40

В социалните мрежи изобилства от всевъзможни теории, свързани с това как можем да се предпазим от COVID-19 или да се излекуваме бързо, ако сме се заразили с опасната болест. Според една от тях, най-лесният начин да постигнем това е…да консумираме алкохол. Въпросното твърдение може да ви звучи странно или дори смехотворно, но броят на хората, които вярват в неговата достоверност, не е никак малък. Те подчертават, че в повечето дезинфектанти за ръце и повърхности има около 60 – 70% алкохол и следователно подобни напитки действително могат да ни предпазят от COVID-19.

Мнението на лекарите

Учените са единодушни, че колкото и привлекателна да е за някои хора, идеята, че алкохолът може да ни предпази от COVID-19, е абсолютна измислица и няма никакви доказателства в нейна подкрепа. Нещо повече – той не само няма положително въздействие върху човешкия организъм, но може и да навреди на неговите способности да се справи с болестта и дори да доведе до влошаване на симптомите. Лекарите подчертават, че подобни напитки винаги трябва да се консумират умерено.
 
Световната здравна организация (СЗО) също предупреждава, че алкохолът не може да се използва като метод за превенция и лечение на COVID-19. Нещо повече – той увеличава опасността от развитието на т. нар. остър респираторен дистрес синдром (ОРДС). Става въпрос за опасно възпаление на белите дробове, което може да причини смърт или да доведе до много тежки последици. От СЗО също така съветват, че „хората трябва да сведат до минимум консумацията на алкохол, особено в настоящата ситуация“. Експертите добавят, че много хора се чувстват тревожни и самотни в условията на продължаващата пандемия от COVID-19, което ги кара все по-често да посягат към чашката. Това води до една притеснителна тенденция – броят на смъртните случаи, свързани с прекомерната употреба на алкохол, се увеличава.

Алкохолът като лекарство

Използването на алкохолни напитки като лекарства всъщност има дълга история. Още през 13 в. английският философ Роджър Бейкън пише, че виното може „да предпази стомаха от различни болести, да помогне за затоплянето на тялото и да улесни храносмилането, превръщайки погълнатата храна в кръв“. Той добавя, че то може да има и нежелани ефекти: „ако се консумира в твърде големи количества, виното може да нанесе сериозни вреди. То може да помрачи разсъдъка, да повлияе зле на мозъка…ще причини треперене на крайниците и зачервявания“. Между 16 и 18 в. виното започнало да се използва за приготвянето на различни ястия, като за някои от тях се смятало, че могат да лекуват чума.

Подобни вярвания имало и за спиртните напитки. Джинът, например, също бил възприеман като средство за справяне с чумата, а абсентът – като лекарство, с помощта на което човек може да изхвърли от тялото си всякакви чревни паразити. Постепенно, обаче, тези схващания се променили. През 18 в. много учени започнали да предупреждават, че прекомерната консумация на алкохол е пряко свързана с бедността и високите нива на престъпността в някои градове.

Борбата на Великобритания срещу алкохола

През 1725 г. Лондонската Кралска колегия на лекарите публикува документ, в който изразява своята загриженост от „пагубната и нарастваща употреба на спиртни напитки“. По това време много хора в Англия консумирали джин ежедневно и в значителни количества. Основните причини за тази масова пристрастеност били липсата на контрол върху търговията с въпросната напитка и подобрените методи за дестилация. Едва през 19 в. на алкохола започнало да се гледа като на проблем по последователен начин, отбелязва д-р Вирджиния Беридж от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

По това време Великобритания започнала да става все по-индустриализирана и урбанизирана, поради което изпитвала растяща нужда от способни работници, отнасящи се сериозно към своите задължения. Така, трезвеността постепенно се превърнала във важна добродетел. Зародили се движения, призоваващи да не се консумира никакъв алкохол, като към тях се присъединили и много лекари. Ето какво се казва в едно съобщение, разпространено от Британското медицинско дружество за трезвеност през 1871 г.: „Тъй като се смята, че безотговорното предписване на големи количества алкохолни течности... в редица случаи е станало причина за изграждането на вредни навици у пациентите, а употребата на алкохол няма как да бъде спряна в хода на лечението на някои заболявания, всеобщото мнение е, че нито един лекар не бива да действа прибързано, а да прояви необходимата отговорност“.

Несъмнените вреди от алкохола

Представители на СЗО наскоро публикуваха документ, в който предупреждават, че алкохолът крие много рискове не само в условията на продължаващата пандемия от COVID-19. Те напомнят, че той има негативно въздействие върху почти всеки един орган в човешкото тяло. В интерес на истината, рискът от подобни последици се увеличава с всяка чаша, която поглъщаме. Алкохолът отслабва имунната ни система, а освен това има доказателства, че може да доведе до развитието на някои ракови заболявания.
 
От СЗО също така напомнят, че консумирането на алкохолни напитки променя нашето поведение и влияе на преценките ни, както и на нашата способност да вземаме решения. Едно от най-очевидните доказателства в това отношение е големият брой пътнотранспортни инциденти, причинени от водачи, решили да седнат зад волана в нетрезво състояние. Освен това, дори и в малки количества, алкохолът може да навреди на плода по време на бременност, а редица проучвания недвусмислено показват, че той увеличава риска от извършването на тежки престъпления, свързани с прояви на агресия.

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 13 минути

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 18 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 1 час

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 3 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 3 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 3 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 3 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 3 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 3 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист