11

Н аближава ли краят на пандемията от COVID-19? Близо две години след нейното избухване, много държави в момента са в плен на доминиращия вариант Омикрон.

Въпреки това все повече експерти смятат, че коронавирусът съвсем скоро може да се превърне в ендемична инфекция, която, подобно на сезонния грип, да засяга редовно определени райони или части от населението.

Регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге наскоро отбеляза, че на Стария континент „пандемията върви към своя край“.

Един от въпросите, който вълнува много хора, е как ще се промени обществото ни, когато това се случи. Редица експерти смятат, че почти няма да има сектор, който да остане незасегнат. Историята обаче показва нещо друго.

Сигурни признаци, че сте прекарали COVID-19

Пандемията от Испански грип например, която отнела живота на около 50 млн. души, довела до някои промени в градското планиране, както и до подобряване на общественото здравеопазване. Въпреки това, психологическите и социалните последици далеч не били толкова тежки, колкото се предполагало първоначално (според повечето учени, основната причина е, че пандемията избухнала по време на Първата световна война и до известна степен останала в сянката на ужасите, преживени от милиони хора по време на глобалния конфликт).

Самият Зигмунд Фройд определил Испанския грип като „странично събитие“, въпреки че болестта отнела живота на една от дъщерите му.

Какви прогнози могат да бъдат направени за края на пандемията от COVID-19? Според някои учени, ефектите ще са предимно негативни. Те се фокусират върху последици като икономическите сътресения, на които ставаме свидетели, растящото неравенство и психическите проблеми, които много хора изпитват заради стреса, предизвикан от разпространението на болестта и наложените ограничителни мерки. Други, обаче, са оптимисти. Те са на мнение, че пандемията ще ни научи да ценим повече някои неща, които преди това сме приемали за даденост.

Между солидарността и неравенството

Някои учени смятат, че предизвикателствата, пред които се изправи човечеството в условията на продължаващата пандемия, ще ни направят по-съпричастни към проблемите на околните. Според психолога от Харвардския университет Кати Маклафлин, „това е отлична възможност да започнем да се подкрепяме повече и да си помагаме взаимно“.

Сходно е и мнението на социолога от университета във Флорида Моника Арделт. „Подобни глобални събития изискват да бъдат взети единни мерки и да действаме като задружна световна общност“, отбелязва тя.

В същото време, пандемията от COVID-19 нагледно демонстрира колко сериозен проблем е нарастващото неравенство между бедни и богати. Редица експерти предупреждават, че през последните години тази пропаст се е увеличила драстично. Показателни в това отношение са няколко факта:

  • Богатството на десетте най-заможни хора в света се е удвоило след избухването на пандемията;
  • Най-богатите 10 процента от населението на планетата контролират около 76 процента от световното състояние. В същото време, най-бедните 50 процента от хората притежават едва 2 на сто от богатството;
  • По данни на международната асоциация „Оксфам“, неравенството между богати и бедни допринася за смъртта на приблизително 21 300 души всеки ден;

Психологът Айше Юскюл от университета в Кент отбелязва, че е оптимистично настроена. Според нея, всичко това помага на повече хора да осъзнаят колко сериозна е темата за неравенството. „Вярвам, че това ще ни накара да подходим към проблема глобално, вместо да се интересуваме единствено от това какво се случва в страната, в която живеем“, смята тя.

Нуждата да общуваме

Пандемията промени живота на милиони хора. Тя ограничи възможността ни да се срещаме с нашите близки и приятели, което накара мнозина да погледнат по нов начин на самото общуване, смятат психолози. Проф. Дашър Келтнер от университета „Бъркли“ в Калифорния прави следното обобщение: „Пандемията ще ни научи колко важно е да можем да комуникираме с други хора лице в лице. Вярвам, че когато тя приключи, взаимоотношенията ни ще имат много по висока стойност“. На същото мнение е и психологът Дъглас Кенрик, според когото „по-здравите семейни връзки ще бъдат най-положителното последствие от тази пандемия“.

Нашата способност да общуваме е изиграла важна роля за развитието ни като вид. Тя ни е помогнала да се справим с редица заплахи и предизвикателства. По тази причина наложените ограничителни мерки във връзка с пандемията от COVID-19 представляват огромно изпитание за много хора. Чувството за самота, което те изпитват, е сериозен стресов фактор.

Резултатите от изследване, проведено наскоро в 21 държави, са красноречиви – колкото по-дълго време прекарват хората в социална изолация, толкова по-тежки са последиците за тяхната психика. По тази причина експертите са единодушни, че трябва да бъдат създадени повече центрове за оказване на психологическа подкрепа на хора, страдащи от подобни проблеми.

Предразсъдъци, расизъм и политика

Според редица изследователи, пандемията има още едно негативно последствие – хората започват да се „затварят“ в по-тесни групи и да стават все по-подозрителни към околните. Инчеол Чой, който е професор по психология от Националния университет в Сеул, отбелязва, че „стереотипите и предразсъдъците спрямо представителите на други социални и етнически групи вероятно ще нараснат през следващите месеци и години“.

Лиса Фелдман Барет, която също е професор по психология, добавя, че „хората все по-често започват да се делят на „наши“ и „чужди“, виждайки в почти всеки непознат потенциална заплаха“.

Как COVID пандемията промени свалките

Подобно разделение няма как да не окаже влияние и върху политиката. Един от потенциалните резултати е нарастването на популярността на различни популистки и радикални формации. Според Пол Блум от Масачузетския технологичен институт, по-голямото недоверие към „външните групи“ се усеща както в отделните държави, така и в международен план, тъй като „страните редовно се обвиняват помежду си, че не полагат достатъчно усилия за справянето с кризата или не проявяват единство с останалите“.

Психологът Дилип Джест на свой ред добавя, че се забелязва една притеснителна тенденция – все по-често за победители и губещи се определят не само кандидатите за даден пост, но и техните поддръжници. Това означава, че „политическата поляризация, която наблюдаваме в последно време в САЩ, вероятно ще се засили в глобален мащаб“, предупреждава Джест.

Вижте още:

Превръщат ли ни ваксините срещу COVID-19 в зомбита?

Как Бил Гейтс предсказа избухването на пандемията от COVID-19

Мит vs реалност: Има ли графенов оксид във ваксините срещу COVID-19?

Как да сме сигурни, че ваксините срещу COVID-19 нямат дългосрочни странични ефекти

Как една статия за ваксините срещу COVID-19 доведе до лавина от оставки и вълна от възмущение

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 2 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 6 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 7 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 7 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност