2

Е два ли има човек, който да не е чувал за Седемте чудеса на Античния свят – Висящите градини на Семирамида, Статуята на Зевс Олимпийски, храмa на Артемида в Ефес, Халикарнаския мавзолей, Родоския колос, Александрийския фар и, разбира се, пирамидите в Гиза. По света обаче има и други монументи, създадени в далечното минало, които не са толкова известни, но изумяват всеки, имал възможността да ги види.

Ето и част от тях: 

Гьобекли тепе

Намиращ се на територията на съвременна Турция, близо до град Шанлъурфа, комплексът Гьобекли тепе е най-древният мегалитен археологически обект в света. Учените смятат, че той е създаден преди около 12 000 години (за сравнение, Хеопсовата пирамида в Гиза е завършена преди около 4600 години). Състои се от няколко правоъгълни помещения, каменни кръгове и десетки плочи, на които има различни изображения – като скорпиони, лъвове и змии. Откриването на Гьобекли тепе се счита за едно от най-значимите събития в историята на археологията, но все още за комплекса се знае сравнително малко.

Експертите предполагат, че той представлява древно култово съоръжение.  
Кой всъщност е създал Гьобекли тепе? Според някои, той е дело на ловци-събирачи. Ако тази теория бъде потвърдена, това ще промени напълно досегашните ни представи за тези общества и социалната еволюция на човека. Част от учените са на мнение, че Гьобекли тепе може да е изиграл важна роля за по-късното развитие на градската цивилизация. Все още никой не знае как създателите на комплекса са го поддържали, нито какво ги е мотивирало да се захванат с подобна конструкция. Археолозите също така не са в състояние да разшифроват пиктограмите и нямат представа какво значение имали изображенията на животни за хората, посещавали Гьобекли тепе в далечното минало. 

Сигирия

Скалната крепост Сигирия се намира в Шри Ланка, в северната част на окръг Матале. Тя е разположена на масивна скала, висока почти 200 м. Съществуват доказателства, че многобройните скални подслони и пещери в района били обитавани от будистки монаси и аскети още през III век пр. н. е. Според древната хроника „Чулавамса“, мястото било избрано за нова столица от крал Кашяпа I, който управлявал в периода 477 – 495 г. Историците отбелязват, че той дошъл власт след преврат. Кашяпа I свалил от власт баща си Дхатусена, когото убил по особено жесток начин, зазиждайки го жив в една стена. 

Законният наследник Могалана на свой ред избягал в Южна Индия. Опасявайки се, че принцът ще потърси отмъщение и ще го нападне, Кашяпа I преместил столицата от Анурадхапура в Сигирия и изградил там крепостен комплекс, считан за един от най-значимите градоустройствени обекти от първото хилядолетие. Той представлявал сложна комбинация между симетрични и асиметрични форми и геометрични фигури, вплетени умело в околната среда. Изграден бил парк, който включвал хидравлични системи, част от които функционират и до днес. През 1907 г. авторът Джон Стил отбелязал, че „цялата фасада на хълма била гигантска картинна галерия“. Предполага се, че въпросните изображения покривали по-голямата част от западната стена на скалата. 

Тикал 

Освен че е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Тикал е и един от най-големите археологически обекти, откривани някога. Той се намира в Северна Гватемала и представлява истински древен метрополис, изграден от маите. Самото име Тик’ал означава „Място, на което могат да се чуят гласовете на боговете“. Част от постройките в него са издигнати още през IV век пр. н. е. Истинският разцвет на града настъпил в периода между III и IX век. Според учените, населението му наброявало около 200 000 души. 

Тикал е един от най-подробно проучените градове на маите. Там са открити павирани улици, внушителни монументи, както и специални спортни съоръжения, на които се провеждали различни състезания. Особено впечатляващи са няколкото стъпаловидни пирамиди, издигащи са на височина от над 60 м. Те представляват храмове, където хората се събирали, за да отдадат почит на своите богове. Учените и до днес не са сигурни какво накарало местното население да изостави Тикал. Постепенно, градът бил погълнат от джунглата, преди да бъде повторно открит в средата на XIX век. 

Нюгрейндж

Нюгрейндж е най-известната праисторическа мегалитна структура на територията на Ирландия. Намира се в графство Мийт, на около 8 км. от град Дрохеда и представлява коридорна гробница, разположена в рамките на голяма кръгла могила с плосък връх. Учените смятат, че е създадена преди повече от пет хилядолетия – т.е. е по-стара както от Стоунхендж, така и от пирамидите в Гиза. Нюгрейндж е дело на т. нар. „Култура Бойн“ – праисторическите заселници на Източна Ирландия, които са издигнали и други могили с коридорни гробници. 

Археолозите не са сигурни какво било предназначението на Нюгрейндж. Първоначално се смятало, че паметникът имал религиозна функция и представлявал място за поклонение. Проф. Майкъл Дж. О’Кели, който ръководил разкопките в района в периода 1962 – 1975 г., смята, че Нюгрейндж трябва да се разглежда като част от комплекс, в състава на който влизат и намиращите се в близост коридорни гробници Ноут и Даут. Според него, въпросните паметници представляват материални доказателства за съществуването на „религиозен култ, посветен на предците“. 

По-късните проучвания обаче предлагат различни интерпретации на възможните функции на Нюгрейндж. Те се фокусират върху астрономията, геометрията и митологията. Според някои изследователи, Слънцето и неговото движение по небесния свод играело важна роля в религиозните вярвания на хората от „Културата Бойн“. По тази причина коридорната гробница била проектирана да „улавя“ в своята вътрешна камера слънчевите лъчи през най-краткия ден от годината – този на Зимното слънцестоене. Предполага се, че това бележело началото на важен календарен цикъл. Подобни явления са наблюдавани и в коридорните гробници Ноут, Даут и Локрю. 

Още от автора:

Мрачната история на гилотината

Най-абсурдните обвинения към евреите през вековете

Убийства, измами и подкупи - 4 скандала, които разтърсиха света

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 37 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 43 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 3 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 4 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 4 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той