198

Н езависимо какво е мнението ви за ваксините срещу COVID-19, едно нещо е безспорно – те вдъхновиха създаването на какви ли не конспиративни теории.

Шокиращите медицински практики от близкото минало

Някои смятат, че в тях има микрочипове, други са на мнение, че всъщност съдържат магнити, а според трети ваксинацията е част от таен план за контрол на световното население.

Въпреки уверенията на учените, че ваксините са безопасни и са единственото средство за справяне с настоящата пандемия, не малко хора отказват да повярват на думите им.

Как Бил Гейтс предсказа избухването на пандемията от COVID-19

Една от теориите, която в последно време набира сериозна популярност, е тази, според която във ваксините има графенов оксид. Има ли нещо вярно в това?

Какво представляват графенът и графеновият оксид?

Графенът е една от алотропните (алотропията е свойството на химичните елементи да съществуват във вид на няколко прости вещества, различни по строеж, свойства и цвят) форми на въглерода.

Изолиран е за пръв път през 2004 г. от Андре Гейм и Константин Новосьолов, за което двамата получават Нобелова награда през 2010 г. Свойствата на графена са наистина изумителни. Той е известен като най-тънкия материал, създаван някога и има дебелина от само един атом. В същото време обаче е около 200 пъти по-здрав от стоманата и е непроницаем за всички газове и течности. Освен това е гъвкав и прозрачен, като пропуска около 97,5 процента от слънчевите лъчи.

Потенциалните приложения на графена са много. Той може да бъде използван за създаването на антикорозионни и непромокаеми покрития. Тъй като има отлична проводимост, се счита, че някой ден ще замести силиция в чиповете.

Изследванията сочат, че скоростта, с която електроните се движат през него, е приблизително 60 пъти по-висока от тази, с която преминават през силиция.

Графенът има и още едно важно приложение – за производството на батерии и т. нар. суперкондензатори (предполага се, че те имат потенциала да изместят широко разпространените химически батерии, макар че това едва ли ще се случи в близкото бъдеще).

В същото време графеновият оксид е съвсем различно вещество. То може да съдържа до 50–60 процента кислород. Наличието на кислородни атоми води до съвсем различна структура на графена.

„Графеновият оксид е производен на графена и е в по-разтворима форма. В момента все още се извършват изследвания на възможните му приложения за различни медицински цели“, обяснява Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на лекарствата пред агенция „Франс Прес“.

Графенов оксид във ваксините срещу COVID-19?

През последните месеци в социалните мрежи циркулират твърдения, че във ваксините срещу COVID-19 има графенов оксид, който всъщност е истинската причина за симптомите на смъртоносната болест. Според някои, той се активира чрез излагането на вълни от 5G мрежата.

Едно от най-често цитираните доказателства в подкрепа на тези твърдения е изследване на професор Пабло Кампра Мадрид от университета в Алмерия. По думите му той получил флакон с неизвестна течност, за която му било съобщено, че е ваксина срещу COVID-19. След като анализирал нейното съдържание, професорът установил, че в нея има графенов оксид. Самият той, обаче, нееднократно подчертал, че не може да потвърди дали изследваната от него течност действително е ваксина.

Както често се случва с конспиративните теории, липсата на каквито и да е реални доказателства не спира разпространяването на една откровена лъжа.

Показателно в това отношение е, че месеци преди ваксините срещу COVID-19 да бъдат официално одобрени, в интернет се появиха първите конспиративни теории за предполагаемите „тайни“ съставки в тях. Експертите са единодушни – във ваксините няма графенов оксид. Истината е, че всеки, който желае, може да провери какво точно има в тях, тъй като съставът им е обществено достояние.

Що се отнася до изследването на Кампра Мадрид, университетът в Алмерия, където той работи, се разграничи от заключенията в изготвения от него доклад. Ръководството на учебното заведение публикува съобщение, в което се подчертава, че произходът на изследвания флакон е неясен и това компрометира цялото изследване на Кампра Мадрид.

Междувременно редица учени обръщат внимание на една важна подробност – всяка течност, която съдържа поне 1 процент графен или графенов оксид, е тъмнокафява или черна. В състава на тази, която Кампра Мадрид изследвал, имало над 99 процента графенов оскид, твърди самият той. Ваксините срещу COVID-19 обаче са прозрачни – още едно доказателство за неоснователността на твърденията за наличието на това вещество в тях.

Бъдещето на графена

Твърденията, че във ваксините срещу COVID-19 има графенов оксид безспорно са неоснователни. Въпреки това е напълно възможно в бъдеще графенът действително да намери приложение в подобни медикаменти.

Вече се извършват тестове дали той може да се използва за биомедицински цели, включително за ваксини, но „подобни приложения все още са в експериментална фаза и се очаква да мине още много време, преди да започнат клинични изпитания“, отбеляза пред агенция „Франс Прес“ професор Хонг Бюн-хи, който е експерт по нанотехнологии от университета в Сеул.

Учените също така отбелязват, че графенът най-вероятно е слаботоксичен, но изследванията продължават и няма как да бъдат направени категорични изводи на този етап. Според експертите той може да се използва както за пренос на лекарства в организма, така и за създаването на диагностични сензори. Освен това графеновият оксид наскоро беше използван като т. нар. адювант (съставка, добавяна към ваксините, която помага за стимулирането на по-силен отговор от страна на имунната система) при изследване на ваксина срещу грип, извършено от Института по биомедицински науки към университета в Джорджия, САЩ. Въпросната ваксина все още е в етап на разработване и предстои да бъдат извършени още много тестове, преди да бъде разгледан въпросът за евентуалното ѝ пускане на пазара.

Вижте още:

Превръщат ли ни ваксините срещу COVID-19 в зомбита?

Как фалшиво проучване за ваксини взриви научния свят

Мит срещу реалност: Превръщат ли ни ваксините в магнити

Коментари 198
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

198 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Борисов:&nbsp;Главчев и Радев носят цялата&nbsp;отговорност</p>

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг за външен министър

България Преди 29 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 4 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 4 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 4 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°