34

О мразата спрямо евреите има дълбоки корени и стои в основата на някои от най-мрачните моменти в световната история.

Извършените през вековете погроми и гонения до голяма степен са свързани с представата, че представителите на тази общност са отговорни за разпъването на кръст на Иисус Христос.

През XIX в. религиозната омраза започва да се комбинира с вярата в расовите различия и превъзходство, в резултат на което се стига до ужасите на Холокоста и съвременния антисемитизъм.

В същото време съществуват редица примери за обвинения срещу евреите, които изумяват със своята абсурдност. Ето част от тях:

Черната смърт

Черната смърт е една от най-смъртоносните епидемии в световната история. Учените отбелязват, че тя е причинена от бубонната чума и е отнела живота на близо половината население на Европа в периода 1346 – 1353 г. В опитите си да разберат какъв е произходът на болестта, много жители на Германия започнали да обвиняват евреите. Въпреки липсата на каквито и да е доказателства за вината им, редица представители на тази общност били арестувани и подложени на жестоки мъчения.

В резултат напълно невинни хора били принудени да признаят, че са отровили кладенци, което се оказало достатъчен повод за започването на масови гонения. Имало и такива германци, които вярвали, че чумата е наказание, изпратено от Господ, който бил разгневен от факта, че все още има живи евреи. Всичко това довело до извършването на редица екзекуции. Особено ужасяващо било клането във Франкфурт, където за една нощ били избити близо 19 000 евреи.

Измъчваните нафори

През XIII в. Католическата църква била убедена, че евреите са отговорни за извършването на едни крайно необичайни престъпления. Редица свещеници смятали, че те мразят християните и по тази причина крадат нафори, за да ги режат и горят. Според католиците това било равносилно на измъчването на самия Иисус Христос. В техните очи причината за поведението на евреите била една – те мразят Христос толкова силно, че изпитват неконтролируема нужда да му причиняват болка. Съвсем скоро започнали да се разпространяват слухове, че нафорите викат от болка, докато евреите ги измъчват. На някои дори им пониквали крака и се опитвали да избягат от своите похитители. Съвременните историци предполагат, че тези нелепи твърдения се появили, след като свещеник открил червена плесен по няколко нафори, а Църквата решила, че всъщност става въпрос за кръв.

Обвиненията на Хенри Форд

Хенри Форд е един от най-успешните и известни американски предприемачи и е основател на автомобилната корпорация „Форд“. Наред с всичките му успехи и таланти, една подробност за него често остава забравена – отношението му към евреите. Той ги обвинявал за какво ли не – като джаз музиката, Болшевишката революция и избухването на Първата световна война. Антисемитската реторика на Форд стигнала до Адолф Хитлер, който му се възхищавал и дори държал негов портрет на бюрото си в продължение на години.

След края на Първата световна война, личният секретар на известния предприемач Ърнест Лайболд купил малкия вестник „Диърборн Индипендънт“, на който бил редактор до 1927 г. През този период Форд пише редица статии за вестника, част от които са с подчертано антисемитски характер. Една от публикациите била озаглавена „Международният евреин: световен проблем“. Постепенно твърденията на Форд започнали да стават все по-налудничави. По думите му, евреите саботирали бейзбола, тъй като били твърде мързеливи и мразели да спортуват, а освен това стояли в основата на заговор за развалянето на вкуса на шоколадовите бонбони.

Хитлер и модерното изкуство

Списъкът с нещата, за които Хитлер обвинявал евреите, е дълъг и пълен с абсурдни твърдения. Едно от тях е свързано с модерното изкуство. Според нацисткия лидер то е „акт на естетическо насилие“, с което евреите искали да съкрушат германския дух. Той дори организирал специална изложба в столицата Берлин, с която искал да демонстрира колко ужасни са тези произведения на изкуството.

В нея били включени голям брой плакати, обясняващи как евреите се подиграват на германския народ. Любопитна подробност е, че във въпросната изложба били представени творбите на общо 112 автори, от които само шестима били евреи.

Тайният зеленчук на евреите

По време на посещение в Русия, известният писател Андрю Соломон попитал един човек защо толкова много хора имат негативно отношение към евреите. Мъжът му отговорил, без да се замисля: „Защото имат таен зеленчук, който ядат, за да не се пристрастят към алкохола като нас. Те, обаче, отказват да го споделят“. Обяснението звучи нелепо, но всъщност е конспиративна теория, в която някои руснаци вярват и до ден днешен. От векове нейните поддръжници твърдят, че евреите крият мистериозен зеленчук, който им позволява да консумират големи количества алкохол, без да се напиват. Съществува и още едно предание, според което те имат „специално умение“, наречено „Устните на Юда“, което им позволява да лъжат по време на съдебни процеси.

„Покемон“ и Саддам Хюсеин

Това несъмнено е едно от най-абсурдните неща, за което евреите някога са били обвинявани. През 2001 г. иракските служби за сигурност изготвят доклад, според който японската мулти-милионна продукция „Покемон“, превърнала се в глобална сензация, всъщност е таен еврейски заговор за свалянето от власт на Саддам Хюсеин.

Според авторите на документа самата дума „Покемон“ произлиза от иврит и означава „Аз съм евреин“ – твърдение, което няма нищо общо с реалността. Те били убедени, че основната цел на заговора е всички деца в Ирак да намразят Саддам Хюсеин и да пожелаят отстраняването му от власт.

Гигантски плъхове

Според друго абсурдно твърдение, появило се в няколко палестински медии, властите в Израел създали нов вид огромни плъхове, за да изгонят арабите от Йерусалим. Въпросните животни били изключително агресивни и опасни и с лекота можели да убиват кучета и котки. Освен това, те се размножавали много по-бързо от обикновените плъхове. Според конспиративната теория евреите ги пренасяли в големи клетки и ги пускали в районите с преобладаващо арабско население. Въпросните палестински медии твърдели още, че гигантските плъхове били обучени да нападат единствено араби и не представлявали никаква опасност за евреите.

Още от автора:

Убийства, измами и подкупи - 4 скандала, които разтърсиха света

Четири шокиращи теории, които трябваше да променят историята

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Кои са хората, твърдящи, че са посетили бъдещето?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Малтусианският проблем: Обречено ли е човечеството

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 2 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 3 часа

Той определи среща като безпрецедентна

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 4 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 5 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 6 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 7 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 7 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 7 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 8 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 8 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика