3

В секи е чувал за черните дупки – загадъчните космически обекти, които поглъщат огромни количества материя и могат да разкъсат всяка звезда. Те са неизменна част от научната фантастика, като са им приписвани всевъзможни свойства.

Според някои с тяхна помощ може да се пътува в пространството и времето, а други ги считат за портали към паралелни измерения. Истината е, че те продължават да бъдат истинска мистерия, за която учените не знаят почти нищо.

А знаете ли, че според някои експерти съществуват не само черни, но и бели дупки? Какво всъщност представляват те и защо се предполага, че могат да изиграят ключова роля в развитието на съвременната физика?

Черна или бяла дупка?

Белите дупки представляват теоретични космически обекти, които функционират по обратния начин на черните дупки. Какво означава това? На първо място, както нищо не може да „избяга“ от една черна дупка, така нищо не може да влезе в бяла дупка.

Редица учени посочват, че идеята за тяхното съществуване на практика е част от Общата теория на относителността. Наскоро обаче някои изследователи започнаха да задават въпроса дали черните и белите дупки всъщност не са двете страни на една и съща монета.

Нека си представим, че в далечното бъдеще екипажът на някой космически кораб забележи бяла дупка. Астронавтите вероятно ще се изненадат, тъй като тя ще изглежда точно като черна дупка. Те ще забележат, че обектът има маса и може да се върти. На всичкото отгоре е много вероятно да се окаже, че пръстен от прах и газ се е събрал около хоризонта на събития (границата, отвъд която нищо не може да се измъкне от мощната гравитация на черната дупка). Астронавтите все пак решават да почакат малко и да се вгледат по-внимателно в странния обект. Изведнъж се случва нещо неочаквано – той започва да бълва някаква материя.

„Само в подобен момент, когато се наблюдава подобно изхвърляне, можем да кажем, че става въпрос за бяла дупка“, отбелязва теоретичният физик Карло Ровели.

Учените описват тези хипотетични обекти като черни дупки, за които времето тече в обратна посока. Те отбелязват, че хоризонтът на събитията на белите дупки може да бъде определен като „най-ексклузивния клуб в цялата Вселена“, тъй като никой не може да го прекрачи. Това, което се намира в белите дупки, може да ги напусне и да взаимодейства с външния свят, но самата вътрешност е недостъпна и откъсната от миналото на Вселената. Казано по друг начин: нито едно външно събитие не може да въздейства на това, което се намира вътре в белите дупки.

„Мисълта, че може да съществува сингулярност (точка в центъра на черна дупка, в която според учените се нарушава непрекъснатостта на пространство-времето) в миналото, която въздейства върху външния свят, е доста обезпокоителна“, обяснява Джеймс Бардийн, професор от Вашингтонския университет, който е един от най-видните изследователи на черните дупки.

Краткият живот на белите дупки

Общата теория на относителността може и да подкрепя идеята, че съществуват бели дупки, но никой няма представа как всъщност се образуват подобни обекти.

Всеизвестен факт е, че черните дупки се раждат след смъртта на масивни звезди. Ако приемем, че при белите дупки времето тече обратно, то това означава, че от хоризонт на събитията трябва да се появи нова звезда. Еквивалент на подобен процес би бил превръщането на един вкусен омлет, който сме си направили за обяд, обратно в две цели яйца.

Това противоречи на Втория закон на термодинамиката, според който ентропията на една система се увеличава с времето – т.е. тя става все по-хаотична.

Дори и да приемем, че е възможно някъде да се появи огромна бяла дупка, то нейното съществуване едва ли ще продължи дълго време. Причината е, че материята, която тя изхвърля, в някакъв момент неизбежно ще се сблъска с тази, която обикаля около нея. В резултат цялата система ще се свие в черна дупка.

„Смятам, че вероятността да съществува дълголетна бяла дупка е на практика нулева“, отбелязва теоретичният физик Хал Хагард.

Въпроси с повишена трудност

През 70-те години на миналия век гениалният астрофизик Стивън Хокинг представя една революционна теория, според която черните дупки излъчват различни елементарни частици. Имайки предвид закона за запазване на енергията, при този процес тяхната маса намалява – т.е. черните дупки се „изпаряват“.

Но ако това действително се случва и тези мистериозни обекти умират, какво се случва с информацията, което са погълнали? Според квантовата механика, тя няма как да бъде изтрита.

„Как умират черните дупки? Нямаме представа. А как се раждат белите дупки? Възможно е това да се случва в резултат на смъртта на черните дупки“, смята Ровели и добавя: „Двата въпроса могат да бъдат обединени по един отличен начин, но това ще е в разрез с уравненията, залегнали в основата на Общата теория на относителността“.

Според него съществува хипотетичен сценарий, при който дадена черна дупка става толкова малка, че вече не се подчинява на нито един физичен закон, а на ниво елементарни частици настъпва т. нар. квантова случайност. Именно тогава тя може да се трансформира в бяла дупка, голяма колкото човешки косъм.

Въпросният обект няма да има „гравитационната драма“ на своя предшественик, но във вътрешността му ще е скрита цялата информация, погълната от някогашната черна дупка, обяснява Хагард. Твърде малка, за да привлече каквато и да е материя, бялата дупка може да оцелее достатъчно дълго, за да „изплюе“ въпросната информация.

Според някои учени един ден Вселената ще изобилства от подобни обекти. Това би могло да се случи след трилиони години, когато всички звезди и черни дупки изчезнат. „Честно казано, това е една от най-смелите и далечни прогнози, които изобщо могат да бъдат направени“, добавя Хагард.

Големият отскок

А дали е възможно да сме заобиколени от доказателства за съществуването на бели дупки, без дори да го осъзнаваме? Според някои учени експлозията от енергия и материя, известна като Големия взрив, напомня изключително много на поведението на подобен обект.

„Геометрията е много сходна в двата случая. Дори може да се каже, че в известна степен те са математически идентични“, смята Хагард.

Космолозите свързват това с теорията за Големия отскок, според която Вселената се разширява и свива в изключително дълги периоди от време (това означава, че предполагаемият Голям взрив е резултат от смъртта на предишна Вселена).

Ровели на свой ред предполага, че някои мощни изблици на радиовълни представляват следи от малки черни дупки, останали от Големия взрив, които постепенно се превръщат в бели дупки. Тази теория, обаче, изглежда все по-неправдоподобна. „Изследванията трябва да продължат. Данните, които събираме, може да не са това, което сме очаквали, но едно нещо е безспорно – потенциалните последици от откриването на бели дупки са наистина вълнуващи“, заключава Хагард.

Още от автора:

Парадоксите, свързани с пътуването във времето

Сблъсъкът, който ще промени завинаги нашата галактика

Тайните на квантовия бумеранг

Очаквай неочакваното: Какво представлява теорията на хаоса

Слънчевата система – началото. Какво се е случило

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 6 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 9 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 9 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 10 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 11 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 11 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

България Преди 11 часа

В бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 11 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 12 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 12 часа

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец