0

Ф разата „Мъжът е главата на семейството, но жената е вратът и определя накъде да се завърти главата.“ много ми харесва. Не знам кой е истинският ѝ автор, защото за такива са спрягани много имена, но едно е ясно – сентенцията е съвсем точна. Искам да отворя една скоба, че това не означава, че мъжът няма думата, напротив. Смятам, че в едно семейство всичко трябва да се дели по равно – и щастието, и тъгата и отговорностите, и решенията.

Но да се върнем на темата. Защо реших да започна материала с тази мисъл, ами защото в него искам да ви запозная с една забележителна жена, не само за своето време, но и за всички времена – Фрида Кало. Име, познато на мнозина, но личността Фрида и нейния живот – за съжаление на малцина.

Детство

Фрида Кало, известната мексиканска художничка, е имала пълно с предизвикателства детство, белязано както от физически, така и от емоционални трудности.

На шестгодишна възраст Фрида се заразява с полиомиелит, което прави деформиран десния ѝ крак по-тънък и по-къс от левия. Това състояние я кара да се притеснява за външния си вид през целия си живот.

Фрида е родена на 6 юли 1907 г. в Койоакан, Мексико Сити, Мексико. Тя е третата дъщеря на Гилермо Кало, немски фотограф имигрант, и Матилде Калдерон и Гонсалес, от испански и местен мексикански произход. Фрида е била много близка с баща си, който силно е насърчавал интереса ѝ към изкуството.

Въпреки здравословните си проблеми, Фрида посещава Националното подготвително училище в Мексико Сити, където е една от малкото студентки. Именно тук тя среща Диего Ривера, известният мексикански стенописец, който по-късно ще стане неин ментор и съпруг.

Може би най-значимото събитие от нейното детство се случва, когато Фрида е само на 18 години. През 1925 г. тя попада в ужасна автобусна катастрофа, която води до тежки наранявания, включително счупен гръбначен стълб, ключица, ребра и таз. Тя прекарва няколко месеца във възстановяване в болницата и претърпява множество операции през целия си живот в резултат на този инцидент.

По време на периода на възстановяване Фрида започва да рисува като форма на терапия и себеизразяване. Майка ѝ прави специален статив за нея, за да може да рисува в леглото. Това бележи началото на нейния път като художник и тя продължава да рисува през целия си живот, създавайки някои от най-емблематичните си творби въпреки продължаващите здравословни проблеми.

Тежките физически, а от там и психически травми на Фрида Кало, повлияват много сериозно на нейното творчество. В нейните творби често се срещат болка, тъга, меланхолия и загуба. Но въпреки това те се смятат за истински шедьоври в изкуството.

Фрида Кало и Диего Ривера – любов от пръв поглед или нещо друго

Връзката между Фрида Кало и Диего Ривера е била много сложна и интензивна, характеризираща се със страст, възхищение и често доста бурни отношения. Докато някои биха могли да го романтизират като „любов от пръв поглед“, връзката им е била по-многостранна.

Диего Ривера вече е утвърден художник, когато среща Фрида Кало, която все още е ученичка в Националното подготвително училище. За първи път се срещат през 1922 г., когато на Ривера е възложено да нарисува стенопис в училището. Пътищата им обаче се пресичат отново през 1928 г., когато Фрида моли Ривера да критикува произведенията ѝ. Ривера е бил силно впечатлен от таланта ѝ и я насърчава да продължи да рисува.

Тяхната романтична връзка започва скоро след това и те се женят през 1929 г. Бракът им е белязан от множество афери, включително изневярата на Ривера със сестрата на Фрида, Кристина. Въпреки тези предизвикателства, те остават дълбоко свързани, споделяйки любов към изкуството, както и еднакви политически възгледи.

Връзката им се характеризира със смесица от любов, страст, ревност и предателство. Фрида веднъж казва за своя брак следното: „Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус … Другата катастрофа е Диего.“

Въпреки че връзката им има своите бурни моменти, тя е била безспорно много истинска и дълбока и те често си оказвали влияние един на друг върху артистичните си стилове и теми.

Изкуството на Фрида Кало

Изкуството на Фрида Кало е дълбоко лично, често изследвайки теми за идентичност, болка и мексиканската култура. Нейният стил се характеризира с ярки цветове, символна образност и комбинация от реализъм и сюрреализъм.

Фрида Кало е може би най-известна със своите автопортрети, в които тя изобразява себе си с непоколебима честност. Нейните картини често отразяват нейните физически и емоционални борби, включително последиците от автобусната катастрофа, спонтанните ѝ аборти и бурната ѝ връзка с Диего Ривера.

Кало включва богата символика в своите картини, черпейки от мексиканското народно изкуство, митология и собствените си преживявания. Например, тя често изобразява животни като маймуни, които символизират както плодородието, така и чувството ѝ за изолация.

Фрида Кало отразява своето мексиканско наследство в изкуството си, включвайки традиционно мексиканско облекло, мотиви и религиозна иконография. Тя е била много горда с корените си.

Въпреки че работата на Кало често се свързва със сюрреализма, тя отхвърля етикета, заявявайки: „Никога не съм рисувала сънища. Рисувах собствената си реалност.“ Нейните картини обаче съдържат сюрреалистични елементи, като плаващи обекти и изкривени перспективи, които отразяват нейния вътрешен свят и емоционален смут.

Изкуството на Кало също е повлияно от нейните политически убеждения, особено подкрепата ѝ за комунизма и правата на местното население. Тя разглежда социални и политически въпроси в работата си, като често включва марксистки символизъм и критикува империализма и капитализма.

Някои от най-известните картини на Фрида Кало включват „Двете Фриди“, „Автопортрет с огърлица от тръни и колибри“ и „Счупената колона“. Нейното изкуство продължава да резонира сред ценители по целия свят, вдъхновявайки безброй артисти и феминистки със своята сурова същност, сила и автентичност.

Още от автора:

Рилската света обител в 30 уникални факта

Какво трябва да знаем за една от най-страшните природни стихии – земетресенията

Земята отвътре – какво се крие под земната повърхност – интересни факти и теории

Тъмната страна на Луната – факти и спекулации около земния спътник

Образователни постижения през Възраждането – кое е най-значимото и защо?

Назад към корените ни: Кои са най-чудатите факти за българските владетели

Уникалната и странна съдба на църквата "Света София" в столицата

Тайните на ароматерапията и как да я използваме ефективно в нашето ежедневие

Мистериите по българските земи – какво знаем за древния град Хераклея Синтика

Днес знаем цената на всичко, но не и истинската стойност на важните неща

30 невероятни факта за ацтеките

Какво се крие зад фамилията Рокфелер?

Проверете знанията си: 50 географски факта за България

„Аз съм държавата“: Лудостта на Краля Слънце и „позлатената клетка“ Версай

Електронната мъгла, буря и извънземни: Какво се крие зад легендата на Бермудския триъгълник?

Кои са най-известните учени на всички времена и какви мистерии се крият зад тях?

Най-мистериозните места в България

50 невероятни факта за историята и културата на Япония

Най-интересните теории за Светия граал

Легенди и интересни истории, свързани с българските върхове

3 от най-мистериозните места в България

3 от най-мистериозните места в света

Най-интригуващите факти за Космоса

Копривщица: Градът, който носи духа, бита и културата на миналите времена

Кой е крал Артур и кои са най-популярните легенди за него?

Кои са най-интересните и мистериозни тайни общества?

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

5 неща, които психически стабилните хора НЕ правят

Село Чавдар през древността и античната епоха – една неразказана история

Предизвикателен, но уникален: Защо периодът на бременност е толкова специален

Какви тайни крие човешкото тяло – интересни факти

Вярвате ли в духове: Мит или реалност са призраците

Египетски мистерии: Завладяващите митове на древната цивилизация

Лайката: Защо е толкова полезна и какви са нейните приложения

Кои са най-популярните легенди, свързани с Пирин планина

Кой е Волтер и какво се крие зад философската му същност?​

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Технологии Преди 23 минути

Новата функция улеснява защитата на важна информация

Две двойки са застрашени от отпадане преди финала в “Един за друг”

Две двойки са застрашени от отпадане преди финала в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Половината от участниците не успяха да се справят с екстремното предизвикателство над язовир Въча

<p>Макрон отправи предложение към Зеленски и Путин, ето какво е то&nbsp;</p>

Макрон предложи прекратяване на огъня в Украйна за Олимпийските игри

Свят Преди 9 часа

Москва и преди е изразявала съмнения относно подобна инициатива

<p>&quot;Върнете героите от плен&quot;</p>

"Върнете героите от плен": Разгневени граждани протестират в Украйна

Свят Преди 9 часа

В момента в руски плен се намират около 900 членове от полка "Азов"

Масови арести в Техеран

Масови арести в Техеран

Свят Преди 10 часа

В разпространен от иранската агенция Фарс видеозапис се вижда сцена от наподобяващото техно парти събиране

<p>Нападателят на Пол Пелоси е осъден на 30 години затвор (СНИМКИ)</p>

Нападателят на Пол Пелоси е осъден на 30 години затвор

Свят Преди 10 часа

Пол Пелоси казва, че все още се бори с последиците от нападението

<p>&quot;Несправедливостта е елиминирана&quot;: Германският парламент прие спорен закон&nbsp;</p>

"Несправедливостта е елиминирана": Германският парламент прие спорен закон за половото самоопределяне

България Преди 11 часа

Законът влиза в сила, след като германската Камара за преразглеждане реши да не обжалва пред комитета по посредничество

<p>Цоков: Сезирахме ДАНС и полицията за теча на отговори от матурата по БЕЛ&nbsp;</p>

Галин Цоков: Сезирахме ДАНС и полицията за теча на отговори от матурата по български език

България Преди 11 часа

Днешният изпит е организиран от близо 13 000 квестори, посочи той

Нови подробности за извършителя на палежа в синагога в Руан

Нови подробности за извършителя на палежа в синагога в Руан

Свят Преди 11 часа

Информацията съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен

Поредна атака с балистични ракети в Одеса, има жертва и пострадали

Поредна атака с балистични ракети в Одеса, има жертва и пострадали

Свят Преди 12 часа

Сирените в града и областта бяха задействани в 18.30 часа

<p>Англия налага санкции на компании и физически лица, ето защо&nbsp;</p>

Англия налага санкции на компании и физически лица

Свят Преди 12 часа

Обединеното кралство действа "заедно с международни партньори"

<p>Задържаха петима души за злоупотреба с еврофондове</p>

След акция на ГДБОП: Задържаха петима души за злоупотреба с еврофондове

Свят Преди 12 часа

Действията са осъществени на територията на областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора

<p>СО ще обжалва решението на съда за промените в движението по &quot;Патриарха&quot;</p>

Терзиев: СО ще обжалва решението на съда за промените в движението по "Патриарха"

България Преди 12 часа

От КАТ-София и от МВР-София отново заявиха, че не са запознати с проекта и не знаят дали е безопасен

<p>Привикват изпълнител от &quot;Евровизия&quot; в съда в Швеция</p>

Йост Клайн трябва да се яви в съда в Швеция

Свят Преди 13 часа

Това съобщи неговият адвокат пред шведски медии

<p>На 20 май ВУЗ-овете няма да отворят врати</p>

Съвета на ректорите: На 20 май ВУЗ-овете няма да отворят врати

Свят Преди 13 часа

Целта на протеста са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение, се казва в позицията