22

К акво ли вещае бъдещето ни? Замисляли ли сте се някога, дали наистина искате да знаете какво ви очаква занапред? Дали можете да живеете с мисълта какво ще се случи утре, след 2 месеца или след 10 години? Това сякаш е много информация, която предполагам, че на този етап човешкият мозък не е узрял достатъчно, че да понесе. Освен това не е ли по-добре да живеем, незнаейки какво ни очаква? Не е ли именно в това очарованието на живота?

Източник: iStock/Getty Images

В света гадатели много – знайни и незнайни, шарлатани и какви ли още не, но все пак в историята ни често се е случвало някои предсказания да се сбъднат. Част от тях са на добре познатият на човечеството Нострадамус. В своя живот той е имал стотици предсказания (да отворим една скоба – той не е казвал никога конкретно как и кога ще се случи едно нещо, а по скоро завоалирано, в стихотворна форма и тук вече идва лека спекулация с тълкуването им). И все пак, кои са най-интересните му и странни предсказания?

 • Кой е Нострадамус?

Нострадамус, роден като Мишел дьо Нострдам през 1503 г. във Франция, е известен астролог, лекар и прорицател, придобил слава със своите пророчества. Неговите писания, по-специално колекцията от 942 четиристишия, известна като "Les Propheties" (Пророчествата), са заинтригували както учени, скептици, така и вярващи от векове.

Пророчествата на Нострадамус са загадъчни и често подлежат на тълкуване, което води до широк диапазон от мнения относно тяхната точност и уместност. Той твърди, че е получил тези видения чрез божествено вдъхновение, често под формата на сънища, и ги е записал на смесица от френски, латински, гръцки и италиански.

Въпреки неяснотата на неговите прогнози, мнозина смятат, че Нострадамус е предвидил значими исторически събития, включително Френската революция, възхода на Наполеон, Световните войни и дори атаките от 11 септември. Скептиците обаче твърдят, че неговите пророчества са твърде неясни и могат да бъдат тълкувани така, че да отговарят на почти всяко събитие в зависимост от контекста.

Трайната популярност на Нострадамус може да се дължи на мистиката около неговата личност и очарованието от идеята за предсказване на бъдещето. Неговите пророчества продължават да се изучават, анализират и обсъждат от учени, историци и ентусиасти по целия свят.

Източник: iStock/Getty Images

Освен с пророческите си творби, Нострадамус е бил и уважаван лекар през живота си, известен с иновативните си медицински лечения и усилията си за борба с разпространението на бубонната чума.

Нострадамус умира през 1566 г., оставяйки след себе си наследство, което продължава да пленява въображението на хората по целия свят. Независимо дали е смятан за истински мечтател или умел писател на двусмислени стихове, името му остава синоним на мистерията на бъдещето и непрестанния стремеж да разберем какво предстои.

Кои са най-интересните предсказания?

 • Големият пожар в Лондон (1666): Една от най-известните интерпретации на четиристишията на Нострадамус е, че те предсказват Големия пожар в Лондон. Той пише: „Кръвта на праведните ще бъде изискана от Лондон, изгорен от огън през годината '66.“ Докато годината '66 се тълкува като 1666, точността на това предсказание остава спорна, тъй като четиристишието не споменава изрично и пожар.
 • Френската революция (1789): Пророчествата на Нострадамус често се разглеждат като предвиждащи Френската революция: „От поробеното население, песни, песнопения и искания / докато принцове и господари са държани в плен в затвори. / Те в бъдеще ще бъдат приети от безглави идиоти / като божествени молитви.“ Това четиристишие се тълкува като описващо въстанието на френския народ срещу монархията и последвалата екзекуция на крал Луи XVI и други благородници чрез гилотина.
 • Наполеон Бонапарт: Често се приписва на Нострадамус предсказването на възхода на Наполеон Бонапарт: „От малкото дете, поставено на трона на света / царството е разтревожено от прищявката на орела.“ Мнозина вярват, че това четиристишие се отнася до възхода на Наполеон на власт и неговите завоевания в Европа, символизирани от орела, който е бил емблемата на Френската империя.
 • Втората световна война: Пророчествата на Нострадамус също са свързани с Втората световна война: „Освирепели от глад зверове ще прекосят реките, / по-голямата част от бойното поле ще бъде срещу Хистър.“ "Hister" се смята за вариант на "Hitler". Въпреки че връзката е спекулативна, някои смятат, че тя предполага предварително знание за конфликта и неговите ключови фигури.
 • Атентатите от 11 септември: След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. някои твърдяха, че Нострадамус ги е предсказал: „Небето ще гори на четиридесет и пет градуса, / огънят се приближава към големия Нов град.“ Докато това четиристишие изглежда зловещо подобно на събитията от 11 септември, скептиците твърдят, че тълкуването е приложено със задна дата и му липсва конкретност.
 • Убийството на Джон Ф. Кенеди: Пророчествата на Нострадамус са тълкувани като предсказване на убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Век 1, четиристишие 27, често се цитира: „Великият човек ще бъде повален през деня от мълния“. Докато това четиристишие изглежда отговаря на обстоятелствата на убийството на Кенеди, критиците твърдят, че е твърде неясно и може да се отнася за много исторически личности.
Източник: iStock/Getty Images

А какво предстои?

 • Третият антихрист: Смята се, че Нострадамус е предсказал идването на трети Антихрист, който ще донесе голямо разрушение на света. В четиристишие 77, той пише: „Антихристът много скоро унищожава трите, двадесет и седем години, които ще продължи неговата война. Невярващите са мъртви, пленени, заточени; с кръв, човешки тела, вода и червена градушка, покриващи земята ." Тълкуванията на това четиристишие предполагат, че третият Антихрист ще се появи след царуването на първите двама, донасяйки широко разпространен хаос и опустошение, което ще продължи 27 години. Точната самоличност и характер на тази фигура остават обект на спекулации.
 • Краят на света: Нострадамус често се свързва с предсказанията за края на света. Докато неговите писания не предоставят ясна дата или събитие, някои тълкуват четиристишията му като описващи катаклизмично събитие, което ще доведе до апокалипсис.: „В годината на голямото седмо число, / ще се появи по времето на игрите на клане, / недалеч от епохата на великото хилядолетие, / когато мъртвите ще излезте от гробовете си." Някои смятат, че това четиристишие се отнася до време на големи катаклизми и възкресение на мъртвите, сигнализиращо за края на света.
 • Идването на великия лидер: Пророчествата на Нострадамус също включват препратки към велик лидер, който ще доведе до положителна промяна и ще обедини човечеството.: „Марс и скиптърът ще бъдат намерени свързани / под бедствената война на Рака: / скоро след това ще бъде помазан нов крал, / който ще донесе мир на земята за дълго време. " Някои вярват, че това четиристишие предполага появата на лидер, който ще сложи край на конфликтите и ще постави началото на ерата на мир и просперитет. Тълкуванията обаче са много различни и самоличността на този лидер остава несигурна.

Въпреки очарованието на тези тълкувания, от съществено значение е да се подходи към пророчествата на Нострадамус със скептицизъм. Неговите четиристишия често са загадъчни и подлежат на широко тълкуване, което води до широк спектър от твърдения за тяхната точност. Докато някои от неговите прогнози изглеждат в съответствие с историческите събития, други са много по-двусмислени и отворени за дебат.

Изненадващи факти за Нострадамус

Дали Нострадамус наистина е притежавал пророчески способности или просто е писал енигматична поезия, остава тема на очарование и противоречия.

Все пак четиристишията на Нострадамус са доста неясни и с тяхното тълкуване може да се спекулира много. Възможно е да означават нещо, но е възможно и да не крият толкова дълбок смисъл, какъв си мислим. Каквото и да е „искал да каже авторът“ не забравяйте да живеете живота си ТУК И СЕГА!

Още от автора:

Рилската света обител в 30 уникални факта

Какво трябва да знаем за една от най-страшните природни стихии – земетресенията

Земята отвътре – какво се крие под земната повърхност – интересни факти и теории

Тъмната страна на Луната – факти и спекулации около земния спътник

Образователни постижения през Възраждането – кое е най-значимото и защо?

Назад към корените ни: Кои са най-чудатите факти за българските владетели

Уникалната и странна съдба на църквата "Света София" в столицата

Тайните на ароматерапията и как да я използваме ефективно в нашето ежедневие

Мистериите по българските земи – какво знаем за древния град Хераклея Синтика

Днес знаем цената на всичко, но не и истинската стойност на важните неща

30 невероятни факта за ацтеките

Какво се крие зад фамилията Рокфелер?

Проверете знанията си: 50 географски факта за България

„Аз съм държавата“: Лудостта на Краля Слънце и „позлатената клетка“ Версай

Електронната мъгла, буря и извънземни: Какво се крие зад легендата на Бермудския триъгълник?

Кои са най-известните учени на всички времена и какви мистерии се крият зад тях?

Най-мистериозните места в България

50 невероятни факта за историята и културата на Япония

Най-интересните теории за Светия граал

Легенди и интересни истории, свързани с българските върхове

3 от най-мистериозните места в България

3 от най-мистериозните места в света

Най-интригуващите факти за Космоса

Копривщица: Градът, който носи духа, бита и културата на миналите времена

Кой е крал Артур и кои са най-популярните легенди за него?

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Оставиха в ареста украинеца, задържан за шпионаж в ТЕЦ "Марица-изток 2"

Оставиха в ареста украинеца, задържан за шпионаж в ТЕЦ "Марица-изток 2"

Свят Преди 17 минути

По искане на градската прокуратура заседанието се е гледало при закрити врата

<p>Загинали и ранени при гръмотевична буря в Москва (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Загинали и ранени при гръмотевична буря в Москва

Свят Преди 1 час

Синоптиците съобщиха, че само за час в руската столица са паднали 22 мм валежи

Оставиха в ареста 24-годишния мъж, ранил полицай при гонка в Бургас

Оставиха в ареста 24-годишния мъж, ранил полицай при гонка в Бургас

България Преди 2 часа

Днес в съда стана ясно, че той се е укривал 5 дни

<p>Радев с коментар за разследванията&nbsp;по казуса с &quot;Нотариуса&quot;&nbsp;</p>

Радев: Разследванията във връзка с Нотариуса са показател за състоянието на системата на правосъдието

България Преди 2 часа

Радев се срещна с представители на Съюза на съдиите в България

Ответна реакция: "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база

Ответна реакция: "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база

Свят Преди 2 часа

Ливанската групировка "Хизбула" нанесе удар по израелска военна база в отговор на смъртта на един от бойците си

Огромен интерес към Лятна стажантска програма на Vivacom: Над 1400 младежи кандидатстваха тази година

Огромен интерес към Лятна стажантска програма на Vivacom: Над 1400 младежи кандидатстваха тази година

Любопитно Преди 3 часа

В рамките на 3 месеца 58-те стажанти, избрани след прецизен подбор, ще работят с опитен ментор

<p>Пътно произшествие между тротинетка и лека кола, има тежко ранен</p>

Пътно произшествие между тротинетка и лека кола в Русе, има тежко ранен

Свят Преди 3 часа

Тестът за алкохол на шофьора е отрицателен

<p>Тя е&nbsp;най-младият възпитаник на Тексаския университет (ВИДЕО)</p>

16-годишна тийнейджърка е най-младият възпитаник на Тексаския университет

Свят Преди 3 часа

Хана е осиновена от южна Етиопия през 2008 г.

Снимката е илюстративна

Счупихме 30-годишен температурен рекорд

България Преди 3 часа

Вижте колко градуса бе в Русе в 15:00 часа днес

Това разчиства пътя пред Марк Рюте към поста генерален секретар на НАТО

Това разчиства пътя пред Марк Рюте към поста генерален секретар на НАТО

България Преди 3 часа

Мандатът на Йенс Столтенберг приключва на 1 октомври

<p>Задържаха двама служители на НАП в Кърджали, ето защо</p>

Задържаха двама служители на НАП в Кърджали

България Преди 4 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Над 300 руснаци в болница заради отравяне с... боб

Над 300 руснаци в болница заради отравяне с... боб

България Преди 4 часа

55 души са пострадали в Москва, 30 от тях са в тежко състояние в реанимация

<p>Разкриха контрабандни надуваеми лодки на &bdquo;Капитан Андреево&rdquo; (СНИМКИ)</p>

Разкриха контрабандни надуваеми лодки на „Капитан Андреево”

България Преди 4 часа

На шофьора е съставен акт по Закона за митниците

<p>Бъдещето на стипендиантите на &quot;Фулбрайт&quot;</p>

Не искам да попадна в затвора: Бъдещето на стипендиантите на "Фулбрайт"

Свят Преди 4 часа

Руските граждани могат да бъдат осъдени на до 5 години затвор за сътрудничество с такива организации

Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Свят Преди 4 часа

За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса