48

Е дна от най-мрачните страници в човешката история е тази, посветена на нацисткия режим, управлявал Германия в периода 1933 – 1945 г. Поддръжниците на Адолф Хитлер са отговорни за едни от най-ужасяващите престъпления, извършвани някога. По тази причина никак не е изненадващ фактът, че те имали крайно негативно отношение към християнството. Доказателство за това е убеждението на редица нацисти, че празнуването на Коледа трябва да бъде забранено.

Дядо Коледа или Вотан?

По време на своето управление, нацистите извършили редица реформи, имащи за цел да променят манталитета и ценностната система на германците. По този начин те искали да създадат единна и сплотена „национална общност“. По думите на известния американски журналист Уилям Шрайър, „под ръководството на Алфред Розенберг (един от главните идеолози на националсоциализма), Мартин Борман (висш партиен и държавен ръководител, личен секретар на Хитлер) и Хайнрих Химлер (най-влиятелният човек в Третия райх след Адолф Хитлер) – подкрепяни от самия Хитлер – нацисткият режим искал да унищожи християнството в Германия и, ако е възможно, да го замени с езически ритуали, свързани с боговете, почитани от германските племена, както и с новото езичество на нацистките екстремисти“.

Още през 1921 г. Хитлер произнесъл реч в бирария в Мюнхен пред приблизително 4000 души, в която засегнал темата за евреите и Христос. След това, тълпата се събрала около една елха и започнала да пее коледни и националистически песни. Когато дошли на власт, нацистите се опитали да отхвърлят коледните традиции и започнали да разпространяват тезата, че големият християнски празник няма нищо общо с раждането на Христос и всъщност произхожда от някои древни германски традиции, свързани с отбелязването на зимното слънцестоене. Според тях, свастиката била древен символ на Слънцето, а образът на Дядо Коледа бил християнската версия на Вотан – върховния бог в германската митология.

Борман срещу Църквата

Един от най-видните противници на християнството бил Мартин Борман. През февруари 1937 г. той постановил, че членове на духовенството не трябва да бъдат приемани в нацистката партия. На следващата година Борман взел още няколко решения, които имали за цел да разграничат режима от Църквата. По негова идея количеството религиозно обучение, преподавано в училищата, било намалено до два часа седмично. Опитите му да затвори богословските департаменти в университетите, обаче, се провалили. Борман също така наредил всички кръстове да бъдат премахнати от класните стаи, но тази забрана по-късно била отменена от Хитлер.  

В хода на нацистката кампания срещу Църквата, стотици манастири в Германия били конфискувани от Гестапо, а обитателите им – пропъдени. Хитлер смятал, че религията е несъвместима с националсоциализма, а Борман бил напълно съгласен с него и го потвърдил в една своя публична реч, произнесена през 1941 г. През същата година католическият епископ Клеменс Август фон Гален организирал публичен протест срещу насилствената евтаназия на хора, страдащи от тежки заболявания (т. нар. Акция Т4) и разкритикувал програмата като незаконна и аморална. Борман настоявал фон Гален да бъде екзекутиран, но Хитлер и Гьобелс не били съгласни с него, тъй като смятали, че смъртта на епископа ще го превърне в мъченик в очите на много хора, а това на свой ред можело да доведе до избухването на още безредици.

Свастики вместо коледна украса

Намерението на нацистите да реформират Коледа по начин, който да съответства на тяхната идеология, не било лесна задача. Именно в Германия се зародили редица традиции, популярни и до днес – като коледните пазари, например. Нацисткият режим започнал да налага някои практики като поставянето на свастики на върховете на елхите вместо звезди, както и заменянето на изображенията на Христос с такива на „Фюрера – спасител“. Всяко споменаване на еврейския произход на Христос пък било категорично забранено.

Нацистите дори имали специални изисквания за коледните лакомства, които се предлагали по магазините. Особено популярни били бисквитките с формата на свастики и шоколадовите фигурки на войници от SS. „Някои банални подробности – като пеенето на коледни песни или изпичането на коледен сладкиш, се превърнали в своеобразен протест срещу нацисткия режим“, отбелязва историкът Джо Пери. С наближаването на края на войната, ситуацията в Германия се влошила чувствително и хората започнали да не обръщат почти никакво внимание на Коледа. По време на тежките зими в периода 1943 – 1944 г., жителите на Берлин често споменавали следната зловеща шега: „Празниците наближават, така че мислете практично – подарявайте ковчези“.

Коледната песен на нацистите

Нацисткият режим не пропуснал да остави своя отпечатък и върху коледните песни. Текстът на „Тиха нощ, свята нощ“, например, бил така променен, че да не се споменава нищо, свързано с християнството. Най-популярната коледна песен в Германия по това време пък била „Възвишена нощ на ясни звезди“ (Hohe Nacht der klaren Sterne), създадена от Ханс Бауман. В нея традиционните християнски теми били заменени с такива, свързани с нацистката идеология.

Опитите на нацистите да променят коледните традиции се провалили, но един спомен за този мрачен период е жив и до днес. Става въпрос за песента „Възвишена нощ на ясни звезди“. Тя била определена за нацистка пропаганда и забранена през 1945 г. Въпреки това, много германски семейства продължили да я пеят по време на Коледните празници през следващите десетилетия. Днес, тя все още може да бъде чута по време на някои събития, организирани от неонацистки и крайнодесни групи в Германия.

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 10 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 10 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 45 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 2 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 2 часа

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 2 часа

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 2 часа

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това