0

Легендата за сътворението и Споровете на Хорус и Сет

Египетските мистерии привличат интереса на хиляди хора векове наред. Иманяри, археолози, геолози, туристи и дори крадци, имат огромен интерес към Древен Египет и неговите богатства. Почти всеки ценен артефакт или място в египетската земя е обвързан с интересна, страшна и доста мистериозна легенда, която е създадена да плаши хората, но дали всяка една от тях съдържа поне зрънце истина? Едва ли някога ще разберем, а и може би някои неща наистина е по-добре да останат в тайна.

Но кои са най-интересните, известни и разказвани египетски митове и легенди? Разберете това от следващите редове. 

Книгата на живите и Книгата на мъртвите

Както се казва няма нищо лошо или вредно в четенето на книги, но дали това е съвсем вярно?! Предполага се, че това са древни египетски книги, които са съдържали важни заклинания още от преди времето на фараоните. Говори се, че книгата на живите отнема живот, а тази на мъртвите дава живот. Тези две книги са доста опасни, тъй като намесата в баланса на природата никога не остава без фатални последствия.

Митът за сътворението - Атум-Ра и Енеада

В този мит светът е създаден от първичните води на хаоса. Атум, богът на слънцето, излиза от водите и създава първите богове, известни като Енеад, чрез своята божествена воля. Атум често е изобразяван като самосъздадено божество, символизиращо самия акт на сътворението. Този мит отразява египетската вяра в цикличността на сътворението, смъртта и прераждането.

Озирис, Изида и Сет

Този мит се върти около братята и сестрите богове Озирис, Изида и Сет. Озирис става владетел на Египет, но ревнивият му брат Сет го убива от съперничество. Озирис е разчленен, а Изида, неговата съпруга и сестра, събира частите от тялото му и го възкресява за кратко. След това Озирис се свързва с отвъдния живот и концепцията за възкресението, докато Сет представлява хаос и безредие. Този мит въвежда също идеята за съд в задгробния живот, където сърцето на починалия се претегля срещу перото на Маат, богинята на истината.

Споровете на Хорус и Сет

Този мит се фокусира върху продължаващия конфликт между Хорус, синът на Озирис и Изида, и Сет. Хорус се стреми да си върне трона на баща си и борбата между двете божества приема различни форми, включително правни спорове и битки. Митът е разказ за борбата за ред срещу хаоса и законното наследяване на трона. Той също така отразява важността на справедливостта и божествената намеса в египетското общество.

Бог Ра

Ра, богът на слънцето, е изобразен като пътуващ през небето в лодка през деня и през подземния свят през нощта. Вечерта Ра се трансформира в божество с глава на овен, известно като Ра-Атум, за да навигира в опасностите на подземния свят. Това пътуване символизира цикъла на слънцето и неговия ежедневен изгрев и залез. Митът подчертава значението на животворната енергия на слънцето за древните египтяни, както и концепцията за трансформация и обновяване.

Хеопсовата пирамида

Въпреки че няма конкретен мит, съсредоточен изцяло около изграждането на Голямата пирамида в Гиза, има някои легенди и теории, които са се появили с течение на времето относно нейната конструкция и предназначение. Един от най-трайните митове е идеята, че робите са построили пирамидата. Това схващане обаче е до голяма степен развенчано от съвременните археологически и исторически изследвания.

Преобладаващата теория сред историците и египтолозите е, че изграждането на Голямата пирамида е монументално усилие, включващо голяма работна сила от квалифицирани работници, а не роби. Тези работници вероятно са били организирани в работни екипи и са получавали храна, подслон и заплащане за труда си. Точните методи, използвани за преместване на масивните каменни блокове и изграждане на пирамидата, все още са обект на изучаване и спекулации, тъй като древните египтяни са оставили малко преки доказателства за техните строителни техники.

Друг мит или погрешно схващане е идеята, че пирамидата е построена от еврейски роби по времето на библейската фигура Мойсей. Тази концепция придоби популярност чрез източници като Книгата Изход в Библията и популярната култура, но няма солидни исторически или археологически доказателства в подкрепа на това твърдение. Изграждането на Великата пирамида предшества с векове библейските събития, свързани с Мойсей.

В действителност Великата пирамида в Гиза е построена по време на управлението на фараона Хуфу (известен също като Хеопс), който управлявал по време на Четвъртата династия на Старото царство на Египет. Смята се, че е била строена в продължение на няколко десетилетия и е част от по-голям комплекс, включващ по-малки пирамиди, храмове и други структури. Целта на пирамидата вероятно е била да служи като монументална гробница за фараона и символ на неговата божествена връзка и сила.

Легендата за бог Анубис

Анубис е едно от най-известните и емблематични божества в египетската митология, често изобразявано като бог с глава на чакал, свързан с мумифицирането, смъртта и отвъдния живот. Няма нито един централен мит за Анубис, но има различни истории и аспекти на неговата роля в египетската митология.

Една от ключовите роли, приписвани на Анубис, е участието му в процеса на мумифициране и водене на души в отвъдния живот. Смятало се, че той е пазител на некропола, града на мъртвите, и е отговорен за балсамирането и запазването на тялото на починалия. Смятало се също, че Анубис претегля сърцето на починалия срещу перото на Маат, богинята на истината и справедливостта, по време на съда над мъртвите. Ако се установи, че сърцето е по-леко от перото, душата може да продължи към отвъдния живот..

Често се среща версията, че Анубис е дете на Озирис и Нефтида, или понякога на Озирис и Изида, в зависимост от версията на мита. Нефтида, сестрата на Изида, се маскира като Изида, за да зачене Анубис, тъй като Озирис е брат на нейния съпруг.

Смъртта на Озирис: В някои версии на мита за Озирис Анубис играе роля в историята за смъртта и възкресението на Озирис. След като Озирис е убит от брат си Сет, Анубис помага при мумифицирането на Озирис и му помага в прехода му към отвъдния живот.

Защитник на мъртвите: Ролята на Анубис като защитник на мъртвите и пазител на гробищата го прави видна фигура в египетските религиозни практики. Свещениците, които провеждали ритуали за починалия, често призовавали благословията на Анубис за успешно пътуване до отвъдното.

Символика: Чакалът, чистач, който често се вижда близо до гробници и гробища, се свързва със смъртта и отвъдния живот в древен Египет. Така външният вид на Анубис с глава на чакал символизира връзката му с тези царства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Още от автора:

Нови 60 000 семена ще бъдат добавени в Ноевия ковчег за растения

Улични художници получават 7 млн., след като заличиха графитите им

10 навика, които ще ни предпазят от болести

Грешката, която допускаме след душ

7 мистериозни места в света

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 18 минути

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 31 минути

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 1 час

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 2 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 2 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 3 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 3 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 3 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 3 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 4 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 5 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 5 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 6 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 6 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата