1

П аста - лесна, бърза и винаги толкова вкусна, кой би устоял на една голяма чиния, от която все още излиза благоуханна пара. Независимо дали я приготвяте с миди и вино, подправена с масло и чесън или обилно полята със сос, тя винаги печели в битката със салатата. Така че, сложете подсолената вода на котлона и запретнете ръкави за една от страхотните ни рецепти.

Източник: Thinkstock/Guliver

Паста с хрупкави трохи и чесън

400 г фусили
90 мл зехтин
8 филета аншоа
3 филии пълнозърнест хляб
3 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. лют пипер на люспи (без семки)
сол и черен пипер на вкус

Хлябът се смила в блендер и се запържва в 40 мл сгорещен зехтин. Когато трохите станат златисти и хрупкави, съдът се дърпа от огъня. Трохите се посоляват и се разбъркват. 

Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода. Чесънът, аншоата и магданозът се накълцват. 

Чесънът се запържва на слаб огън в останалия зехтин. Когато омекне, се прибавя аншоата, запържва се за 1–2 минути, поръсват се лютият пипер и половината наситнен магданоз. Разбърква се. 

Добавя се отцедената паста и се овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се добре и след около 1–2 минути се дърпа от огъня. 

Всяка порция се поднася, поръсена с хрупкави трохи и магданоз. 

Спагети с чесън, зехтин и магданоз

5 ястия, които трябва да се научите да готвите преди 30

Източник: Thinkstock/Guliver

Мързелива паста

400 г паста „Лингуини“
400 г домати на кубчета (от консерва)
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
1/2 връзка пресен босилек
1 л зеленчуков бульон
3 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 ч. л. сух риган
сирене „Пекорино“ за поръсване
сол и черен пипер на вкус

Пастата се слага в тенджера. Прибавя се нарязаният на полумесеци лук. Наливат се бульонът, доматите и зехтинът. Овкусява се с наситнените босилек и чесън, ригана, сол и черен пипер. Похлупва се и се кипва. 

След това капакът се маха и пастата се готви още 10–12 минути, като периодично се разбърква. 

Поднася се, поръсена с малко зехтин, настъргано сирене „Пекорино“ и черен пипер.

Шарена паста със скариди

Конкильони с плънка

Източник: Thinkstock/Guliver

Паста „Путанеска“

500 г паста „Ригатони“
150 г маслини „Каламата“ (без костилки)
60 мл зехтин
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
6 скилидки чесън
6 филета аншоа
4 сухи червени люти чушлета
2–3 стръка босилек
3 с. л. каперси
1 ч. л. сух риган
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус

Пастата се вари в подсолена вода, до степен „ал денте“. Чесънът и аншоата се смилат в блендер и се запържват в половината от зехтина. 

Добавят се натрошените чушки, доматите, разполовените маслини, каперсите, риганът и щипка захар. Сосът се готви 5–10 минути на умерен огън. По желание се овкусява със сол и черен пипер. 

В него се пресипва пастата и се вари 1–2 минути. Всяка порция се поднася с накълцан босилек и капки зехтин.

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
<p>Огромен пожар в автоморга в Хасково</p>
Ексклузивно

Огромен пожар в автоморга в Хасково

Преди 3 часа
<p><strong>Грипната епидемия</strong> се разпространява</p>
Ексклузивно

Грипната епидемия се разпространява

Преди 13 часа
Ямайка - слънце, музика и още нещо
Ексклузивно

Ямайка - слънце, музика и още нещо

Преди 15 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини