4

К олкото повече лятото наближава, толкова желанието за перфектно тяло става по-силно. Лепенки и чайове за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа. За това сигнализират зрители на NOVA. Някои от "магичните" продукти за бързо намаляване на килограмите дори предизвикват опасни странични ефекти. Как стигат тези продукти до пазара?

Кето диетата е опасна за здравето! Вижте защо

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по една ябълка дневно

В търсене на бързи резултати, ударно сваляне на килограми и изваяни тела буквално за дни, все повече потребители избягват фитнес залите и се доверяват на продукти с неясно съдържание и съмнителни ефекти.  На пазара за отслабване можем да намерим всичко – от лепенки и сапуни до всякакви мазила, сиропи, чайове и кафета, предлагани от анонимни търговци – най-вече в интернет. Можем ли с тях да свалим десетки килограми за месец? И има ли опасни продукти за отслабване?

В търсене на бързи резултати за лятото – в интернет попадаме на безброй предложения за експресно сваляне на килограмите. Според офертите, само за дни можете да се превърнете в супер модел, без никакви усилия. Само с няколко клика с мишката в мрежата.

Преди три години битка с килограмите започва и Лилия Тодорова.

"В един момент на човек му натежава, все по-трудно става ходенето, дишането и въобще в един момент човек решава да предприеме нещо", разказва тя.

В търсене на успешната формула за справяне с килограмите Лилия пробва всичко, което пазарът предлага. Но резултатите не идвали. Лошото е, че скоро започнали да се проявяват нежелани ефекти от чудодейните продукти.

"Пазарът предлага всякакви чудеса – предлага магични хапчета, магични чайчета, лепенки… те са толкова много предложенията, но не са реалистични. Да, свалих 9 кг за 10 дни, което е прекрасен резултат, но много скоро към свалените 9 добавих още 6, т.е. йо-йо ефект. Един чай пробвах, който за съжаление, освен, че ме вкара в тоалетната, нищо друго не постигнах, нищо устойчиво. Негативният ефект е дългосрочен, а позитивният – краткосрочен", допълва Лилия.

Правилото 80/20, което премахва излишните килограми

7 експерти за свалянето на мазнини в корема: Точните съвети

Лилия преглежда отново  обявите за лепенки за отслабване. Според една от офертата – до месец ефектът ще е "невероятен", а действието на продукта е "чудодейно". Обещанията са, че съставките атакуват подкожните мазнини, подобряват метаболизма и ускоряват отделянето на токсини от тялото.

"Това ми звучи несериозно – значи, ако съм се порязала ще си сложа лепенка, не си представям как това ще изкара нещо от тялото ми – съжалявам. Ако имаше такова магическо хапче, лепенка, чай – ми нямаше ли вече всички да знаем за тях", казва Лилия.

Фитнес инструкторът Мартин Димитров е категоричен, че само с лепенки и чайове не можем да кажем сбогом на килограмите. А перфектното тяло е резултат на много пот в залата и стриктен хранителен режим. Затова и не приема сериозно офертата, която му показваме.

Не си струва да дадат дори и 1 лв. от бюджета си, за да купуват каквито и да е било добавки – в пъти по-устойчиво за тях е да работят с треньори, които да ги научат как да се хранят, как да тренират. Когато говорим за някой, който никога не се е занимавал с това и тепърва влиза в такъв режим на сваляне с хранителен план и тренировки, може да говорим за един период от 6 до 9 месеца, в който той да започне да се променя”, казва Мартин Димитров, фитнес инструктор.

Преди да стигне до залата Мартин също е търсил краткият път към изваяното тяло на културист. 

"Нищо не се случваше, освен, че губех значителен обем средства – установих с времето, че храна и тренировки ми носят успеха, който търся. Без да знам каква е активната съставка в един такъв продукт и дали тя въобще присъства там, за мен е в категория "рискова", казва Мартин.

Потвърждават го и експертите диетолози - опасно е да се доверяваме на продукти с неясно съдържание, предлагани от анонимни търговци в интернет.

"Това отваря една врата за един постоянен йо-йо ефект, за задълбочаване на проблемите и бих казала е доста опасно. В някои подобен тип форми се влагат диуретици. Прекалената употреба може да има въздействие върху бъбречната функция, когато организмът се дехидратира, може да има вложени активни съставки, които забързват метаболизма – но на каква цена", обяснява диетологът д-р Мария Николова.

Голяма част от пациентите, които се редят пред кабинета на диетолога д-р Мария Николова, вече са пробвали всякакви магически продукти, които пазарът предлага. В някои от случаите – не просто килограмите се връщат отново, но и се стига и до усложнения.

Най-големият риск, според експертите, е, че никой не може да гарантира какво всъщност съдържат чайовете, кафетата и лепенките за отслабване. Затова, ако залагаме на такъв тип продукти, трябва да се доверяваме само на проверени търговци.

"Много често те се предлагат по интернет, понякога са с подвеждаща информация и много често може да има страничен ефект по отношение на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдова система и т.н", д-р Димитър Христов, специалист по хранене и диететика.

Присъстват ли съставките от опаковките реално в продуктите за отслабване се следи в специални лаборатории. Когато тестовете показват разминаване, контролните органи забраняват продажбите на продукта, защото на практика потребителите се заблуждават в ефектите на лепенките.

"В конкретния случай – кафявото водорасло, съдържащо йод, изобщо не се съдържа в лепенките – установено безспорно от лабораторни изпитвания. Те създават в потребителите една заблуда и понякога хората, експериментирайки с подобни продукти, могат да предизвикат рискове за здравето и дори за живота си", обяснява Димитър Маргаритов,  председател на КЗП.

Перфектни резултати в кратки срокове обещават и много от продукти, които се продават в търговската мрежа. От китайски магазин купуваме екзотичен чай за отслабване, който според описанието съдържа 8 скъпоценности.

Заблудите не спират до тук. В мрежата често магическите продукти се рекламират от уж световноизвестни фитнес инструктори, културисти и дори учени, които ни убеждават в чудодейните свойства на лепенките или чайовете. Експертите обаче съветват да не се доверяваме, когато отсреща ни предлагат бързи резултати.

След неуспешните опити с лепенки и чайове , Лилия не се отказва. И продължава битката с наднорменото тегло. След три години хранителен режим и тренировки – кантарът вече показва: 53 кг по-малко.   

Специалистите и в залата, и сред диетолозите казват, че за да са трайни резултатите от отслабването, усилията трябва да са дългосрочни.

Съветът е тренировка в залата 2-3 пъти седмично и изготвен индивидуален хранителен режим. Така поне до лятото можете да се разделите с от 5 до 10 кг. Ако се пак заложите на продукти като чайове и лепенки, доверете се само на проврени търговци. За да не попаднете отново в капаните по пътя на перфектното тяло за лятото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 33 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 34 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 3 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 3 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 3 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 3 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера