12

Е дна стъпка напред, две назад. Така най-кратко могат да бъдат описани отношенията между двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай.

В продължение на десетилетия Вашингтон отказва да признае съществуването на Китайската народна република, основана през 1949 г. и счита за легитимно единствено правителството в изгнание, намиращо се в Тайван. Това се променя през 1972 г., когато американският президент Ричард Никсън посещава азиатската страна.

В следващите редове може да научите повече за някои от най-важните събития, повлияли на развитието на отношенията между двете държави:

Пинг-понг дипломацията

През 1971 г. в Нагоя, Япония, се провежда световно първенство по тенис на маса. Надпреварата се превръща в историческо събитие по една необичайна причина – представителите на Китай канят отбора на САЩ да посети азиатската страна. По този начин състезателите се превръщат в първите американци, стъпили на китайска територия след идването на власт на комунистическата партия начело с Мао Цзедун през 1949 г. Те участват в демонстрационни мачове и дори посещават Великата китайска стена.

Един от политиците, които посрещат спортистите, е премиерът Чу Ен-лай. Той се обръща към тях с думите: „Уверен съм, че началото на приятелството ни ще бъде приветствано от народите на нашите две страни“.

Посещението на Никсън

Малко след посещението на отбора по тенис на маса президентът на САЩ Ричард Никсън и държавният секретар Хенри Кисинджър решават, че е настъпил моментът в Китай да бъде изпратена официална американска делегация.

Идеята всъщност не е нова – още през 1967 г. Никсън, който по това време бил кандидат за президент, отбелязал, че САЩ „спешно трябва да осъзнаят новата реалност за Китай“. Така на 21 февруари 1972 г. започва осемдневната визита на държавния глава и неговата съпруга в азиатската страна. По време на посещението Никсън се среща с Мао Цзедун и официално заявява, че Тайван е част от Китай. По-късно американският президент определя визитата си като „седмицата, която промени света“.

Подарък от Китай

На 16 април 1972 г. Китай изпраща в САЩ две големи панди, което се счита за важен сигнал за затоплянето на отношенията между двете страни. Екзотичните животни се превръщат в истинска сензация и само през първия ден от престоя им в зоопарка във Вашингтон привличат около 20 000 посетители. За една година броят на хората, имали възможността да видят двете панди, достига 1 милион.

Родео в Тексас

В края на 1979 г. американският президент Джими Картър взема важното решение да установи официални дипломатически връзки с Китай.

По този начин САЩ признават, че Пекин е единствената столица на страната (в същото време Белият дом продължава да поддържа отношения с Тайван). Освен това Картър кани китайския ръководител Дън Сяопин на посещение в САЩ. Той не само приема, но и се съгласява да присъства на родео, което се провежда в щата Тексас. На Дън Сяопин е направен и специален подарък – сребърни шпори.

Визитата на Бил Клинтън в Китай

Решението на САЩ да продава оръжия на Тайван и жестокото потушаване на протестите на площад „Тянанмън“ през 1989 г. водят до значително влошаване на отношенията между Пекин и Вашингтон. Един от най-напрегнатите моменти е през 1996 г., когато китайската армия извършва серия от ракетни изпитания в близост до Тайван. След смъртта на Дън Сяопин и визитата в САЩ на неговия наследник Дзян Дзъмин, американският президент Бил Клинтън решава да посети азиатската държава.

По време на визитата си през 1998 г. той осъжда случилото се на площад „Тянанмън“, но също така отбелязва, че подкрепя политиката на единен Китай (концепцията, според която Тайван е част от Китай).

Войната срещу тероризма

На 17 октомври 2001 г., малко след атентатите в САЩ, извършени на 11 септември и началото на инвазията в Афганистан, американският президент Джордж У. Буш посещава Китай, за да присъства на международен икономически форум. По време на срещата китайските власти изразяват пълната си подкрепа за действията на Вашингтон. Няколко месеца по-късно Буш пристига на официална визита в Пекин по случай 30-тата годишнина от историческото посещение на Никсън в азиатската страна.

Призив за диалог с Тибет

През есента на 2009 г. американският президент Барак Обама пристига в един Китай, който се различава в много отношения от страната, която Никсън посещава преди повече от три десетилетия. Азиатската държава вече е една от водещите световни икономики и е важен търговски партньор на САЩ. По време на срещата си с китайския държавен глава Ху Дзинтао, Обама засяга теми като санкциите срещу Иран, валутната политика на Пекин и нарушенията на човешките права. Китайските власти обаче отказват да направят каквито и да било отстъпки. Американският президент също така повдига и въпроса за Тибет. Ето какво заявява той: „Въпреки че признаваме, че Тибет е част от Китайската народна република, САЩ призовават за подновяването на диалога между китайското правителство и представителите на Далай Лама“.

Борбата с климатичните промени

След преговори, продължили близо девет месеца, през 2014 г. Барак Обама и новоизбраният президент на Китай Си Дзинпин подписват историческо споразумение за борба с климатичните промени. Двете страни обещават да намалят въглеродните си емисии. Ангажиментът, който САЩ поемат, е да ограничат въпросните емисии с между 26 и 28 процента до 2025 г., докато Китай трябва да направи това до 2030 г.

Търговската война между САЩ и Китай

След като отправи редица обвинения срещу Китай – от предполагаеми кражби на интелектуална собственост до прилагането на нечестни търговски практики, през 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи наказателни мита за стоки, идващи от азиатската страна, на стойност близо 60 млрд. долара.

Отговорът на Пекин не закъсня – два дни по-късно Пекин обяви, че увеличава вносните мита за редица американски стоки. Това даде началото на търговска война, в хода на която пострадаха икономиките и на двете държави. Частично подобрение на ситуацията настъпи през 2020 г., когато САЩ и Китай подписаха споразумение, в резултат на което част от санкциите бяха отменени.

Олимпиадата в Пекин

През декември 2021 г. администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че САЩ няма да изпратят свои официални представители на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. Като причина за това Белият дом посочва нарушенията на човешките права, които китайските власти продължават да извършват. Малко по-късно, примерът на САЩ е последван от Великобритания, Австралия и Канада. В отговор, говорителят на външното министерство на азиатската страна Джао Линдзиен заяви, че Вашингтон „ще си плати за своите погрешни действия“.

Още от автора:

Планът „Моргентау“ и защо САЩ искаха да нападнат Бразилия

Изненадващи факти за Студената война, които вероятно не знаете

Кой е „Генерал Мраз“ и къде е била най-голямата танкова битка в историята

„Гей бомба“, „Леден червей“: Най-абсурдните проекти на американската армия

Невероятната история на космическата надпревара: СССР и САЩ планирали да взривят атомна бомба на Луната

Шест знаменитости, свързани с нацисткия режим на Хитлер

Най-абсурдните политически скандали в историята на САЩ

Светът след 11 септември 2001 г. – успех или провал е войната срещу терора

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 14 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 41 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите