоначално сметнал, че става въпрос за някаква измама. Той разбрал, че разказът е самата истина, след като моряците признали вината си.

На пръв поглед изглежда, че въпросната история няма как да е нещо повече от измислица. Някои изследователи обаче смятат, че вероятността зад нея да се крие реално събитие не е никак малка. Те подчертават, че Херодот цитира думите на няколко души, видели с очите си как Арион е спасен от делфин. „Бащата на историята“ също така описва малка бронзова статуя, посветена на музиканта. Павзаний, древногръцки писател и пътешественик, живял през II в. сл. н. е., пише, че видял тази статуя. По думите му, тя представлявала фигура на мъж, носен от делфин. И още нещо – преди няколко години в района на Коринт археолози открили древни монети, на които има подобни изображения. Дали това са доказателства, че Арион действително бил спасен от делфин? Повечето учени са скептично настроени. Те подчертават, че мотивът за хора, които получават помощ от животни, е често срещан в древногръцката митология.

Още от автора:

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Дали не се мислим за по-умни, отколкото сме?

Естеменозух, Гигантопитек и още 5 чудовища, за които не сте чували

Изобретенията, които бяха посрещнати с недоверие, но промениха света

Лъжа, с която демоните изкушават вярващите: Магията през Средновековието

Плановете, които останаха неосъществени по време на Втората световна война

Как Русия използва социалните медии, за да оправдае инвазията си в Украйна

Най-богатият владетел в историята, за когото повечето хора дори и не са чували

Най-шокиращите експерименти в името на научния прогрес

„Гей бомба“, „Леден червей“: Най-абсурдните проекти на американската армия

Телескопът „Джеймс Уеб“ и бъдещето на космическите изследвания

Непознатите чудеса на Античния свят

Най-шокиращите експерименти в името на научния прогрес

Стъпка напред, две назад: Tрудните взаимоотношения между САЩ и Китай

 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 7 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет