0

М арк Твен е сред най-значимите писатели на всички времена. Бащата на Том Сойер и Хъкълбери Фин е сред най-обичаните писатели. Милиони хора по света са чели за приключенията на двамата приятели. Лекотата, с която Твен описва своите герои е наистина впечатляваща. Понякога черпи вдъхновение от собствения си живот. Марк Твен е автор и на още една (но не само) емблематична книга, а именно „Принцът и просякът“ – уникална, поучителна история, която е актуална във всяко време и всяка прослойка на обществото.

Животът му е не по-малко интересен от неговите литературни произведения. Един от най-забележителните факти е, че Марк Твен е роден в годината, когато Халеевата комета минава близо до Земята и точно след 75 години (периодът през който се появява отново) умира отново в годината, когато кометата минава. Има сведения, че дори сам се е шегувал, че ще умре в годината на следващата поява на Халеевата комета.

Детство и семейство

Марк Твен, роден като Самюел Лангхорн Клеменс на 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури, е имал детство, оформено както от приключения, така и от трагедии. Той е шестото от седем деца, родени от Джон Маршал Клеменс, адвокат, и Джейн Ламптън Клеменс, домакиня. Трагично, само трима от неговите братя и сестри оцеляват в зряла възраст, отбелязвайки първата от многото загуби, които ще повлияят на живота на Твен.

Семейството на Твен се премества в Ханибал, Мисури, когато той е на четири години. Този малък град на брега на река Мисисипи по-късно ще послужи като вдъхновение за измисления град в много от творбите на Твен, включително „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“.

Докато расте, Твен е повлиян от оживената речна култура около него. Той е прекарвал голяма част от времето си играейки по бреговете на реката и слушайки разказите на пилоти на параход и пътници. Тези преживявания по-късно ще намерят място в неговите писания, където река Мисисипи става централен мотив, символизиращ свободата, приключенията и пътуването на живота.

Детството на Твен обаче не минава без трудности. Баща му умира от пневмония, когато Твен е само на 11 години, което го принуждава да напусне училище и да поеме различни странни работи, за да издържа семейството си. Тези ранни преживявания му внушават силна работна етика и чувство за независимост, които ще оформят по-нататъшния му живот.

Въпреки предизвикателствата, пред които е изправен, остроумието и хуморът на Твен остават постоянни през цялото му детство. Той е известен със своите остроумни шеги и майсторско разказване на истории, черти, които по-късно ще определят неговия литературен стил. Способността на Твен да намира хумор дори в най-мрачните ситуации се превръща в отличителна черта на неговото писане, спечелвайки му репутация на един от най-големите американски хумористи.
Отношенията на Твен със семейството му винаги са били много сложни. Въпреки че ги обича много силно, той често се е чувствал задушен от очакванията, възлагани му. Решението му да стане писател е било посрещнато със скептицизъм от семейството му, което се е надявало, че ще преследва по-стабилна кариера. Въпреки това Твен следва страстта си към писането, като в крайна сметка постига успех като журналист, есеист и най-вече като романист.

В много отношения детските и семейни преживявания на Твен полагат основата за литературната му кариера. Неговата дълбока връзка с река Мисисипи, неговата издръжливост в лицето на несгодите и неудържимото му чувство за хумор са изиграли ключова роля в оформянето на историите, които ще пленят читателите за следващите поколения. Детството на Твен може да е било белязано от трагедия, но то му е дало и вдъхновение и прозрение, за да стане един от най-обичаните писатели на Америка.

Творчество

Творчеството на Твен обхваща различни жанрове, включително романи, разкази, есета и мемоари, въплъщаващи същността на американския живот от 19-ти век с хумор, сатира и социални коментари.

Най-известните романи на Твен, "Приключенията на Том Сойер" (1876) и неговото продължение, "Приключенията на Хъкълбери Фин" (1885), се развиват в предвоенния Юг и улавят приключенията и моралните дилеми на техните млади герои с несравнима дълбочина и хумор. „Хъкълбери Фин“, по-специално, често е възхваляван като Големия американски роман, прославен заради сложното си изследване на теми като свобода, морал и обществено лицемерие през погледа на младия му разказвач Хък Фин и неговия приятел Джим, избягал роб.

През цялата си кариера Твен също е бил плодовит писател на кратки разкази, включително прочутата „Знаменитата скачаща жаба от окръг Калаверас“, която му привлича национално внимание. 

По-късните творби на Твен често отразяват нарастващото му разочарование от обществото и човечеството, както се вижда в „Тайнственият непознат“, който изследва темите за екзистенциализма и човешкото състояние. Въпреки по-мрачните тонове на по-късните му години, творчеството на Твен остава пропито с характерните за него остроумие и хумор.

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода, справедливост и глупостта на човешката природа. Неговото майсторско разказване на истории, съчетано с несравнимото му остроумие и дълбок морален смисъл, затвърждава мястото му на основополагаща фигура в американската литература.

Интересни факти около Марк Твен

Марк Твен, светило на американската литература. Ето десет интересни факта за него, които подчертават неговия завладяващ живот и трайно наследство:

 • Истинско име: Марк Твен е роден като Самюел Лангхорн Клеменс. „Марк Твен“ е морски термин, означаващ два фатома дълбочина, сигнализиращ за безопасна вода за параходите, отразявайки ранните му години, прекарани по река Мисисипи.
 • Преди автора: Преди да стане писател, Твен е бил на параход по река Мисисипи, професия, която обичал и казвал, че би се придържал към нея, ако Гражданската война в САЩ не беше спряла речния трафик.
 • Изобретател: Твен е имал голям интерес към науката и технологиите. Той притежавал няколко патента, включително един за „Подобряване на регулируеми и подвижни презрамки за дрехи“ (за замяна на тиранти).
 • Глобални пътувания: Твен е бил запален пътешественик; пътуванията му го запращат из Съединените щати, Европа, Близкия изток и други части на света. Неговите книги за пътешествия, като „Невинните в чужбина“, са обичани заради своите проницателни и хумористични наблюдения върху човешката природа и култури.
 • Финансови възходи и падения: Въпреки успеха си като автор, Твен се сблъсква със значителни финансови затруднения поради слаби инвестиции, особено в наборна машина, която се проваля. Той обяви фалит, но в крайна сметка изплаща всичките си дългове, благодарение на обширно турне с лекции.
 • Приятелство с Тесла: Твен е бил добър приятел с Никола Тесла. Често посещавал лабораторията на Тесла, където участвал в експерименти. Снимки улавят Твен да държи експерименталната вакуумна лампа на Тесла, доказателство за неговия интерес към новите технологии.
 • Ранно възприемане на пишещата машина: Твен е един от първите автори, които предават напечатан на машина ръкопис на издател. Той представя „Животът на Мисисипи“ през 1883 г., възприемайки новата технология, която ще доминира в писателската индустрия.
 • Спътник на кометата: Твен е роден малко след появата на Халеевата комета през 1835 г. и предсказва, че той също ще „си отиде с нея“. Той умира в деня след завръщането на кометата през 1910 г., изпълнявайки неговото пророчество.
 • Любов към научната фантастика: Твен също се занимава с научна фантастика. Една от по-малко известните му творби, „Янки от Кънектикът в двора на крал Артур“ (1889), включва пътуване във времето, което прави Твен пионер в включването на научни фантазии в литературата.

Животът на Марк Твен е толкова богат и разнообразен, колкото и литературното му творчество, което го прави очарователна фигура не само в американската литература, но и в по-широката културна история на Съединените щати.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

*Във видеото: Удостоиха Кевин Харт с наградата за хумор "Марк Твен"

Още от автора:

Какво трябва да знаем за една от най-страшните природни стихии – земетресенията

Земята отвътре – какво се крие под земната повърхност – интересни факти и теории

Тъмната страна на Луната – факти и спекулации около земния спътник

Образователни постижения през Възраждането – кое е най-значимото и защо?

Назад към корените ни: Кои са най-чудатите факти за българските владетели

Уникалната и странна съдба на църквата "Света София" в столицата

Тайните на ароматерапията и как да я използваме ефективно в нашето ежедневие

Мистериите по българските земи – какво знаем за древния град Хераклея Синтика

Днес знаем цената на всичко, но не и истинската стойност на важните неща

30 невероятни факта за ацтеките

Какво се крие зад фамилията Рокфелер?

Проверете знанията си: 50 географски факта за България

„Аз съм държавата“: Лудостта на Краля Слънце и „позлатената клетка“ Версай

Електронната мъгла, буря и извънземни: Какво се крие зад легендата на Бермудския триъгълник?

Кои са най-известните учени на всички времена и какви мистерии се крият зад тях?

Най-мистериозните места в България

50 невероятни факта за историята и културата на Япония

Най-интересните теории за Светия граал

Легенди и интересни истории, свързани с българските върхове

3 от най-мистериозните места в България

3 от най-мистериозните места в света

Най-интригуващите факти за Космоса

Копривщица: Градът, който носи духа, бита и културата на миналите времена

Кой е крал Артур и кои са най-популярните легенди за него?

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Управляващата партия в Грузия с остри обвинения към САЩ&nbsp;&nbsp;</p>

"Заплахи и изнудване": Управляващата партия в Грузия с остри обвинения към САЩ

Свят Преди 6 минути

Очаква се грузинският парламент да започне процедурата по отхвърляне на президентското вето върху закона за "чуждестранните агенти"

Мъж намушка с нож осем души в Китай

Мъж намушка с нож осем души в Китай

Свят Преди 19 минути

Според държавната телевизия нападението е извършено вчера сутринта в град Сяоган

<p>Чешкият президент е пострадал при инцидент с мотоциклет (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Чешкият президент е пострадал при инцидент с мотоциклет

Свят Преди 1 час

"Програмата му за следващата седмица остава в сила", съобщи неговата канцелария

Пожар изпепели жилищна сграда в Ханой, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Пожар изпепели жилищна сграда в Ханой, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Пожарникарите са успели да спасят седем души от огъня

Арестуваха румънски гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

Арестуваха румънски гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

Свят Преди 2 часа

Това е първи подобен арест в Румъния

<p>Киев: Руските сили &quot;затънаха в улични боеве&quot;</p>

Киев: Руските сили "затънаха в улични боеве" във Вовчанск

Свят Преди 3 часа

Водят се "интензивни" боеве в три ключови района на източния фронт, заяви главнокомандващият на украинската армия генерал Олександър Сирски

Ексклузивни кулинарни срещи с журналистите на NOVA

Ексклузивни кулинарни срещи с журналистите на NOVA

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица петима известни новинари готвят в „Черешката на тортата“

Тапи и задръствания по основните пътни артерии в страната (ВИДЕО)

Тапи и задръствания по основните пътни артерии в страната (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Оформи се и голяма опашка за преминаване към Гърция

Четири китайски кораба са навлезли в тайвански териториални води

Четири китайски кораба са навлезли в тайвански териториални води

Свят Преди 5 часа

Подобно нещо се случва за осми път този месец, заяви тайванската брегова охрана

Русия: ИДИЛ има роля при атентата в концертната зала в Москва

Русия: ИДИЛ има роля при атентата в концертната зала в Москва

Свят Преди 5 часа

При нападението загинаха 144 души

Паметник на Св. св. Кирил и Методий

24 май: Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност

България Преди 5 часа

24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Празнично шествие в София по повод 24 май (СНИМКИ)

Празнично шествие в София по повод 24 май (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

То тръгна от площада пред Националния археологическия музей

Радев: Просперитетът на едно общество е в пряка връзка с отношението му към знанието

Радев: Просперитетът на едно общество е в пряка връзка с отношението му към знанието

България Преди 6 часа

Честит най-светъл празник на всички сънародници, отбеляза държавният глава

Главчев: 24 май ни обединява като народ и ни съхранява през годините

Главчев: 24 май ни обединява като народ и ни съхранява през годините

България Преди 6 часа

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник, отбелязва служебният премиер

Внимание, туристи! ПСС с предупреждение

Внимание, туристи! ПСС с предупреждение

България Преди 7 часа

По високите части на планините времето е облачно, духа слаб до умерен вятър

„Белият лист” в „Темата на NOVA“

„Белият лист” в „Темата на NOVA“

България Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини