2

Н ие знаем, че промените в начина на живот са от ключово значение за осигуряване на дългосрочно здраве и благополучие, влияят положително на психическото и физическото здраве и синергията между тях, когато са включени в цялостен, индивидуализиран план за лечение. 

Източник: iStock

Оценка на доказателствата за инвестиция в начина на живот

Изследователи събраха съответната информация за начина на живот, прегледаха хиляди статии и класифицираха доказателствата на силни („Трябва“), ограничени („може“), ниски („може“) и такива без доказателства.

Те идентифицираха осем основни фактора за начина на живот, свързани с потенциално облекчаване на тежкаjd депресия

1. Физическа активност и упражнения

Депресията е свързана с намалени нива на активност и увеличаването на движението и упражненията може да бъдат от полза. Механизмите са неясни, но включват потенциално повишаване на невралната пластичност, намаляване на стреса; стимулиране на различни области на мозъка; и подобрени психосоциални фактори.

Силната връзка между заседналия начин на живот и психическото здраве

2. Промени свързани с тютюнопушенето (ниски)

Тютюнопушенето увеличава риска от много здравословни проблеми, особено сърдечно-съдови и белодробни, диабет и ранна смърт, които са подчертано саморазрушителни. Въпреки че проучванията показват, че намаляването или спирането на тютюнопушенето може да облекчи симптомите на депресия, ограничени доказателства показват, че спирането на тютюнопушенето окончателно подобрява тежката депресия.

3. По-голяма насоченост върху работата (ограничени)

Работното място, както и дейности като уелнес програми, обучения за устойчивост и т.н., биха могли да предложат облекчение за хората с клинична депресия. Свързаните с работата психообразователни програми и превенцията на прегарянето на работа могат да допринесат за облекчаване или предотвратяване на депресията. Такива дейности могат също така да подобрят работата, като увеличат производителността и намалят пропуснатите дни. Намаляването на стигмата за психичното здраве, изграждането на ефективни работни програми и премахването на бариерите пред грижите за психичното здраве, са сред най-добрите практики.

4. Дейности, свързани с управление на стреса (ограничено)

Подходи, включващи когнитивно-поведенческа терапия, базирана на вниманието и намаляване на стреса могат да бъдат много полезни. Техниките за управление на стреса и релаксацията, включително дихателна практика и прогресивна мускулна релаксация, също могат да намалят симптомите на депресия, когато се използват правилно.

Източник: iStock/Getty Images

5. Промени в храненето (ниски)

Изненадващо, но доказателствата свързани с промените в храненето, предотвратяващи или облекчаващи клиничната депресия, не са добре проучени. Има повече доказателства, както при спирането на тютюнопушенето, че начинът на хранене оказва влияние върху физическото здраве, което се очаква да подобри психичното здраве индиректно.

Истинските хранителни дефицити могат да причинят подобни на депресия синдроми, а промените в начина на хранене могат да допринесат за намаляване на възпалението и реакциите на стрес, подобряване на здравето на мозъка и вероятното облекчаване на депресията.

6. Промени, свързани със съня

Има относително силна връзка с подобряването на съня и намаляването или предотвратяването на клиничната депресия. Безсънието е основен симптом на депресията, а лошият сън влошава основното настроение и раздразнителността. Дефицитът на сън също уврежда когнитивната функция. Тези фактори на свой ред предизвикват проблеми в личната и професионалната функция, което води до порочен кръг. Дейностите, които подобряват съня, като когнитивно-поведенческата терапия за безсъние, са свързани с подобряване лечението на депресията. То също така подобрява качеството на съня. Депресията и безсънието се подхранват взаимно.

7. Самотата и дейностите, свързани със социална подкрепа (ниска)

Депресията включва социално оттегляне и ниско самочувствие като основни симптоми, оказващи влияние върху способността за осигуряване на социална подкрепа. Загубата на социална подкрепа и самотата също могат да предизвикат депресия и са свързани с отрицателно въздействие върху физическото ни благосъстояние. Възприеманата социална подкрепа също е основен фактор за устойчивостта. Въпреки това, изследванията не са категорично разгледали дали дейностите, насочени към социална подкрепа и самота, са ефективни при клинична депресия.

Източник: iStock

8. Дейности, извършвани на зелени площи (ниска)

Действията ни, извършвани на зелени пространства, като природотерапия, градинарство или прекарване на част от времето ни на зелени градски пространства, не показват съществена причинно-следствена връзка с депресията. В допълнение, повишената физическа активност и упражненията са ключов фактор в дейностите, които извършваме на зелените площи, с по-силна база от доказателства. Структурираните дейности на зелени площи често увеличават социалната подкрепа, което прави по-трудно разграничаването на ефектите.

Направете ефективен избор на начин на живот

Източник: iStock

В крайна сметка, като се има предвид липсата на убедителни доказателства за някоя от горните дейности, е необходимо индивидуализирано програмиране на начина на живот, съчетано с подходящо лечение и клинична преценка, за да се определи кое ще бъде най-ефективно за даден индивид. Правете това, което ви кара да се чувствате добре и е здравословно, и се консултирайте с подходящи специалисти, ако е необходимо.

Препоръчително е да се съсредоточите върху дейности с по-силна основа и да следвате препоръки въз основа на наличните доказателства: физическата активност и упражненията, свързаните с работата действия, базираните на управлението на стреса дейности и тези свързани със съня, имат най-добрите налични доказателства.

Авторите на изследването предлагат насоки:

  • Предполага се, че предоставянето на грижи за психично здраве, базирани на начина на живот, е в съответствие с предложената от нас концептуална рамка
  • Изследвайте отделни фактори (напр. финансови, географски, медицински и социални съображения), когато инициирате промяна на поведението, за да насърчите усвояването и устойчивостта
  • Проучете способностите, възможностите и мотивацията на индивида за иницииране и поддържане на промяна в поведението.
  • Насърчавайте индивида да търси официални програми, подходящи за интервенции в начина на живот, които осигуряват надзор и структурирана дейност.
  • Насърчете индивида да включи социални компоненти (напр. клубове, обществени групи, приятели и/или семейство) към интервенциите.
  • Клиницистите се насърчават да се ангажират със съответните сродни здравни професионалисти и специалисти, когато е оправдано
  • Обмислете интегрирането на дигитални и онлайн инструменти към интервенции в начина на живот, за да подпомогнете придържането и самоконтрола
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 26 минути

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Свят Преди 27 минути

Отломки от дронове са причинили пожари

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 49 минути

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални

Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 година

Свят Преди 55 минути

Признанието идва след трагичната смърт на съпруга ѝ

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 1 час

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 1 час

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 1 час

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 1 час

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове

<p>&quot;Молех го да ми остави поне една ръка&quot;</p>

"Молех го да ми остави поне една ръка": Пастор залови църковен крадец, наказа го с мачете

Свят Преди 1 час

Местната асоциация за обществена полиция каза, че напоследък има проблем с наркотиците в Емалахлени

"Това е точене на НЗОК, измама за много пари": Жена алармира за фиктивна операция в Бургас

"Това е точене на НЗОК, измама за много пари": Жена алармира за фиктивна операция в Бургас

България Преди 1 час

Никога не сме извършвали фалшиви операции, заявиха от лечебното заведение

<p>Развръзка с барикадиралия се мъж в София</p>

Полицията изведе барикадиралия се мъж в София

България Преди 1 час

Той е настанен за принудително лечение в Центъра за психично здраве

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Епицентърът на труса е бил между островите Кюшу и Шикоку

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Свят Преди 2 часа

Повече за мистерията около паметника четете в следващите редове

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Свят Преди 3 часа

Страната беше обхваната от силни дъждове, които предизвикаха наводнения

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

Свят Преди 3 часа

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 3 часа

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски