1

С лед краставиците и доматите тиквичките и патладжаните са най-консумираните зеленчуци особено през лятото. Но понякога е трудно да изберем кой летен зеленчук ни се хапва точно днес. Затова ви предлагаме по 3 рецепти с всеки от тях.

5 лесни рецепти с яйца за вечеря

3 нови рецепти за кюфтета – БЕЗ картофи и кайма

Източник: Thinkstock/Guliver

Патладжанени кюфтета

3 средно големи патладжана
1 консерва нахут (400 г)
2 зелени люти чушки
1 връзка пресен лук
1/2 връзка пресен кориандър
2 яйца
3 с. л. брашно
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1/2 ч. л. бакпулвер
сол и черен пипер на вкус
зехтин за заливане
олио за пържене

Патладжаните се обелват. Нарязват се на дебели шайби и се посоляват. Оставят се 20 минути, да се отцеди горчивата им вода. След това се измиват и се подсушават.

Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия. Заливат се със зехтин и се пекат 15–20 минути във фурна на грил програма. Чушките и лукът се наситняват. Кориандърът се накълцва.

Нахутът се отцежда и се пасира. Патладжаните се нарязват на кубчета и се разбъркват с нахута, чушките, лука, кориандъра, яйцата, брашното и бакпулвера.

Сместа се овкусява с пушения пипер, сол и черен пипер. Оформят се кюфтета и се пържат на маслена баня. Сервират се с млечен сос.

Източник: ThinkStock/Guliver

Кюфтета от тиквички

500 г тиквички
200 г сирене „Халуми“
100 г брашно
120 мл прясно мляко
2 яйца
1 връзка копър
1/2 ч. л. сух чесън
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене
за соса:
200 г цедено кисело мляко
1 краставица
1 скилидка чесън
4 стръка копър
сол на вкус

Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят за 10 минути. След това се стискат с ръце, за да се отцеди излишната вода. Сиренето „Халуми“ се настъргва, а копърът се наситнява.

Яйцата се разбиват с прясното мляко, смесват се с брашното и сол на вкус. Прибавят се тиквичките, сиренето, копърът и сушеният чесън.

От сместа се оформят кюфтенца и се пържат в сгорещено олио. Краставицата се бели и се реже на малки кубчета.

Копърът се наситнява, а чесънът се стрива на паста с малко сол. В купа се смесват краставицата, копърът, чесънът, сол на вкус и цеденото кисело мляко. Кюфтенцата се поднасят със соса.

5 рецепти, които френските готвачи приготвят у дома

5 рецепти от италианската кухня, които не знаете

Източник: ThinkStock/Guliver

Патладжанени рула

2 патладжана
500 г сирене „Рикота“
100 г сирене „Грана Падано“ (+ за поръсване)
1/2 връзка босилек
кората от 1 лимон
зехтин на вкус
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 кг домати
500 г червени чушки
500 г зелени чушки
1 глава червен лук
1 глава чесън
50 мл зехтин
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус 

Лукът и чесънът се обелват и се нарязват на едро. Доматите и чушките се режат на едри парчета. Зеленчуците се поставят в тава, заливат се със зехтина и се овкусява със сол, черен пипер и риган.

Пекат се в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 20 минути. Изпечените зеленчуците се пасират и се прецеждат.

Патладжаните се режат на тънко по дължина и се посоляват. Оставят се 20 минути, за да излезе горчивата им вода. Измиват се, подсушават се и се подреждат в тави, застлани с пергаментова хартия. Заливат се със зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 20 минути.

Сиренето „Грана Падано“ се настъргва и се разбърква с наситнения босилек, настърганата лимонова кора, рикотата, сол и черен пипер. Върху всяко парче патладжан се слага от плънката и се завиват рулца. Сосът се сипва в тава, върху него се подреждат патладжанените рула.

Поръсват се със сирене „Грана Падано“ и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Сервират се с пресен босилек.

Източник: Thinkstock/Guliver

Рулца от тиквички

2 тиквички
100 г чери домати
100 г тиквени семки
2 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
4 с. л. сок от лимон
2 с. л. сусамов тахан
сол на вкус

Тиквените семки се накисват във вода за няколко часа.

Отцеждат се и се пасират с тахана, чесъна, магданоза и лимоновия сок. Сместа се посолява на вкус.

Тиквичките се режат натънко по дължина и се запичат на грил тиган за кратко.

Доматите се разполовяват.Върху лентите тиквички се слага от пастата и резен домат, и се завиват рулца.

Източник: ThinkStock/Guliver

Спагети ала Норма

500 г спагети
250 г сирене „Рикота“
1 кг домати (сорт „Рома“)
2 патладжана (тънки)
2 скилидки чесън
1/2 връзка босилек
80 мл зехтин
1 с. л. каперси
1 ч. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус

Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се варят, докато сокът им се редуцира до 1/3. Чесънът и каперсите се накълцват и се запържват в около 40 мл загрят зехтин.

Наливат се и сготвените домати, овкусява се с наситения босилек, сол, черен пипер и оцета. Сосът се вари 15 минути на слаб огън.

Необелените патладжани се режат на шайби. Посоляват се и се оставят 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Изплакват се и се подсушават с кухненска хартия.

Поливат се с останалия зехтин и се пържат на няколко пъти в загрят тиган. Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода, отцежда се и се разбърква със соса, като по желание се налива от водата от варенето на пастата. Готви се 2–3 минути и се отстранява от котлона. Гарнира се с рикота.

10 лесни летни рецепти с паста

3 рецепти за паста, които може да приготвите за 20 мин

Паста с тиквички

400 г паста „Лингуини“
80 г зелени маслини (без костилки)
80 мл зехтин „Екстра върджин“
2 зелени тиквички
4 скилидки чесън
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. л. лют пипер (на люспи)
сол и пипер меланж на вкус
за „пармезана“:
50 г сурови лешници
2–3 с. л. хранителна мая
1/2 ч. л. сух чесън
кората от 1 лимон
сол на вкус

Пастата се вари в подсолена вода, докато стане „ал денте“. С помощта на белачка от необелените тиквички се изрязват тънки дълги ивички.

Пресният лук, чесънът и магданозът се накълцват, а маслините се разполовяват по дължина. Тиквичките се запържват за кратко в зехтина, прибавят се чесънът, пресният лук, маслините и магданозът. Разбърква се и се овкусява с лют пипер.

Добавя се пастата, както и един черпак от водата, в която се е варила. Овкусява се със сол и пипер меланж.
Разбърква се. Лешниците, маята, сухият чесън, лимоновата кора и солта се смилат. Пастата се поднася с „пармезана“ от ядки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@