4

Е два ли има човек, който да не е чувал за Вакханалиите – бурните празненства в чест на бога на виното и веселието Бакхус, които се провеждали в Древен Рим.

Историкът Тит Ливий ги описва като скандална традиция, включваща всевъзможни неморални практики. Истината е, че неговите описания вероятно са силно преувеличени и съвременната наука гледа скептично на тях.

Що се отнася до самите Вакханалии, те далеч не са единственият пример за бурни тържества, оставили своята следа в история.

Фестивалът на пиянството

Мут е богинята-майка в древноегипетската религия. Тя била почитана като съпруга на Амон, царица на боговете и божествена майка на фараоните. Археологическите проучвания сочат, че в нейния храм в Луксор древните египтяни организирали бурни тържества поне веднъж годишно.

Данни за т. нар. „Фестивал на пиянството“ има от управлението на Хатшепсут през XV в. пр. Хр. Празникът имал религиозен характер – неговите корени са свързани с мита за кръвожадна богиня-воин Сехмет, която почти успяла да унищожи човечеството, преди да изпие твърде много бира и да припадне.

За да пресъздадат своето спасение, древните египтяни прекарвали една луда нощ, отдавайки се на танци, алкохол и плътски удоволствия.

Балът, обхванат в пламъци

На 28 януари 1393 г. в Париж се състоял пищен банкет, който спокойно може да бъде определен като едно от най-убийствените партита в историята. Той бил организиран от френската кралица Изабела Баварска в чест на сватбата на придворната дама Катерина дьо Фастоврин. Гвоздеят на вечерта трябвало да бъде танц, в който участвали крал Шарл VI и още петима благородници, облечени с костюми на диваци. Въпросните дрехи били от лен, а върху тях имало залепена вълна (за което били използвани смола и восък).

По време на танца, братът на краля – Луи Орлеански, се приближил с факел до един от танцуващите и без да иска подпалил костюма му. Почти моментално избухнал голям пожар.

Шарл VI бил спасен от херцогиня Мария I дьо Бери, която го повалила на пода и потушила обхваналите го пламъци с полите си. Освен краля се спасил само още един от танцьорите, който се хвърлил в бъчва с вино (според друга версия на случилото се бъчвата всъщност била пълна с вода). Другите четирима благородници загинали в пожара.

Златното поле

Едно от най-големите празненства, провеждани някога, се състояло през юни 1520 г. То било организирано от тогавашните крале на Франция и Англия - Франсоа I и Хенри VIII и останало в историята с името „Златното поле“. Монарсите твърдели, че по този начин искат да демонстрират добрите си взаимоотношения, но всъщност имали и друга цел. И двамата владетели желаели „да надминат другия по великолепие и военна доблест“, отбелязва историкът Трейси Борман. В продължение на две седмици и половина, хиляди благородници и техните семейства празнували на поле, намиращо се в Северна Франция, където специално за случая били издигнати всевъзможни постройки.

За гостите били осигурени огромни количества храна и алкохол. Организирани били различни състезания, както и театрални представления. Един от най-вълнуващите моменти била приятелската схватка, в която двамата крале премерили сили (според някои свидетелства, Франсоа I успял да повали на земята Хенри VIII). Да се постави точна оценка на направените разходи е почти невъзможно, но някои изследователи смятат, че похарчените за тържеството пари възлизат на приблизително 19 млн. долара. Освен това, въпреки желанието на двамата владетели да демонстрират своето приятелство, още на следващата година те се оказали във война помежду си.

Пищно тържество сред руините на Персеполис

През 1971 г. в Иран било проведено едно от най-разточителните тържества в съвременната история. Банкетът, продължил няколко дни, бил организиран по повод 2500-та годишнина от основаването на Персийската империя от Кир II Велики. Той се провел сред древните руини на Персеполис. За целта бил издигнат истински град от шатри, украсени с над 30 км. коприна. За храната се грижели едни от най-добрите френски готвачи. Любопитна подробност е, че специално за празненството от чужбина били внесени 50 000 пойни птици.

Сред 600-те гости били етиопският император Хайле Селасие, принцът и принцесата на Монако, както и още над 60 кралски особи и държавни глави. Освен на екзотични деликатеси и отлежало шампанско, те се насладили и на зрелищни фойерверки, танцови представления и военен парад, участниците в който били облечени като войници от различни периоди от персийската история.

За тържеството дори бил заснет пропаганден филм, наречен "Пламъците на Персия". Целта му била да се покаже величието на управляващия режим. Само осем години по-късно, обаче, растящото недоволство от управлението на шахиншах Мохамед Реза Пахлави довело до избухването на революция и свалянето му от власт.

Американският президент, който избягал от Белия дом

Андрю Джаксън е седмият президент в историята на САЩ. След като положил клетва на официална церемония, състояла се на 4 март 1829 г., той произнесъл реч и се оттеглил в Белия дом, където решил да организира прием, за да се срещне със своите избиратели.

Това обаче се оказало голяма грешка. Съвсем скоро хиляди негови привърженици се стекли пред сградата. Тези, които успели да влязат вътре, започнали да се катерят по мебелите, да събарят картини и да чупят стъклени съдове в опитите си да се срещнат с Джаксън.

Съветниците на президента решили да сервират алкохолни напитки, за да успокоят тълпата. Ефектът обаче бил точно обратният – хората станали още по-необуздани.

В резултат на всичко това Джаксън бил принуден да избяга от Белия дом и да се настани в намиращ се наблизо хотел, докато страстите утихнат.

Черно-белият бал на Капоти

От провеждането на този бал може и да са минали повече от 50 години, но за него се говори и до днес. Той бил организиран на 28 ноември 1966 г. от емблематичния писател Труман Капоти в хотел „Плаза“ в Ню Йорк.

Мнозина определят събитието като партито на века. Това определение никак не е преувеличено – на него присъствали дъщерите на трима президенти, няколко принца и принцеси, махараджи, графове, барони, както и знаменитости като Франк Синатра, Миа Фароу, Джон Стайнбек и Анди Уорхол.

Капоти наложил строг дрескод - черни смокинги за мъжете и бели или черни рокли за жените. Всички гости трябвало да носят маски, които било забранено да свалят преди полунощ.

Още от автора:

Историята на седемте смъртни гряха

Да родиш пред десетки зрители: Шокиращата история на кралските раждания

Коледните празненства през Средновековието

Най-известните места, които никога не са съществували

Шокиращите медицински практики от близкото минало

Осем истински истории за екзорсизъм, които ще смразят кръвта ви

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 4 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 11 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 12 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 12 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК