1

Б ългария е наситена с интересни места, които имат дълга и сложна история. Те пазят в себе си тайни на различни епохи и племена, като често остават неразгадани и дори неразбрани. Има и места, които не са ни добре известни, но се оказва, че са голяма част от пъзела на българската древна история. Едно такова място е Хераклея Синтика. За съжаление имаме много малко сведения за този толкова интригуващ древен град, но се надявам, че в близкото бъдеще това ще се промени.

  • Местоположение на древния град

Хераклея Синтика е античен град, който се намира в Югозападна България. Руините му са разположени близо до село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Предполага се, че градът е имал важно стратегическо значение.

Дълго време учените са спорили къде точно се намира град Синтика. Предполагало се е, че местоположението му е в Гърция, но все пак се установява, че именно точи античен град около Рупите е Хераклея Синтика.

  • История на града

Смята се, че едно от най-ранните за съществуването на Хераклея Синтика е на Тит Ливий, който изтъква, че местоположението ѝ е в племенните територии на племето синти – „Heraclea ex Sintis“. По-късно се оказва, че у други видни древни личности са споменавали за подобен град, който наричали „Градът на синтите“. Като цяло градът е слабо проучен, доста мистериозен и както се оказва от различни антични източници – важен център за племето синти.

Според една българско-полска научна експедиция, градът възниква към последната четвърт или към края на ІV век пр. Хр. И макар това твърдение или по-скоро хипотеза да е подкрепено с доказателства в различни древни текстове, все още не може да се каже, че е категорично.

Има предположения, че Хераклея Синтика е бил най-важният град по средното течение на река Струма. Според древните текстове това е продължило за доста дълъг период – около 1000 години.

Както вече споменах, Омир е първият, който пише за синтите и тяхната връзка с Хефест, бог на металургията. По времето на Филип II (359-336 г.пр.Хр.) Хераклея Синтика се превръща в една от важните македонски царски резиденции. Има сведения, че първите военни походи на Александър Велики (336-323 г.пр.Хр.) започват от град в м. Рупите. През 168 г.пр.Хр. Хераклея Синтика е завладяна от римляните и като римско селище съществува чак до времето на император Юстиниан Велики (527-565 г.).

  • Археологически разкопки

Първите разкопки са правени от доцент Атанас Милчев през 1958 г., но системни разкопки започват през 2007 г. под ръководството на доцент Людмил Вагалински и Исторически музей Петрич.

  • Хераклея Синтика – светилище на Немезида

Немезида е древногръцка богиня на възмездието, която е на силна почит в Гърция. В древния град Синтика е открито нейно светилище. Уникалното в случая е, че това светилище на богинята е единственото по нашите земи, а и броят им в световен мащаб също не е много голям.

Немезида, в класическата митология, е първично божество, свързано с възмездието, отмъщението и божествената справедливост. Концепцията за Немезида произхожда от древногръцката религия и философия, където тя олицетворява справедливия гняв на боговете срещу човешката арогантност, високомерие и нечестие. Нейното име, произлизащо от гръцката дума "nemesis", което означава "да дам дължимото", подчертава ролята ѝ на разпределител на заслуженото наказание.

В изкуството и литературата Немезида често се изобразява като тържествена и строга фигура, носеща атрибути като измервателна пръчка, везни или камшик, символизиращи прецизността и строгостта на нейните преценки. Нейното присъствие служи като предупреждение срещу надменността и надменността на смъртната амбиция, напомняйки на хората за последствията от прекрачването на моралните граници.

Един от най-известните разкази, включващи Немезида, е митът за Нарцис, където нейната роля е ключова в наказването на едноименния герой за неговата суета и самовглъбяване. В тази приказка Нарцис, запленен от собственото си отражение във воден басейн, бива погълнат от собствената си красота, без да обръща внимание на чувствата на другите. Като наказание за неговата арогантност, Немезида го кара да се влюби дълбоко в собственото си отражение, което в крайна сметка води до смъртта му.

Значението на Немезида се простира отвъд индивидуалното възмездие, за да обхване по-широки теми за съдбата, справедливостта и неизбежността на последствията. Тя представлява присъщия морален ред на вселената, в който действията имат последствия, а грешните действия се посрещат с подходящо възмездие.

Докато Немезида въплъщава концепцията за божественото възмездие в древната митология, нейното влияние продължава да резонира в съвременната култура, където името й често се използва, за да опише случаи на поетична справедливост или кармично възмездие. Независимо дали в литературата, изкуството или популярната култура, фигурата на Немезида служи като напомняне за трайната сила на справедливостта и последствията от отклонението от етичното поведение.

По време на разкопките в античния град е намерена част от мраморна оброчна плочка с интересно изображение: богинята Немезида е стъпила върху легнала руса млада жена, символизираща порока. Срещу нея е изобразен гладиаторски шлем, а това е навело учените на мисълта, че в Хераклея Синтика са провеждани гладиаторски игри през римската императорска епоха. Връзката на Немезида с тези зрелища е известна от писмени извори и надписи, но нейни изображения с гладиаторски атрибути са изключително редки и за това откритието се счита за наистина уникално.

Интересното тук е и друго, че се откриват множество езически, но и християнски символи. Сигурно това е така, защото градът е съществувал хиляди години и е бил населяван от езически и християнски народи.

Предполага се, че много силно земетресение срива града до основи като по този начин запечатва за дълго време историята на един античен град, който все още не е разкрил напълно своите тайни. Можем само да гадаем какво още крият останките от Хераклея Синтика, но дали някога ще успеем да разшифроваме нейният код – кой знае, може да успеем, а може и да не трябва!

Още от автора:

30 невероятни факта за ацтеките

Какво се крие зад фамилията Рокфелер?

Проверете знанията си: 50 географски факта за България

„Аз съм държавата“: Лудостта на Краля Слънце и „позлатената клетка“ Версай

Електронната мъгла, буря и извънземни: Какво се крие зад легендата на Бермудския триъгълник?

Кои са най-известните учени на всички времена и какви мистерии се крият зад тях?

Най-мистериозните места в България

50 невероятни факта за историята и културата на Япония

Най-интересните теории за Светия граал

Легенди и интересни истории, свързани с българските върхове

3 от най-мистериозните места в България

3 от най-мистериозните места в света

Най-интригуващите факти за Космоса

Копривщица: Градът, който носи духа, бита и културата на миналите времена

Кой е крал Артур и кои са най-популярните легенди за него?

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Дяволският мост над река Арда: История, легенди и факти

Забулени в мистерии и легенди: Три от най-големите загадки по българските земи

Пет от най-странните легенди от целия свят

6 цитата за любовта и добротата от Библията и как да ги тълкуваме

Отворете вратата към нов свят: Професионалният писател и неговата магия с думите

Да помогнем на детето по-лесно да се адаптира в яслата: Ценни съвети за родители

Търсенето на истинската любов: Копнеж или проклятие

Нови 60 000 семена ще бъдат добавени в Ноевия ковчег за растения

Улични художници получават 7 млн., след като заличиха графитите им

10 навика, които ще ни предпазят от болести

Грешката, която допускаме след душ

7 мистериозни места в света

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 33 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия