1

П иле с ориз безспорно е семейна класичка, но дори и най-страхотната мамина рецепта все някога омръзва. Затова ви предлагаме още няколко варианта, с които лесно да разнообразите седмичното си меню.

КУЛИНАРНИ ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЯКА ДОМАКИНЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ (СНИМКИ)

Източник: Thinkstock/Guliver

Пилешки гърди на тиган с дългозърнест ориз

600 г пилешки гърди
50 г краве масло
130 мл сос „Терияки“ с чесън
100 мл бренди
2 с. л. олиоза ориза:
200 г дългозърнест ориз
2 връзки пресен лук
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
4 с. л. соев сос
2 с. л. краве масло
2 с. л. олио

Главата лук, чушката и чесънът се наситняват и се запържват в олиото и маслото до златисто, не трябва да се карамелизират.

Добавя се предварително измитият ориз. Запържва се, докато стане стъклен, след което се наливат 400 мл вода и се оставя да кипне. Вари се под капак за 10 минути.

Котлонът се изключва, а оризът се оставя похлупен на него за още 10 минути. Овкусява се със соевия сос и накълцания пресен лук.

Пилешките гърди се изтъняват и се намазват добре със 100 мл от соса „Терияки“.

Пържат се на няколко пъти в сгорещеното олио до златисто от всяка страна. Връщат се извадените филета, след това съдът се деглазира с брендито и сосът се монтира с маслото. Добавя се останалият сос „Терияки“ и се дърпа от огъня.

Месото се сервира върху ориза.

7 лесни идеи за вечеря

5 здравословни рецепти с пилешко

Източник: Thinkstock/Guliver

Пиле с ориз и зеленчуци

12 долни пилешки бутчета
2 с. л. зехтин
бялата част от 2 стръка праз
1/2 глава целина
4 скилидки чесън
2 моркова
150 г замразен грах
2 ч. л. куркума
600 мл пилешки бульон
300 г дългозърнест ориз
кората от 1 лимон
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Пилешките бутчета се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват в зехтина на два пъти от всички страни, до златисто.

Изваждат се и в същия съд се запържват наситнените праз и чесън. Добавят се морковите и целината, нарязани на кубчета и също се запържват.

Прибавя се предварително измитият ориз и се оставя да се запържи, докато стане стъклен.

Овкусява се с куркумата, налива се бульонът и се поръсва с настърганата лимонова кора. Подреждат се бутчетата, похлупва се и се оставя да се готви на умерен огън 20–30 минути.

Накрая се прибавя и размразеният грах, и щом стане готов, ястието се дърпа от огъня и се сервира с наситнен магданоз.

Източник: Thinkstock/Guliver

Пилешко с орехи и нар

6 горни пилешки бутчета
500 мл фреш от нар
200 г ориз „Басмати“
120 г печени орехи
100 г краве масло
2 глави лук
1/2 връзка магданоз
1/2 нар
4 с. л. кафява захар (светла)
1 с. л. кориандър
1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус

Фрешът от нар се загрява със захарта и се готви, докато течността се редуцира наполовина. Пилешките бутчета се почистват от кожата, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Запържват се в половината от маслото, докато станат със златистокафяв цвят.

Изваждат се и в същия съд се запържва нарязаният на малки кубчета лук. Трябва да стане златист и леко карамелен.

Орехите се накълцват, малка част от тях се заделя за поръсване. Към лука се сипват орехите, куркумата, кориандърът, канелата и редукцията от нар. Овкусява се със сол и черен пипер.

Слага се и месото, и се готви под капак, на слаб огън, докато месото омекне, като периодично се разбърква.

Оризът се накисва за 10 минути във вода, след това се измива много добре и се вари в голямо количество вода – до готовност. Отцежда се и се смесва с останалото масло.

Посолява се и се поръсва с наситнен магданоз. Зрънцата от нара се отделят. Ястието се сервира върху ориза, поръсва се със заделените орехи и зрънца нар.

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Samsung постави началото на новата „Ера на изживяванията“

Създадено за Samsung

Ексклузивно

Samsung постави началото на новата „Ера на...

Преди 5 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини