1

О бличаме се добре, не излизаме навън веднага след като сме се изкъпали като цяло спазваме всички онези съвети, съвети как да държим настинката и грипа далеч от нас. Но в крайна сметка дори един "съвестен" колега, който идва в офиса болен е достатъчен, за да се озовем болни. За всички онези дни, които да стискаме палци тази и година да са малко, събрахме няколко страхотни вкусни рецепти, които ще ви накарат да се почувствате по-добре.

Във видеото вижте 4 храни, които трябва да ядем през лятото за да сме здрави през зимата

На първо място поставяме супата. Тя е топла с много зеленчуци, от които сега имаме нужда и течна, нали всички казват повече течности...

Източник: ThinkStock/Guliver

Пилешка супа

2 цели пилешки бутчета
1 стрък целина
1 глава лук
1 дафинов лист
2 стръка праз лук
250 г едри печурки
150 мл животинска сметана
30 г краве масло
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Пилешките бутчета се слагат в тенджера, заедно с нарязаната на четири глава лук и дафиновия лист и се заливат с 2 л вода. Варят се на слаб огън, под капак, до готовност на месото – около 1 час – като периодично се отпенва.

След това бульонът се прецежда. Бутчетата се почистват от кожата, обезкостяват се и месото се нарязва на кубчета. Празът се реже на тънки кръгчета. Целината се почиства с белачка и се нарязва на кубчета. 

Гъбите се почистват и също се режат на кубчета. Празът и целината се сотират в маслото. Когато омекнат, се слагат гъбите и се запържват. Сипва се брашното. 

Налива се бульонът и се готви, докато гъбите омекнат. Добавя се пилешкото месо. Овкусява се със сол и черен пипер и се налива сметаната. По желание супата се гарнира с наситнен магданоз.

Всяка рецепта за пилешка супа, която търсите

Рецепти за гъсти и питателни зимни супи

Чесънът е изконен враг на всички бацили, така че не е лошо да хапнете и нещо вкусно с много чесан.

Източник: Thinkstock/Guliver

Ризото от булгур с тиквички

300 г булгур
4 малки тиквички (различни цветове)
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 връзка див лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
150 г крем сирене
80 г краве масло
60 г сирене „Пармезан“
30 г сушени домати (от буркан)
30 мл зехтин (+ за намазване)
1 л пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус

Необелените тиквичките се нарязват косо на дебели шайби, намазват се със зехтин и се пекат на грил тиган от двете страни до готовност. След това се нарязват на кубчета. 

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. В съд с дебело дъно се загрява зехтинът и в него се запържват лукът и чесънът.  Добавя се булгурът и постепенно се налива от бульона, докато булгурът го поеме и набъбне. 

Съдът се дърпа от котлона. Прибавят се маслото, настърганият пармезан и крем сиренето. Разбърква се. Изсипват се и наситнените магданоз, копър, див лук и сушени домати. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Сервира се с тиквичките.

И понеже ви обещахме да се почувствате по-добре ето и една сладка рецепта. Все пак сте болни и не е сега моментът да се тревожите за фигурата си.

5 ястия за всеки етап от връзката ви

Най-странните комбинации от храни, които правим тайничко

Източник: Thinkstock/Guliver

Обърнат кейк с круши и джинджифил

4 круши
80 г захар
50 г краве масло
за тестото:
240 г брашно
125 г краве масло (със стайна температура)
150 г захар
60 г захаросан джинджифил
10 г бурбонска ванилова захар
10 г бакпулвер
180 мл сайдер от круши
1 яйце
1 ч. л. канела

Крушите се обелват, разрязват се по дължина и се почистват от семките. Маслото и захарта се загряват, докато захарта се карамелизира. Слагат се плодовете и се готвят от двете страни. Когато станат карамелени, се отстраняват от котлона.

Подреждат се с отвора нагоре в тава, застлана с пергаментова хартия. Заливат се с отделилия се карамелен сос. Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцето, сайдерът, бакпулверът, ваниловата захар, канелата и брашното, и отново се разбива.

Накрая се добавя и накълцаният захаросан джинджифил, и се разбърква. Плодовете се покриват с тестото. Заравнява се. Сладкишът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната, охлажда се за 10 минути и се обръща.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Пожар в общежитие в "Студентски град"
Ексклузивно

Пожар в общежитие в "Студентски град"

Преди 6 часа
<p>5 <strong>мита за ваксините</strong> срещу грип</p>
Ексклузивно

5 мита за ваксините срещу грип

Преди 10 часа
<p>Макрон рискува всичко за Путин&nbsp;</p>
Ексклузивно

Макрон рискува всичко за Путин 

Преди 12 часа
Ново земетресение до Албания
Ексклузивно

Ново земетресение до Албания

Преди 13 часа
Домусчиев ще настоява за ВАР
Ексклузивно

Домусчиев ще настоява за ВАР

Преди 16 часа
Проверки за студентския празник днес
Ексклузивно

Проверки за студентския празник днес

Преди 17 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини