1

Л озунгът "America first" , който най-точно изразява политиката на бившия, а може би и следващ президент на САЩ Доналд Тръмп, има интересна история. Корените му са от далечния 18 век - от времето на Джордж Вашингтон. Това посочва Биляна Михайлова за Deutsche Welle

Лозунгът "America first"  (Америка на първо място) се появява далеч преди появата на Доналд Тръмп. Той обаче реши да го превърне в своя запазена марка, с която успя да спечели голям брой привърженици. Без вероятно да отчита, че отношението на американците към лозунга ни най-малко не е изцяло положително – в миналото той е отблъсквал мнозина със съдържанието си, което накратко може да се сведе до: „никой друг, освен нас, няма значение“.

Ники Хейли се отказва от участие в президентската надпревара в САЩ

Произходът на лозунга е далеч по-стар

Лозунгът е определян като символ на американския национализъм, а корените му се откриват още в изолационизма от първите години на младата република начело с президентите Томас Джеферсън и Джеймс Мадисън. Тези тенденции отстъпват на втори план в средата на 19 век, след което обаче „America first“ изживява нов разцвет сред политическите групи, които са против влизането на САЩ в Първата и във Втората световни войни.

Според американския журналист Бил Кауфман, автор и на редица книги с историческа тематика, тази политическа позиция е изразена за първи път в прощалната президентска реч на Джордж Вашингтон през септември 1796 година. Тогава той призовава икономическите отношения с останалия свят да се ускорят, но в политически план да се поддържат само най-неизбежните връзки.

По времето на Първата световна война лозунгът е използван през 1915 г. от тогавашния президент на САЩ Уудроу Уилсън: той настоява наред с другото за регистрация на хората, получили гражданство, и иска да изолира тези, които предпочитат други държави пред САЩ.

Върховният съд на САЩ реши: Тръмп остава в бюлетините

Симпатизантите на националсоциализма в САЩ

Има и теории, според които през 1930-те години „America first“ е мото на американските симпатизанти на националсоциализма: в началото на 1930-те години, когато националсоциалистите укрепват господството си в Германия, американският медиен магнат Уилям Рандолф Хърст започва агитация срещу тогавашния президент Рузвелт именно с този лозунг. За Хърст президентът е заплаха, тъй като е бил на път да разреши на „международните банкери, които си играят с благосъстоянието на американците, да започнат да си играят и с тяхната политика“.

Хърст определя същностните икономически и социални реформи на президента Рузвелт, предприети в отговор на икономическата криза от края на 1920-те години и в течение на 1930-те като „антиамерикански“ и „по-комунистически от тези на комунистите“. Затова пък Хърст е гледал благосклонно на националсоциализма, който бил извоювал „голяма победа срещу комунизма за всички свободолюбиви хора“ по света.

С началото на Втората световна война в Европа и стремителното завладяване на континента от Хитлерова Германия, Рузвелт започва да насочва усилията на своята администрация в по-голяма степен в помощ на онези, които се борят срещу националсоциализма. По този начин си навлича гнева на различни групи от пацифисти, както и на американските комунисти, които са поддържали пакта Хитлер-Сталин и са смятали, че САЩ трябва да стоят настрани от войната в Европа.

Американският историк Гари Гърстъл споделя пред ДВ мнението си, че е грешно да се приравнява лозунгът „America first“ с изолационизма, тъй като не става дума за изолирането на САЩ от световната политика. Според него по-подходящата дума е унилатерализъм – САЩ искат свобода за действията си на световната сцена, за да могат да защитават своите собствени интереси.

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Комитетът "America first"

Създаденият на 4 септември 1940 година комитет „America first“ остава най-голямата организация на унилатералистите в САЩ до края на 1941 година, а негов говорител е известният пилот Чарлз Линдберг (първият човек, прелетял самостоятелно Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж), определян и като „ентусиазиран фашист“, например от американския историк професор Ерик Рокуей.

Линдберг се е срещал с Хитлер и с други нацисти в края на 1930-те години и се е възхищавал на направеното от тях – като един от най-видните членове на комитета в САЩ той се обявява „за“ сключването на мирен договор с Хитлер. Друг виден активист на комитета, известен с антисемитските си позиции, е автомобилният магнат Хенри Форд, като за него и за неговите съмишленици Рокуей пише следното: „Те се бореха срещу групировките, които според Линдберг са искали да вкарат САЩ във войната: англичаните, евреите и правителството на Рузвелт“.

В края на 20 век лозунгът „America first“ отново е взет на въоръжение – например от консервативния журналист и политик Пат Бюканън (работил като съветник на президентите Никсън, Форд и Рейгън, впоследствие самият той нееднократен кандидат за президентския пост), автор на книга със заглавието „Чърчил, Хитлер и ненужната война“. Лозунгът е използван също от тогавашния предводител на Ку Клукс Клан Дейвид Дюк, от либертарианеца Мъри Ротбард, който призовава САЩ да прекратят отпускането на помощи за развитие и да пренасочат средствата към американската икономика.

Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Южна Каролина

Лозунг, който да е привлекателен и провокативен

Между исканията на Мъри и тезите на Тръмп от предизборната му кампания през 2016 година се откриват немалко сходства, а лозунгът постепенно става основополагащ в политиката на бившия американски президент. Същевременно Тръмп се дистанцира пред „Ню Йорк Таймс“ от предишните трактовки на мотото в САЩ – искал да го използва като „съвсем ново, модерно определение“, с което да изрази, че желае първо да се погрижи за САЩ преди да обърне внимание и на всички останали по света.

В коментар за избора на лозунга от страна на Тръмп историкът Гърстъл отбелязва, че не вярва Тръмп да симпатизира на нацистите – в неговия случай става дума по-скоро за комбинация от присъщото за него игнориране на чужди интереси и тактиката му съзнателно да избира провокативни лозунги. „Той просто е търсил лозунг, който да му се стори особено привлекателен и да съответства на икономическия му национализъм.“

* Вижте и това видео от архива ни: Тръмп: Дори и гравитацията не може да задържи Америка долу

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 17 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 16 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди