0

О ставате до късно в офиса, срещата със стар приятел се проточва, закъсвате с колата или просто сте ужасно изморени от поредния дълъг ден ... все пак трябва да сложите нещо вкусно и сготвено на масата. Точно за тези моменти запазихме най-бързите рецепти, които семейството ви няма как да не хареса.

Пилешки гърди с „Айоли“ ала италиана

600 г пилешки гърди
100 г сос „Айоли“
30 г сушени домати
1/3 връзка босилек
1 щипка пушен червен пипер
1 щипка сух риган
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване

Пилешкото се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се изпича на грил тиган до златисто.

Сушените домати и босилекът се наситняват и се разбъркват със соса „Айоли“, ригана и пушения червен пипер.

Пилешките гърди се нарязват и се поднасят със соса.

Семпли рецепти за делник

Билков омлет със сирене

2 яйца
100 г крем сирене
50 г маслини „Каламата“ (без костилки)
2 стръка пресен лук
1 зелена чушка
1 домат
1/4 връзка репички
2 стръка мащерка
2 стръка босилек
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Босилекът и мащерката се наситняват. Яйцата се разбиват със сол и черен пипер на вкус, добавят се половината от наситнените билки.

В намазан със зехтин тиган се пържат 2 тънки омлета. Лукът се реже на тънко, маслините и репичките – на шайби, а доматът и чушката – на кубчета. Смесват се в купа и се овкусяват със сол, зехтин и останалите билки.

Омлетите се намазват с крем сиренето и се поръсват със зеленчуците. Прегъват се и се поднасят.

5 лесни рецепти с яйца за вечеря

Източник: Thinkstock/Guliver

Зеленчуци в пакет

300 г пресни дребни картофи
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка моркови
100 г грах (замразен)
100 г чери домати
1/2 връзка зелени аспержи
1 тиквичка
1 ч. л. риган
70 мл студено пресован зехтин
20 мл бял винен оцет
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Може да замените зеленчуците с наличните в хладилника.

Нарязаните зеленчуци се смесват в купа. Прибавят се чери доматчетата и грахът, предварително размразен на стайна температура. Зеленчуците се овкусяват със зехтина, оцета, сол, ригана и черен пипер. Разбъркват се.

Разпределят се върху 4 листа алуминиево фолио.Завиват се стегнати пакети. Пакетите се поставят в тава и се пекат 35 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).

Пакетите се отварят и във всеки се слага по едно рохко сварено яйце. Поръсват се с накълцания магданоз и се сервират.

Патладжан или тиквички – какво да сготвим това лято

Източник: Thinkstock/Guliver

Тиквички, пълнени с яйца и сирене

3 тиквички
300 г натрошено сирене
2 яйца
1 скилидка чесън
копър
сол
черен пипер

Тиквичките се разполовяват по дължина и вътрешността им се изгребва с малка лъжичка, така че да се получат лодки. Посоляват се, намазват се със зехтин, слагат се в тава и се пекат във фурна на 200 градуса.

През това време в тиган се загрява зехтин и в него се запържват чесънът и издълбаната вътрешност на тиквичките. Подправят се със сол, черен пипер и копър. Тиганът се дърпа настрана и сместа се прехвърля в купа, за да изстине леко. Прибавят се натрошеното сирене и разбитите яйца, и се разбърква добре.

Лодките от тиквички се изваждат от фурната и се пълнят със сместа. Връщат се обратно във фурната и се пекат, докато тиквичките омекнат и плънката се запече.

3 рецепти за паста, които може да приготвите за 20 мин

Източник: ThinkStock/Guliver

Картофени палачинки с кайма

1 кг картофи
250 г кайма
1 яйце
1–2 с. л. заквасена сметана
1 глава лук
3 с. л. брашно
1/2 ч. л. кимион
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус

Картофите се обелват. Настъргват се на ситно ренде. Лукът също се настъргва.

Картофите се разбъркват добре с половината от лука, сметаната, яйцето, брашното, сол и черен пипер на вкус. Мляното месо се смесва с останалия лук.

Подправя се с кимиона, сол и черен пипер на вкус. В тиган (с незалепващо покритие) се сгорещява олио. С лъжица се гребва от картофената смес и в тигана се оформят средно големи палачинки. Пържат се на умерен огън от едната страна за 2–3 минути.

В това време върху всяка една се поставя кайма, оформена като малко сплескано кюфте. Отгоре отново се слага картофена смес, така че добре да покрие каймата.

Палачинките се обръщат внимателно и се пържат и от другата страна. По желание се поднасят със свежа салата или заквасена сметана, смесена с малко горчица или хрян.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Нов хеликоптер за военните
Ексклузивно

Нов хеликоптер за военните

Преди 1 час
Зимните приключения започват
Ексклузивно

Зимните приключения започват

Преди 4 часа
Нека ти разкажа...
Ексклузивно

Нека ти разкажа...

Преди 8 часа
Кристиан Кръстев
Ексклузивно

Бивш министър пое транспорта в София

Преди 10 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини