В секи обича разточителни вечери с многокомпонентно основно, няколко гарнитури, салата и десерт. Но в делничен ден и 30-40 минути ни се виждат много. Затова събрахме няколко вкусни и бързи предложения, които да ви улеснят в избора на делнично меню за семейството.

Източник: ThinkStock/Guliver

Пилешко с доматен сос на фурна

600 г пилешко бонфиле
600 г пасирани домати (от бутилка)
50 г сирене „Пармезан“
80 мл зехтин
3 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 връзка босилек
1/2 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване

Пилешките бонфилета се овкусяват със сол и черен пипер и се овалват в брашно. Пържат се на няколко пъти в половината от зехтина до полуготовност.

Лукът и чесънът за соса се накълцват и се запържват в останалия зехтин. Наливат се доматите. Подправя се със сол, черен пипер и захар. Прибавя се и половината от накълцания босилек. Сосът се вари 15–20 минути.

Запържените пилешки бонфилета се подреждат в тава, заливат се със соса, разбърква се. Поръсват се обилно с настърган пармезан и се пекат 10–12 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. Ястието се поднася с останалия босилек.

5 рецепти, които френските готвачи приготвят у дома

Източник: Thinkstock/Guliver

Гъби на плоча

12 големи печурки (бели и кафяви)
100 мл зехтин
50 мл тъмен балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 ч. л. кимион на зърна
1 щипка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за соса „Чимичури“ с авокадо:
1 авокадо
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен риган
50 мл зехтин
30 мл оцет
1/2 ч. л. сол
1 щипка сухо чили (без семки)  

Пънчетата на гъбите се махат. Шапките се обелват или се почистват добре с четка. Чесънът се стрива на паста с малко сол и се разбърква със зехтина и оцета. Сместа се овкусява с пушения пипер, стрития кимион, сол и черен пипер на вкус.

Гъбите се заливат с маринатата и се оставят да се овкусят за 5–10 минути. Готвят се около 5 минути на силно сгорещена чугунена плоча или тиган. След това се запичат за 2–3 минути на горно ниво в силно загрята фурна.

Пресният лук за соса се нарязва на едро и се смила в блендер с магданоза, ригана, чесъна, зехтина, оцета, чилито и солта. Авокадото се реже на кубчета и се разбърква с готовия сос „Чимичури“. Гъбите се сервират със соса.

Рецептата за млечна питка на Гичка от Hell's Kitchen

Източник: ThinkStock/Guliver

Пилешки рула с маслини

600 г пилешки гърди
30 г краве масло
2 скилидки чесън
2 с. л. червен винен оцет
2 с. л. зехтин
2 ч. л. кафява захар
1/2 ч. л. риган
1/2 ч. л. сол
черен пипер на вкусза плънката:
100 г черни маслини (без костилки)
50 г краве масло (със стайна температура)
50 мл бяло вино
1/4 връзка магданоз
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се разрязва през средата, за да се разтвори и да се получи тънък лист. Слага се между 2 листа фолио за свежо съхранение и се начуква внимателно, за да се изтъни.

Оцетът, зехтинът, смачканият чесън, риганът, солта, черен пипер на вкус и захарта се разбъркват. Месото се залива със сместа и се маринова поне за час.

Маслините се накълцват на ситно, магданозът се наситнява. Разбъркват се в купа с маслото и се подправят със сол и черен пипер на вкус. Пилешкото месо се намазва с маслиновата паста и се навива на стегнато руло, което се фиксира с клечки за зъби.

Нарязва се на шайби и се запържва в сгорещения зехтин – до златисто. Налива се виното и щом се редуцира, съдът се дърпа от огъня. Месото се изваждат, а сосът се връща на котлона и се монтира със студено масло. Пилешките рулца се поднасят със соса.

Рецепта с чушки за всеки ден от седмицата

Източник: ThinkStock/Guliver

Свинско с портокали и маслини

2 свински бонфилета (общо 600 г)
100 мл бяло вино
100 г маслини „Каламата“ (без костилки)
2 скилидки чесън
1 портокал
1 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус за гарнитурата:
600 г зелен боб (кенийски)
40 г краве масло
2 скилидки чесън
4 стръка магданоз
1 с. л. сок от лимон
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Кората на портокала се настъргва, а сокът му се изстисква. Чесънът се пюрира заедно с настърганата портокалова кора, 1–2 с. л. от портокаловия сок, зехтина, ригана, сол и черен пипер.

Месото се почиства от ципите и в него се правят малки прорези. Намазва се с чесновата паста. Слага се в тава и се овкусява със сол и черен пипер. Наливат се виното и останалият портокалов сок, добавят се и маслините, разполовени по дължина.

Пече се 20–25 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Преди да се нареже, се оставя да почине 10 минути.

Зеленият фасул се бланшира в кипяща, подсолена вода. След това се охлажда във вода с лед. Маслото се загрява и фасулът се сотира в него за кратко. Добавят се чесънът и настърганата кора от лимона и след 1–2 минути се дърпа от котлона.

Овкусява се с лимоновия сок и се поръсва с магданоз. Посолява се и се подправя с черен пипер. Месото се поднася с фасула и соса от печенето.

Източник: ThinkStock/Guliver

Салата от булгур с телешки кюфтета

за кюфтетата:
600 г смляно месо от телешка плешка
1 малка глава червен лук
4 стръка магданоз
2 стръка мента
2 ч. л. червен пипер
1–2 ч. л. смлян бахар
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазванеза салатата:
100 г булгур (фин)
100 г краве сирене
2 краставици
1–2 домата
1 малка глава червен лук
1/2 връзка магданоз
4 с. л. зехтин
1/2 ч. л. сумак
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът за кюфтетата се нарязва на много ситно. Каймата се овкусява с наситнена мента, бахара, сол, черен пипер, червения пипер, лука, накълцаният магданоз и се разбърква.

От нея се оформят малки кюфтета, които се нанизват на шишчета по три. Шишчетата се подреждат в тава с незалепващо покритие, намазана със зехтин. Кюфтенцата също се намазват със зехтин и се пекат 8–10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Булгурът се сварява във вода за около 8 минути, след което се отцежда и се охлажда. Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета. Доматите и лукът също се нарязват на кубчета, магданозът се наситнява.

В купа се разбъркват булгурът, краставиците, доматите, магданозът и лукът. Овкусява се със сол, зехтин и сумак. Прибавя се натрошеното сирене. Салатата се сервира с кюфтенцата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Свят Преди 50 минути

Това е органът, който има главната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

Свят Преди 1 час

Това е бразилската монахиня Ина Канабаро Лукас

Имен ден днес празнуват...

Имен ден днес празнуват...

Любопитно Преди 1 час

На 1 май почитаме паметта на свети пророк Йеремия и на преподобномъченик Акакий Серски

<p>Сенатът на САЩ не успя да блокира митата на Тръмп</p>

Сенатът на САЩ не събра мнозинство, за да блокира митата на Тръмп

Свят Преди 2 часа

Предложението целеше отмяна на националното извънредно положение, обявено от американския президент

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Свят Преди 2 часа

След месеци на политически обрати, Вашингтон и Киев най-накрая постигнаха съгласие по стратегическото споразумение

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

България Преди 3 часа

През останалите - 2 май, 3 май и 5 май са работни дни за зоните за почасово платено паркиране

<p>Защо хората са загубили козината си</p>

Защо хората са загубили козината си: Изненадващата истина за еволюцията ни като бозайници без косми

Любопитно Преди 3 часа

Хората принадлежат към група животни, известни с козината, космите и мустаците си

БНБ установи съществени пропуски при отпускане на кредити

БНБ установи съществени пропуски при отпускане на кредити

България Преди 3 часа

Те касаят платежоспособността на кредитополучателите

<p>1 май: Най-смъртоносното наводнение в България</p>

1 май: Най-смъртоносното наводнение в България

Любопитно Преди 3 часа

Вижте какво се е случило на този ден в историята

<p>Какво ще бъде времето в празничния четвъртък&nbsp;☀️☔️</p>

Какво ще бъде времето в празничния четвъртък ☀️☔️

България Преди 3 часа

Вижте прогнозата за следващите няколко дни

Apple iPad Air

Apple загуби контрол над приложенията в App Store

Технологии Преди 3 часа

Съдия забрани на компанията да взима комисионни и да ограничава разработчиците

ЕС с "план Б", ако Тръмп се откаже от преговорите за Украйна

ЕС с "план Б", ако Тръмп се откаже от преговорите за Украйна

Свят Преди 11 часа

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Кая Калас

Путин каза, че има украински войници в Курска област

Путин каза, че има украински войници в Курска област

Свят Преди 11 часа

По-рано през седмицата Русия обяви, че е изтласкала украинците от Курска област

Мария Габриел не е избрана за зам.-председател на ЕНП

Мария Габриел не е избрана за зам.-председател на ЕНП

Свят Преди 11 часа

ЕНП съобщи десетте си заместник-председатели

От 1 май влизат в сила новите по-високи цени на винетките

От 1 май влизат в сила новите по-високи цени на винетките

България Преди 12 часа

По-високи ще са наказанията за нарушения