3

В световната литература има доста имена, които определено се открояват от другите. Те изпъкват със своите убеждения, творения и начин на изразяване на вътрешната си душевност. Защото все пак писането е изкуство и за да бъде успешно, трябва да се прави с душа и сърце.

Волтер определено е име, което заслужава челно място в класациите за най-велики писатели на всички времена. Неговото творчество има дълбок, философски смисъл и по-скоро е предназначено за истинските ценители на подобен тип литература.

Кой е Волтер?

Истинското име на Волтер е Франсоа-Мари Аруе (21 ноември 1694 – 30 май 1778). Той е френски писател, философ и определено може да се каже, че е една от най-влиятелните фигури на епохата на Просвещението. Волтер е бил известен с остроумието си, критиката си към установената католическа църква и защитаването на гражданските свободи, включително свободата на словото и религиозната толерантност.

Произведенията на Волтер обхващат различни жанрове, включително пиеси, поезия, романи, есета и исторически и философски трактати. Някои от най-известните му произведения включват "Кандид", сатирична новела, която критикува оптимизма на времето, и неговите философски писма, които се застъпват за разум и толерантност.

През целия си живот Волтер е твърд защитник на индивидуалните свободи и често влиза в сблъсъци с властите и религиозните институции на своето време. Той е бил яростен защитник на отделянето на църквата от държавата и е бил известен със своя остър ум и често противоречиви възгледи.

Идеите и писанията на Волтер значително са повлияли на развитието на съвременната западна мисъл и продължават да бъдат изучавани от учени и читатели по целия свят. Неговото наследство определено ще пребъде за следващите поколения и определено има какво да научим за живота и философията от този гениален писател.

Детство и ранни години

Баща му, Франсоа Аруе, е бил нотариус и второстепенен служител на хазната, докато майка му, Мари Маргьорит д'Омар, произхожда от благородническо семейство. Волтер е бил най-малкото от пет деца.

През детството и ранните си години Волтер проявява изключителна интелигентност и писателски талант. Образован е от йезуити в колежа Луи льо Гран в Париж, където демонстрира забележителни способности за езици и литература. Той изучава латински, гръцки и литература и развива страст към произведенията на класически автори като Хорас и Вергилий.

Въпреки ранните си литературни амбиции бащата на Волтер иска той да преследва кариера като юрист. Младият Волтер започва да учи право в Парижкия университет, но намира това за безинтересно и предпочита да посвети времето си на писане на поезия и пиеси. Страстта му към писането често му е създавала проблеми, тъй като той е използвал сатира и остроумие, за да критикува френската монархия и църквата, което в последствие довежда до няколко периода на затвор и изгнание през целия му живот.

През 1713 г. животът на Волтер претърпява значителен обрат, когато той се влюбва в Катрин Олимп Дюноайе, млада френска протестантка бежанец. Връзката им го подтиква да приеме псевдонима "Волтер", произлизащ от латинизираното изписване на фамилията му и прякора "Le petit volontaire" (решителният малък), даден му от майка му.

През 1715 г., след смъртта на крал Луи XIV, Волтер се премества в Париж, за да преследва литературна кариера. Той започва да се свързва с влиятелни интелектуалци и писатели от онова време, като Маркиза дьо Ламбер и Абат дьо Шатоньоф, което му помага да се наложи в литературните среди.

Ранните литературни произведения на Волтер му спечелили признание и популярност, но неговите сатирични пиеси и писания са започнали да пораждат противоречия и критики от влиятелни личности. В резултат на това той е затворен в Бастилията за почти една година през 1717 г., след като написва поредица от сатирични стихове, осмиващи френското правителство.

След освобождаването си Волтер продължава да пише плодотворно, навлизайки в различни литературни жанрове и се утвърждава като един от водещите писатели и мислители на Просвещението. През целия си живот той остава защитник на разума, толерантността и индивидуалните свободи, като използва писането си, за да критикува религиозната нетърпимост, социалната несправедливост и злоупотребата с власт.

Детството и ранните преживявания на Волтер, включително образованието и излагането му на социални и политически проблеми на неговото време, са повлияли значително на развитието на неговия интелектуален и философски възглед, който ще стане основополагащ за по-късните му творби и трайно наследство.

Какво ни казва "Кандид" - една от най-известните творби на Волтер?

"Кандид" е сатирична новела, написана от Волтер и публикувана за първи път през 1759 г. Смята се за едно от най-известните му произведения и е класика на западната литература. Историята проследява приключенията на своя едноименен герой Кандид, наивен и оптимистичен млад мъж, който е научен от своя ментор Панглос, че "всичко е за добро в най-добрия от всички възможни светове".

Новелата е остра критика на преобладаващия оптимизъм на времето, особено на философията на Лайбниц, който твърди, че живеем в "най-добрия от всички възможни светове", създаден от благосклонен Бог. Волтер обаче използва "Кандид", за да разкрие абсурдността на тази идея, тъй като главният герой се сблъсква с едно бедствие след друго, включително война, природни бедствия, робство, мъчения и ширеща се несправедливост.

Има няколко основни послания, които Волтер предава чрез "Кандид":

Сатира и критика на оптимизма: Волтер използва злополуките на Кандид, за да подчертае глупостта на слепия оптимизъм и наивната вяра, че всичко е за добро. Чрез постоянното страдание на Кандид и свидетелството на човешката жестокост Волтер показва, че светът далеч не е идеален и че идеята за "най-добрия от всички възможни светове" е заблуда.

Критика на организираната религия: Волтер сатиризира религиозни институции и религиозни фигури в цялата новела. Той описва религиозните водачи като корумпирани и лицемерни, подчертавайки жестокостите, извършени в името на вярата. Тази критика отразява вярата на Волтер в отделянето на църквата от държавата и неговото застъпничество за религиозна толерантност и свобода на мисълта.

Застъпничество за практически оптимизъм: Въпреки критиката си към слепия оптимизъм, Кандид също насърчава форма на практически оптимизъм. Характерът на Мартин, песимистичен учен, с когото Кандид се сприятелява, се превръща в глас на разума, подчертаващ важността на предприемането на действия за подобряване на собствените обстоятелства и тези на другите.

Личностното израстване на Кандид: По време на своето бурно пътуване Кандид претърпява личен растеж и развитие. Той се трансформира от прекалено наивен и оптимистичен младеж в по-практичен и просветен възрастен, който възприема прагматична философия.

"Кандид" е брилянтна критика на преобладаващите философски и обществени норми на времето. Волтер използва сатира и хумор, за да изобличи ирационалността и лицемерието на епохата, предизвиквайки читателите да поставят под съмнение догмите и вярванията, които може да имат, и ги насърчава да търсят по-рационален и състрадателен мироглед. Непреходната актуалност на новелата се крие в нейното изследване на вечни теми и силното обвинение срещу човешката глупост и несправедливост.

Още от автора:

Дяволският мост над река Арда: История, легенди и факти

Забулени в мистерии и легенди: Три от най-големите загадки по българските земи

Пет от най-странните легенди от целия свят

6 цитата за любовта и добротата от Библията и как да ги тълкуваме

Отворете вратата към нов свят: Професионалният писател и неговата магия с думите

Да помогнем на детето по-лесно да се адаптира в яслата: Ценни съвети за родители

Търсенето на истинската любов: Копнеж или проклятие

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април