13

Б роени месеци ни делят от едно от най-важните научни събития на годината – изстрелването на космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Той ще замени вече остарелия телескоп „Хъбъл“, чиято мисия започна преди повече от 30 години.

Дългоочакваният старт на „Джеймс Уеб“ трябва да се състои в края на октомври или началото на ноември, като апаратът ще полети към хелиоцентрична орбита (за разлика от „Хъбъл“, „Джеймс Уеб“ няма да обикаля около Земята, а около Слънцето) от космическия център в Куру, Френска Гвиана. Стойността на амбициозния проект е впечатляваща – около 10 млрд. долара.

Преди дни представители на НАСА съобщиха, че подготовката за изстрелването върви добре и се извършват заключителните тестове. Особено внимание експертите обръщат на охладителните системи, които ще поддържат ниски температури вътре в апарата, за да може всички инструменти да функционират нормално.

Тества се и слънчевият щит, който е най-голямата част от „Джеймс Уеб“. Той е дълъг 20 м. и е широк 7 м. За създаването му е използван специален полимерен филм, покрит с тънък слой алуминий от едната страна и силиций от другата. Екипът, който отговаря за подготовката на апарата, също така трябва да измери с абсолютна точност как той ще бъде разположен в ракетата „Ариана 5“, с помощта на която ще бъде позициониран в хелиоцентрична орбита.

Масата на „Джеймс Уеб“ е наполовина по-малка от тази на неговия предшественик „Хъбъл“. Въпреки това, той разполага с два пъти по-голямо огледало за събиране на светлина, което ще му позволи да наблюдава много по-далечни обекти. Диаметърът на въпросното огледало е около 6,5 м. То се състои от 18 панела, всеки един от които тежи по 40 кг. и може да се движи самостоятелно.

Огледалото е направено от специален вид берилий (лек и сравнително твърд метал, който е много скъп), върху който има златно покритие. Внушителният размер на огледалото представлява сериозно предизвикателство.

Тъй като няма ракета, която може да го побере, то ще бъде сгънато при изстрелването, а когато „Джеймс Уеб“ достигне точката си за позициониране, огледалото ще бъде разгърнато.

„Джеймс Уеб“ ще бъде разположен на приблизително 1,5 млн. км. от Земята. За сравнение, „Хъбъл“ се намира на едва около 540 км. от нас. Учените се притесняват, че „Джеймс Уеб“ ще се намира твърде далеч от нашата планета и в случай на някакъв дефект няма да може да бъде физически ремонтиран.

Не на последно място трябва да се отбележи, че новият космически телескоп ще извършва наблюдения основно в инфрачервения спектър, докато предшественикът му разполага с апаратура за оптични и ултравиолетови наблюдения.

Основният научен инструмент на „Джеймс Уеб“ е NIRCam – камера, обхващаща инфрачервения диапазон. Експертите отбелязват, че тя е на практика незаменима, тъй като изпълнява функцията и на датчик за подравняване на панелите на огледалото на телескопа.

Важна подробност е, че NIRCam разполага с коронограф (приспособление, предназначено да блокира пряката светлина от наблюдаваната звезда, за да се видят обекти, разположени близо до нея, които в противен случай биха останали незабелязани), с който ще наблюдава планети, обикалящи около далечни звезди. „Джеймс Уеб“ ще разполага и със спектрографа NIRSpec. Той тежи цели 195 кг. и ще предоставя данни за физическите свойства и химичния състав на наблюдаваните обекти.

И докато подготовката върви с пълна сила, учените по цял свят вече нямат търпение да започнат да анализират данните, които „Джеймс Уеб“ ще предостави. Ентусиазмът им е напълно оправдан.

Основната цел на апарата е да засече светлина от някои от първите звезди и галактики, формирали се след Големия взрив преди близо 14 млрд. години. Подобно откритие би било наистина изключително, тъй като ще разкрие много подробности за начина, по който тези космически обекти се зараждат и развиват. Не по-малко вълнуваща е и друга задача, с която „Джеймс Уеб“ предстои да се захване – търсенето на нови екзопланети, на някои от които може да има условия, подходящи за живот.

Представители на НАСА отбелязват, че щом започне своята работа, „Джеймс Уеб“ ще се фокусира върху изследването на шест квазара – свръхмасивни черни дупки, които се намират в центъра на галактики и са милиони пъти по-масивни от Слънцето. Те са едни от най-ярките обекти във Вселената, тъй като поглъщат огромни количества материя и изхвърлят колосални „фонтани“ от енергия под формата на излъчване, което се наблюдава по цялата дължина на електромагнитния спектър.

С помощта на информацията, която „Джеймс Уеб“ ще предостави, учените ще изследват характеристиките на квазарите и галактиките, в които се намират, както и по какъв начин са били свързани те в ранните етапи на своята еволюция.

Експертите също така ще изследват космическия газ, който се намира в пространството между галактиките, особено в т. нар. епоха на рейонизация, приключила когато Вселената била много млада. Въпросната епоха обхваща периода между 550 и 800 млн. г. след Големия взрив, когато се появяват някои от първите звезди и галактики, а водородът и хелият, изпълващи космоса, се превръщат в лъчиста йонизирана плазма. Данните от новия телескоп вероятно ще разкрият и неподозирани досега факти за мистериозната тъмна материя, смятат учените.

Ако всичко върви по план и „Джеймс Уеб“ бъде изстрелян през есента, научните изследвания на практика ще започнат в началото на 2022 г. Очаква се телескопът да работи в продължение на поне пет години (експерти отбелязват, че охладителното вещество, с което „Джеймс Уеб“ разполага, е достатъчно за около десет години работа). Каквото и да се случи, едно нещо е безспорно – предстоят много вълнуващи моменти за всеки, който поне малко се вълнува от темата за космическите изследвания и разгадаването на мистериите на Вселената.

Вижте още:

Малките сиви извънземни – историята на един културен феномен

Нещо огромно и невидимо разкъсва най-близкия до Земята звезден куп

Седем парадокса, които ще ви изненадат

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 6 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 11 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 11 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче