0

К олкото и добре да познаваме планетата, на която живеем, всъщност се оказва, че знаем една минимална част от това, което тя крие. На Земята има толкова много неизследвани места, за които нямаме почти никаква информация.

Какво обаче се крие под земната повърхност? Учените с години изучават земните недра и все пак информацията, която имаме е доста оскъдна.

  • Строеж на Земята
Източник: iStock/Getty Images

За строежа на Земята учим още в училище – най-общо земна кора, мантия и ядро (течно и твърдо). Но какво ли се крие във всяка една от тези части на нашата планета?

  • Земна кора:

Кората е най-външният слой на Земята и е сравнително тънък в сравнение с другите слоеве. Състои се основно от твърда скала и варира по дебелина, като океанската кора е по-тънка (с дебелина около 5-10 километра) и по-плътна от континенталната (с дебелина около 20-70 километра).

Земната кора е мястото, където протичат повечето геоложки процеси, като изветряне, ерозия и вулканична дейност. Това е и слоят, върху който съществува живот, включително континентите и океанското дъно.

  • Мантия:

Под кората се намира мантията, която се простира на дълбочина от около 2900 километра под повърхността на Земята.

Мантията е съставена от твърда скала, въпреки че може да тече за дълги периоди от време, свойство, известно като пластичност. Този поток е отговорен за движенията на тектоничните плочи на Земята.

Мантията е разделена на горна мантия и долна мантия. Горната мантия е по-хладна и по-твърда, докато долната е по-гореща и може да тече по-лесно.

  • Ядро:

В центъра на Земята се намира ядрото, което е разделено на два слоя: външно ядро и вътрешно ядро. Външното ядро е течен слой, съставен основно от желязо и никел. Той е отговорен за генерирането на магнитното поле на Земята чрез движението на проводими материали.

Вътрешното ядро е твърда сфера, състояща се предимно от желязо и никел. Въпреки изключително високите температури, вътрешното ядро остава твърдо поради огромното налягане, упражнявано от горните слоеве.

Като цяло структурата на Земята се характеризира с тези отделни слоеве, всеки със свои уникални свойства и състав. Разбирането на структурата на Земята е от решаващо значение за изучаването на геоложките процеси, сеизмичната активност и цялостното поведение на планетата.

Източник: iStock/Getty Images
  • Основни процеси, които се извършват под повърхността на Земята

Под повърхността на Земята многобройни динамични процеси оформят вътрешността на планетата и влияят на характеристиките на нейната повърхност. Тези процеси се задвижват от топлината, генерирана от радиоактивния разпад, остатъчната топлина от образуването на Земята и гравитационната енергия, свързана с масата на планетата. Ето някои от основните процеси, които се случват под повърхността на Земята:

  • Конвекция на мантията: Мантията, която се намира под земната кора, е в постоянно състояние на движение поради конвекционни течения. Топлината от ядрото на Земята кара материала в мантията да се нагрява и да става по-малко плътен, което го кара да се издига. Докато достига по-хладната горна част на мантията и кората, тя се охлажда и става по-плътна, което я кара да потъва обратно надолу. Този цикъл на издигане и потъване на материал задвижва мантийната конвекция, която играе решаваща роля в тектониката на плочите.
  • Тектоника на плочите: Тектониката на плочите е теорията, която описва движението на литосферните плочи на Земята, които се състоят от кората и най-горната част на мантията. Тези плочи се носят върху полутечната астеносфера под тях и са в постоянно движение поради конвекцията на мантията. Има три основни типа граници на плочите: разминаващи се граници, при които плочите се отдалечават една от друга; конвергентни граници, където се сблъскват плочи; и трансформиране на граници, където плочите се плъзгат една покрай друга хоризонтално. Тектониката на плочите е отговорна за различни геоложки явления, включително земетресения, вулканична дейност, формиране на планини и създаване и унищожаване на океански басейни.
  • Вулканизъм: Вулканизмът е процесът, при който разтопена скала или магма достига земната повърхност и изригва като лава, пепел и газове. Вулканите обикновено се свързват с конвергентни и дивергентни граници на плочи, където магмата се издига от мантията и изригва през слаби точки в земната кора. Вулканичната активност може да варира от леки ефузивни изригвания до експлозивни изригвания, които изхвърлят големи количества пепел и вулканични отломки в атмосферата. Вулканите играят решаваща роля в оформянето на земната повърхност и допринасят за формирането на нови форми на релефа.
Източник: iStock/Getty Images
  • Земетресения: Земетресенията са внезапно разтърсване или треперене на земната повърхност, причинено от движението на тектоничните плочи по разломи. Когато напрежението по протежение на разлома надвиши здравината на скалите, това ги кара да се счупят или изплъзнат внезапно, освобождавайки съхранена енергия под формата на сеизмични вълни. Земетресения могат да възникнат на всички видове граници на плочи и във вътрешността на тектоничните плочи. Те варират по магнитуд, като по-големите земетресения могат да причинят широко разпространени разрушения и загуба на живот. Сеизмолозите изучават сеизмични вълни и модели на възникване на земетресения, за да разберат по-добре и смекчат рисковете, свързани със земетресенията.
  • Метаморфизъм: Метаморфизмът е процесът, при който скалите претърпяват физически или химични промени поради високи температури, налягания или течности под повърхността на Земята. Метаморфизмът обикновено се случва в долната кора и горната мантия, където скалите са подложени на интензивна топлина и налягане, свързани с тектонична активност. Този процес може да доведе до образуването на нови минерали, промени в текстурата и структурата и развитието на фолиация или наслояване в скалите. Метаморфните скали са важни компоненти на земната кора и дават представа за геоложката история и процеси, които са оформили планетата с течение на времето.

Това са само малка част от основните процеси, протичащи под повърхността на Земята. Заедно те допринасят за динамичния и непрекъснато променящ се характер на вътрешните и повърхностните характеристики на Земята, като оформят геологията на планетата и оказват влияние върху средата, в която живеем.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Още от автора:

Тъмната страна на Луната – факти и спекулации около земния спътник

Образователни постижения през Възраждането – кое е най-значимото и защо?

Назад към корените ни: Кои са най-чудатите факти за българските владетели

Уникалната и странна съдба на църквата "Света София" в столицата

Тайните на ароматерапията и как да я използваме ефективно в нашето ежедневие

Мистериите по българските земи – какво знаем за древния град Хераклея Синтика

Днес знаем цената на всичко, но не и истинската стойност на важните неща

30 невероятни факта за ацтеките

Какво се крие зад фамилията Рокфелер?

Проверете знанията си: 50 географски факта за България

„Аз съм държавата“: Лудостта на Краля Слънце и „позлатената клетка“ Версай

Електронната мъгла, буря и извънземни: Какво се крие зад легендата на Бермудския триъгълник?

Кои са най-известните учени на всички времена и какви мистерии се крият зад тях?

Най-мистериозните места в България

50 невероятни факта за историята и културата на Япония

Най-интересните теории за Светия граал

Легенди и интересни истории, свързани с българските върхове

3 от най-мистериозните места в България

3 от най-мистериозните места в света

Най-интригуващите факти за Космоса

Копривщица: Градът, който носи духа, бита и културата на миналите времена

Кой е крал Артур и кои са най-популярните легенди за него?

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 13 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 40 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта