0

З емята е непредсказуем организъм, който често ни изненадва, за съжаление неприятно. Природните стихии и бедствия са от нещата, които за жалост хората трудно можем да предвидим или предотвратим. Единственото, което можем да направим е да сме добре информирани относно естеството на даденото бедствие, за да бъдем максимално полезни на себе си и на околните.

Едно от земните „страшилища“ са земетресенията, които „атакуват“ внезапно, кратко и много опустошително.

Какво представляват земетресенията от геоложка гледна точка?

Източник: iStock/Getty Images

Земетресенията са геоложки явления, характеризиращи се с внезапно освобождаване на енергия в земната кора, което води до разклащане на земята. Те възникват главно поради движението на тектоничните плочи, които изграждат външната обвивка на Земята. Земната кора е разделена на няколко големи и малки плочи, които плуват върху полутечната астеносфера под тях. Тези плочи са в постоянно движение, макар и много бавно, задвижвани от интензивната топлина, генерирана от вътрешността на Земята.

Границите, където се срещат тези тектонични плочи, са известни като разломни линии. Именно по тези разломни линии се случват повечето земетресения. Има няколко вида разломи, включително трансформационни разломи, при които плочите се плъзгат една покрай друга хоризонтално; дивергентни разломи, при които плочите се отдалечават една от друга; и конвергентни разломи, където плочите се сблъскват. Напрежението, което се натрупва по тези разломни линии поради движението на тектоничните плочи, в крайна сметка надвишава здравината на скалите, което ги кара да се счупят или внезапно се плъзгат. Това внезапно освобождаване на напрежението генерира сеизмични вълни, водещи до земетресение.

Точката на Земята, където произхожда земетресението, се нарича хипоцентър или фокус. Точката точно над хипоцентъра на земната повърхност е известна като епицентър. Интензивността на разтърсването на земетресението обикновено е най-силна близо до епицентъра и намалява с разстоянието.

Земетресенията могат да варират значително по магнитуд, от едва забележими трусове до катастрофални събития, способни да причинят широкоразпространени разрушения и загуба на живот. Магнитудът на едно земетресение се измерва по скалата на Рихтер или скалата за магнитуд на момента, която количествено определя количеството енергия, освободено по време на събитието.

В допълнение към тектоничната активност, земетресенията могат да бъдат предизвикани и от други геоложки процеси, като вулканична дейност, свлачища или срутване на подземни пещери.

Източник: БТА

Разбирането на земетресенията и техните основни причини е от решаващо значение за оценката и смекчаването на рисковете, които те представляват за човешкото население и инфраструктура. Сеизмолозите изучават сеизмични вълни и модели на възникване на земетресения, за да разработят модели и системи за ранно предупреждение, които могат да помогнат за минимизиране на въздействието на тези природни бедствия. Освен това строителните норми и практики в райони, предразположени към земетресения, са проектирани да издържат на силите, генерирани от сеизмична активност, като допълнително намаляват риска от щети и жертви.

Кои са най-земетръсните райони в света?

Земната повърхност е разделена на тектонични плочи, които постоянно се изместват и взаимодействат една с друга, което води до сеизмична активност в определени региони. Някои от най-застрашените от земетресения райони в света са разположени по границите на тези тектонични плочи. Тези региони се характеризират с високи нива на сеизмичност и са изложени на повишен риск от земетресения с различна сила. Ето някои от най-застрашените от земетресения райони:

 • Тихоокеански огнен пръстен: Този регион с форма на подкова опасва Тихия океан и е известен със своята интензивна сеизмична активност. Страни като Япония, Индонезия, Филипините и Чили се намират в Тихоокеанския огнен пръстен и са подложени на чести земетресения, понякога придружени от вулканични изригвания.
 • Хималайски регион: Сблъсъкът между индийската и евразийската тектонични плочи е довел до образуването на Хималайската планинска верига. Този регион е силно сеизмично активен, с чести земетресения, възникващи по навлачните разломи, тъй като Индийската плоча продължава да се притиска към Евразийската плоча. Страни като Непал, Индия, Бутан и части от Пакистан и Китай са податливи на значителни сеизмични събития.
 • Алпийски пояс: Простирайки се от средиземноморския регион през Близкия изток и в Азия, Алпийският пояс е друга зона, податлива на земетресения. Той отбелязва сближаването на няколко тектонични плочи, включително Африканската, Евразийската и Арабската плочи. Държави като Турция, Иран, Гърция и Италия се намират в тази сеизмична зона.
 • Западното крайбрежие на Съединените щати: Западното крайбрежие на Съединените щати, особено Калифорния, е разположено по протежение на границата между Тихоокеанската и Северноамериканската плочи. Този регион преживява чести земетресения поради движението по разлома Сан Андреас и други разломи в района.
 • Средноатлантически хребет: Тази подводна планинска верига минава през Атлантическия океан и маркира границата между Евразийската и Северноамериканската плоча на север и Африканската и Южноамериканската плоча на юг. Докато много земетресения по Средноатлантическия хребет са подводни и може да не засегнат пряко населените райони, те допринасят за цялостната сеизмична активност на региона.

Какво трябва да знаем при земетресение?

Източник: БТА

Когато става въпрос за практически съвети за справяне със земетресения, ето някои ключови точки, които трябва да имате предвид:

 • Ако сте на закрито по време на земетресение, паднете на земята, скрийте се под здрава мебел (като маса или бюро). Тази позиция може да ви помогне да се предпазите от падащи предмети и отломки.
 • Ако сте на закрито, останете там по време на земетресението. Движението по време на разклащане може да увеличи риска от нараняване от падащи предмети или срутващи се конструкции.
 • Определете безопасни зони във вашия дом, работно място или училище, където можете да се скриете по време на земетресение. Тези зони трябва да са далеч от прозорци, тежки мебели и всичко, което може да падне.
 • Обезопасете тежки предмети, като например рафтове, уреди и бойлери, за да предотвратите преобръщането им по време на разклащане. Използвайте скоби, ремъци или анкери за стена, за да закрепите тези елементи към стените или пода.
 • Подгответе комплект за спешни случаи с основни консумативи, включително вода, неразваляща се храна, комплект за първа помощ, фенерче, батерии и преносимо радио. Съхранявайте комплекта на леснодостъпно място и се уверете, че всички членове на семейството знаят къде се намира.
 • Определете маршрути за евакуация от вашия дом или работно място, в случай че стане небезопасно да останете на закрито.
 • Бъдете информирани за рисковете от земетресения във вашия район и се запознайте с местните процедури при извънредни ситуации и планове за евакуация. Следвайте инструкциите на властите по време и след земетресение.
 • След земетресение проверете за изтичане на газ и изключете газа, ако усетите миризма на газ или подозирате изтичане. Избягвайте да използвате кибрит, запалки или електрически ключове, докато не сте сигурни, че е безопасно да го направите.
 • Ако можете да го направите безопасно, помагайте на други, които може да се нуждаят от помощ, като деца, възрастни хора или хора с увреждания.

Като следвате тези практически съвети, можете по-добре да подготвите себе си и близките си за безопасност по време на земетресения и да минимизирате потенциалното въздействие на тези природни бедствия.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Още от автора:

Земята отвътре – какво се крие под земната повърхност – интересни факти и теории

Тъмната страна на Луната – факти и спекулации около земния спътник

Образователни постижения през Възраждането – кое е най-значимото и защо?

Назад към корените ни: Кои са най-чудатите факти за българските владетели

Уникалната и странна съдба на църквата "Света София" в столицата

Тайните на ароматерапията и как да я използваме ефективно в нашето ежедневие

Мистериите по българските земи – какво знаем за древния град Хераклея Синтика

Днес знаем цената на всичко, но не и истинската стойност на важните неща

30 невероятни факта за ацтеките

Какво се крие зад фамилията Рокфелер?

Проверете знанията си: 50 географски факта за България

„Аз съм държавата“: Лудостта на Краля Слънце и „позлатената клетка“ Версай

Електронната мъгла, буря и извънземни: Какво се крие зад легендата на Бермудския триъгълник?

Кои са най-известните учени на всички времена и какви мистерии се крият зад тях?

Най-мистериозните места в България

50 невероятни факта за историята и културата на Япония

Най-интересните теории за Светия граал

Легенди и интересни истории, свързани с българските върхове

3 от най-мистериозните места в България

3 от най-мистериозните места в света

Най-интригуващите факти за Космоса

Копривщица: Градът, който носи духа, бита и културата на миналите времена

Кой е крал Артур и кои са най-популярните легенди за него?

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Жената може да се прекъсва само с думите "обичам те","ще ти купя" и "да, аз съм глупак"!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мощно торнадо връхлетя САЩ, взе жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Мощно торнадо връхлетя САЩ, взе жертви

Свят Преди 19 минути

"Това торнадо разруши голяма част от града“, каза говорител на щатския патрул на Айова

Браузърът Edge ще може да дублира видео с превод

Браузърът Edge ще може да дублира видео с превод

Технологии Преди 48 минути

Изкуственият интелект Copilot ще е в основата на функцията

<p>&quot;Русия е изстреляла космическо оръжие&quot;&nbsp;</p>

САЩ: Русия е изстреляла космическо оръжие

Свят Преди 49 минути

Путин каза в отговор, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в космоса

<p>Гранати са открити в центъра на Хасково (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Гранати са открити в центъра на Хасково

България Преди 1 час

Сигналът за находката е подаден в 9:10 часа тази сутрин

Модел твърди, че Пъф Деди я е дрогирал и насилвал сексуално през 2003 г.

Модел твърди, че Пъф Деди я е дрогирал и насилвал сексуално през 2003 г.

Свят Преди 1 час

Кристъл Маккини твърди, че той ѝ е казал, че "един ден ще стане велика" като модел, преди да я упои и насли

Полицията започна криминално разследване за смъртта на Матю Пери

Полицията започна криминално разследване за смъртта на Матю Пери

Свят Преди 1 час

Пери почина на 54-годишна възраст на 28 октомври 2023 г. в джакузи в дома си

С тежки наранявания: Откриха тялото на 33-годишен пастир

С тежки наранявания: Откриха тялото на 33-годишен пастир

България Преди 1 час

Предстои разследване по случая

<p>Израел може да спре възраждането на тероризма&nbsp;</p>

Бенямин Нетаняху: Израел може да спре възраждането на тероризма

Свят Преди 2 часа

Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа, каза още той

Премиера на филма "Покров" на кинофестивала в Кан (СНИМКИ)

Премиера на филма "Покров" на кинофестивала в Кан (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Той е третото поред сътрудничество между актьора Венсан Касел и режисьора Дейвид Кроненбърг

СДВР с акция срещу нарушаване на политически права на гражданите

СДВР с акция срещу нарушаване на политически права на гражданите

България Преди 2 часа

Акцията продължава в няколко квартала на София

<p>Иранци отдадоха последна почит на президента Раиси&nbsp;(СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Десетки хиляди иранци отдадоха последна почит на президента Раиси

Свят Преди 2 часа

Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер

<p>Ето кога ще се състоят&nbsp;матурите по желание</p>

Матурите по желание ще се състоят от днес до 29 май

България Преди 2 часа

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в сряда

България Преди 3 часа

Трафикът е нормален на всички гранични пунктове по границата с РСМ

<p>Пуснаха под домашен арест мъжа, пребил жена с метален прът</p>

Пуснаха под домашен арест мъжа, пребил жена с метален прът пред дома ѝ в Благоевград

България Преди 3 часа

Извършителят беше задържан и обвинен в опит за убийство

<p>&quot;Един се опита да ме изнасили&rdquo;: Мъж нападна дете в центъра на Мездра</p>

”Татко, ела да ме вземеш. Един се опита да ме изнасили”: Мъж нападна дете в центъра на Мездра

България Преди 3 часа

За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години